Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i buduća predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović odgovorila je na još jednu Josipovićevu manipulaciju u predizborne svrhe - priopćenje koje je umjesto njega potpisalo Ministarstvo obrane RH. Jedini cilj toga opširnog „komunikeja“ u priprostoj maniri agit-propa bila je pokušati skrenuti pozornost s po Josipovića poraznu činjenicu - da zbog pada MiG-a i alarmantnog stanja u Oružanim snagama još nije sazvao sjednice nijednoga mjerodavnog tijela (Vijeće za obranu, Vijeće za nacionalnu sigurnost). 

Josipovićev grijeh nečinjenja

Kada god je u pitanju nešto važno, aktualni predsjednik i vrhovni zapovjednik mudro šuti, ništa ne poduzima. No čemu se čudimo? Ako uporno odbija zatražiti održavanje tematske sjednice Vlade o gospodarsko-socijalnoj katastrofi u koju nas je njegov SDP bacio, zašto bismo očekivali da se bavi vojnim zrakoplovstvom i zaštitom suvereniteta Republike Hrvatske?

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-da-josipovic-istinski-zeli-kon...

Prenosimo ključne naglaske iz razgovora Kolinde Grabar Kitarović u današnjem Večernjem listu i Novom listu: 

O MORH-ovu PRIOPĆENJU

U ovom se slučaju tijelo državne uprave svrstalo na jednu stranu u predizbornoj kampanji za izbor Predsjednika Republike. Priopćenje MORH-a čisti je politički pamflet u kojem se zanemaruju konstruktivna rješenja koja predlažem te se izvrću činjenice i obmanjuje javnost. Kao da nije dovoljno što g. Josipović već tjednima troši državni novac za svoju kampanju obilazeći mjesta za koja pet godina nije nimalo mario, nego je sada počeo zlorabiti i ministarstva za vlastitu promidžbu. Već je iz samog tona priopćenja jasno da je ono sastavljeno u svrhu potpore njemu kao kandidatu i na njegov zahtjev, što je čista zloporaba položaja. Upravo sam zbog toga neki dan i najavila da će kampanja biti prljava. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-moj-plan-racionalizirati-ured-...

O STANJU ORUŽANIH SNAGA

Rasprava o stanju Oružanih snaga RH nije predizborno političko nadmetanje nego nešto što izravno ulazi u ingerenciju predsjednika RH, koji je i po Ustavu vrhovni zapovjednik. Upravo zbog toga, stanje Oružanih snaga, a ne njegova politizacija, jest i bit će jedna od mojih glavnih tema. Rješavanje problema Oružanih snaga traži prihvaćanje odgovornosti, odlučnost i liderstvo. Srećom, imamo vrlo kompetentne, profesionalne i predane ljude u Oružanim snagama. Ali oni moraju imati što jesti, moraju imati gdje boraviti i moraju imati suvremenu i ispravnu opremu. Sve ostalo je prijetnja njihovoj, pa tako i našoj sigurnosti, a vrhovni zapovjednik to ne smije dopustiti. 

Deutsche Welle: Tehnički zapuštena vojska

Duboko poštujem sve pripadnice i pripadnike Oružanih snaga koji izuzetno profesionalno rade svoj posao u što sam se puno puta osvjedočila. Znam jako dobro kako žive i rade naše vojnikinje i vojnici u Slunju, Gašincima, Petrinji, Zemuniku, ali i u Afganistanu, gdje sam se susretala s njima dva puta godišnje. Imamo sjajne i hrabre ljude kojima moramo osigurati svu potrebnu infrastrukturu. Sve što sam rekla o stanju u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) i cijelim Oružanim snagama rečeno je u najboljoj namjeri kako bi se iznašlo najbolje rješenje. Ako drugi tvrde da je sve sjajno onda ili zatvaraju oči pred istinom ili debelo obmanjuju hrvatsku javnost, a onda imamo dubokih problema. Pa i svjetski mediji pišu o teškom stanju u OSRH. 

http://www.vecernji.hr/hrvatska/hrvatska-vojska-drasticno-je-tehnicki-za...

O (NEODRŽANOJ) SJEDNICI VNS-a

Upozoravala sam te ću i dalje upozoravati na ono što svi znaju - a to je da odluku o HRZ-u ne možemo više odgađati jer pred nama golema odgovornost i posao, a 2016. je iza ugla. Pametne i odgovorne odluke ne donose se navrat-nanos i u Hrvatskoj treba prestati s takvom praksom. I dalje ističem da se nakon pada MiG-a moralo sastati - osim Vijeća za obranu - i Vijeće za nacionalnu sigurnost jer su stanje u Oružanim snagama i s tim neodvojiva zaštita zračnog prostora, zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH, prvorazredno pitanje nacionalne sigurnosti. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-zrakoplov-je-pao-jos-na-dan-po...

O PREBACIVANJU KRIVNJE

Karakteristika je aktualne vlasti da krivnju za vlastitu nesposobnost neprestano traži u nekim prošlim vremenima. Sve dosadašnje vlade nose dio krivnje za stanje u HRZ-u i Oružanim snagama. Da, i bivše su vlade griješile, ali ne možete se dovijeka pozivati na tuđe pogreške. Zaista je vrijeme da se uhvate posla. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-da-povlacimo-sredstva-iz-eu-fo...

O JOSIPOVIĆEVOJ ŠUTNJI

Oružane su snage izravno u ingerenciji Predsjednika Republike koji ima ovlast vrhovnog zapovjednika. A sadašnji vrhovni zapovjednik po običaju šuti i gleda, pravi se kao da ga se sve to nimalo ne tiče. Sve u svrhu neke, tvrdi, „nepolitizacije“ Oružanih snaga. No ovdje nije riječ o politizaciji, nego o viziji, strategiji i liderstvu s ciljem zaštite nacionalnih interesa i našeg naroda. O tome kakvi su rezultati te šutnje, na žalost, svjedočimo i svi mi i svjetska javnost. Želim Oružane snage koje si možemo priuštiti, ali i snage koje nas mogu obraniti i zaštititi naš suverenitet i naše interese. Moramo odlučiti racionalno, ali i hrabro. Zar smo već zaboravili što nam se dogodilo kada smo bili razoružani? Da nismo izgradili HV nadčovječanskim naporima, danas ne bi bilo Hrvatske.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bit-cu-bolja-predsjednica