Raspoloženje birača u ovom trenutku pokazuje da će na izborima za Europski parlament HDZ osvojiti 6 mandata! - rezultati su to anketnog istraživanja koje je od 22. do 27. travnja na 1.200 ispitanika za N1 Televiziju provela tvrtka Oraclum Intelligence Systems na čelu s dr. sc. Vukom Vukovićem sa Sveučilišta u Oxfordu.

Prema istraživanju, provedenom tzv. metodom društvenih mreža, SDP bi dobio tri mandata, dok bi Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija osvojili po - jedan.

HDZ daleko, daleko ispred

Naša lista u uvjerljivoj je prednosti i u postocima: HDZ - 36.1%! SDP - 20,5%; Živi zid - 9.7%; Most - 7.4%, Amsterdamska koalicija - 6.0%. Dakle, uživamo povjerenje građana za gotovo šest postotnih bodova više od SDP-a i Živog zida zajedno!

Naša lista ima 15.6% više od SDP-a, 26.4 od Živog zida i čak 28.7 od Mosta!

Svi ostali debelo ispod praga

Sve ostale liste debelo su ispod praga: Start (3.4%), Lista Mislava Kolakušića (3.2), Neovisni za Hrvatsku (2.9), „Hrvatski suverenisti“ (2.4), Bandić Milan 365 (2.2), HNS (1.2), Pametno (1.1), Zelena ljevica /Možemo, OraH, Nova ljevica/ (1.0), HSLS (0.6)…

Pobjednička lista

Kada je riječ o preferencijalnim glasovima na HDZ-ovoj listi, ispitanici su većinom birali ili listu ili prvog na listi - Karla Resslera. Slijedom toga u Europski bi parlament ušlo prvih šest kandidatkinja i kandidata. Osim Resslera, to su Dubravka Šuica, dr. sc. Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Marijana Balić.

http://hr.n1info.com/Vijesti/a398308/Rezultati-prvog-istrazivanja-N1-Dataroom-pogledajte-tko-sve-ulazi-u-EP.html

NOVA TV: HDZ SE BORI ZA 6. MANDAT

Prema istraživanju pak Nove TV, koje je provela agencija Ipsos telefonskom metodom na uzorku od 841 ispitanika u razdoblju od 15. do 25. travnja, u ovom trenutku možemo računati na 5 sigurnih mandata, a borimo se za šesti.

U svakom slučaju, u oba istraživanja HDZ-ova lista uvjerljivo pobjeđuje!

SDP dobiva 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most po jednog zastupnika u Europskom parlamentu. Kao u istraživanju N1 televizije, sve ostale stranke ili liste, i lijeve i (kvazi)desne, debelo su ispod izbornog praga.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-istrazivanje-dnevnika-nove-tv-evo-za-koga-bi-glasali-biraci-da-su-danas-europski-izbori---558713.html