HDZ izražava zadovoljstvo što je predsjednik Josipović prihvatio naš poziv da se postigne konsenzus o budućnosti Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i općenito o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-pozivamo-na-konsenzus-o-zastiti-su...

No bilo bi nam još draže da je i prije prihvaćao naše dobronamjerne inicijative. Poput, posebno, one da zatraži održavanje tematske sjednice Vlade o katastrofalnoj gospodarsko-socijalnoj situaciji u našoj zemlji.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-da-josipovic-istinski-zeli-konsenz...

Ovih je dana predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove HDZ-a umirovljeni general Damir Krstičević za dva dnevna lista ponovio naša stajališta o nužnosti postizanja konsenzusa o zaštiti suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH. Prenosimo njegovu izjavu, a međunaslovi su urednički:

Nedostatak vizije & zastarjela strategija

Stanje u Oružanima snagama daleko je od idealnog, o čemu svjedoči nedavna smrt mladog ročnika kojeg je pregazio tenk za vrijeme obuke na vojnom poligonu Gašinci, pad Mig-a 21, neispravnosti na avionima koji su vraćeni s remonta iz Ukrajine... Podfinanciran je cijeli obrambeni sektor. Imamo problema s vizijom budućnosti, kompletni strateški dokumenti RH poput Strategije nacionalne sigurnosti i Strategije obrane su zastarjeli, nisu prilagođeni novim sigurnosnim ugrozama, ne pridržavamo se dugoročnog plana razvoja. 

Široka stručno-politička rasprava

Budući da je Hrvatska izgubila kompas u obrambenim pitanjima - proračun je u zadnjih nekoliko godina skresan za 1.6 milijardi kuna! - potrebno je organizirati široku raspravu u stručnoj i političkoj javnosti, gdje bi i vlast i oporba mogle provjeriti očekivanja koja se postavljaju pred obrambeni sektor, zajedno s projiciranim troškovima tih budući aktivnosti. To bi dalo gabarite budućih proračunskih izdvajanja za obranu, koji bi onda bili manje podložni dnevno-političkim promjenama. Na temelju takve rasprave trebalo bi potom krenuti u izradu novih strateških dokumenata koji bi održavali taj postignuti konsenzus. 

Spremni na razgovor 

Pitanje obrane i nacionalne sigurnosti nije područje na kojem se ubiru politički bodovi. To je segment u kojem prije svega treba dati odgovore na pitanja što učiniti kako bi nam obrana što bolje funkcionirala. U tim pitanjima je potrebno postići nacionalni konsenzus jer to nije područje u kojima se stranke trebaju nadmudrivati. Situacija, kao što vidimo, nije dobra i zbog toga je važan dogovor vlasti i oporbe o tim pitanjima. Mi u HDZ-u smo spremni na razgovor i želimo pomoći koliko god možemo.

GRABAR KITAROVIĆ: Pad zrakoplova - poziv na buđenje!

I buduća predsjednica RH, kao što se sjećate, komentirala je pad MiG-a 21. Ta je nesreća, ističe, poziv na buđenje kako bi se napokon odlučilo o budućnosti našega obrambenog sustava - čiji se proračun iz godine u godinu smanjuje. Napomenula je kako bi učinkovitijim povlačenjem sredstava iz EU fondova u državnom proračunu ostalo više novca za obranu i modernizaciju naših oružanih snaga.

Nastavak strategije razvoja zrakoplovstva ne može se svoditi na praksu „drži vodu dok majstori ne odu“, na kratkoročne popravke. Na krpanja i zrakoplova i proračuna. Sigurnost nema svoju cijenu, ljudski životi nemaju svoju cijenu, oni se ne mogu financijski iskazati - istaknula je Grabar Kitarović.

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-da-povlacimo-sredstva-iz-eu-fondov...

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-sigurnost-nema-cijenu-strategija-s...