- Najvažnije  je da je Hrvatska izbjegla sankcije i nadamo se da će u Vladi biti dovoljno mudrosti da nas više nikad ne dovede u situaciju da Hrvatskoj prijeti financijska kazna. Ovo je dobra volja EU kojom je zapravo još jednom pružena ruka Hrvatskoj. Čitavi slučaj bilo je potpuno nepotreban i narušio je ugled i vjerodostojnost Hrvatske - izjavio je potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Gordan Jandroković čim se Saborom proširila vijest da bi dogovorom u Bruxellesu afera zvana lex Perković trebala biti stavljena ad acta.

Kako su zajedno objavili povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding i ministar pravosuđa Orsat Miljenić, Zakon o - punim nazivom - pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU izmijenit će u hitnoj proceduri i stupiti na snagu čim prije, a najkasnije 1. siječnja 2014. godine. 

Postupak za pokretanje sankcija protiv Hrvatske time se automatski ne stopira, no kako je Reding najavila, EK će „odlučiti o daljnjim koracima, uključujući i zaustavljanje procedure“ ako se zakon promijeni onako kako je to dogovoreno. Želimo vjerovati da je premijer Milanović izvukao pouku i da je ovog puta iskren - da mu više neće padati na pamet varati EU.