U Zadru je u Sportskom centru Višnjik održana sjednica Predsjedništva HDZ-a. Izjavu za mnogobrojne medije dao je glasnogovornik Kluba zastupnika HDZ-a (i član Predsjedništva) Gordan Jandroković. Kazao je da je na Predsjedništvu odlučeno da će u Sabor umjesto Ante Jerolimova - koji je podnio ostavku - ući kninska gradonačelnica (i članica Predsjedništva) Josipa Rimac. Te da je usvojena Deklaracija „Vraćanje života Hrvatskoj“.

Donosimo ključne poruke:

O OSTAVCI JEROLIMOVA

Ostavka je osobni čin gospodina Jerolimova, a Predsjedništvo je prihvatilo njegovu ostavku. HDZ je apsolutno na politici nulte tolerancije prema korupciji i bilo kakvoj zloporabi vlasti. Na tome ćemo i dalje inzistirati! Svojim smo djelovanjem više puta pokazali da nećemo tolerirati takve poteze. Josipa Rimac u Sabor dolazi kao naše pojačanje. Tu smo odluku jednoglasno poduprli.

O DEMOGRAFSKOJ OBNOVI

Radi se o itekako aktualnoj temi - nakon katastrofalnih brojki koje smo čuli od UN-a gdje se predviđa da bi 2100. Hrvatska imala samo 2,5 milijuna stanovnika. Riječ je o strateškom pitanju - demografska obnova postaje ključna tema razvoja i budućnosti Hrvatske. O toj temi treba povesti javnu raspravu - da hrvatski narod postane svjestan koliko je to bitno. Uz gospodarsku, demografska obnova postaje ključno pitanje hrvatske budućnosti. Raspravljali smo i o mogućim mjerama i stavljanju obitelji u središte pronatalitetne politike, povratku iseljeništva…  Čitavom nizu poticajnih proračunskih mjera, razvoju sela i uravnoteženom razvoju Hrvatske. U kojoj svako mjesto mora biti jednako kvalitetno za razvoj.

O OSTAVCI NOVOIMENOVANOG ARBITRA

Od samog početka HDZ je tražio da Hrvatska istupi iz Arbitražnog sporazuma - jer je Slovenija učinila nedozvoljene i nelegalne poteze. Jasno je da je sporazum nakon toga „mrtav“. Izlaskom francuskog arbitra iz Arbitražnog suda, samo se potvrđuje da sporazum više nema smisla i da je time sud završio sa svojim radom.

O POMOĆI OTETOM HRVATU U EGIPTU

Od državnih vlasti očekujemo da učine sve da se oslobodi hrvatski državljanin otet u Egiptu i pomogne njegovoj obitelji.