(VIDEO) Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon sastanka s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore u sklopu ciklusa „Razgovori za bolju Hrvatsku“ - odgovarao na pitanja mnogobrojnih novinara. 

Komentirao je, među inim, današnji razgovor o rješenjima za izlazak iz krize, Milanovićevo bavljenje vlastitim PR-om, dok istodobno nema nikakav gospodarski program, ključne točke našeg programa za jačanje poduzetništva i otvaranje radnih mjesta, egzodus zbog katastrofalne gospodarske situacije u koju nas je bacila ova vlada…

Karamarkovu izjavu možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU S PREDSTAVNICIMA HGK

Ovo je bio drugi razgovor - u nizu naših „Razgovora za bolju Hrvatsku“ s raznim društvenim skupinama, institucijama o tome kako učiniti Hrvatsku boljom i kvalitetnijom za naše građane. Razgovarali smo o situaciji u Hrvatskoj - o načinima kako se izvući iz krize. HGK ima značajnu ulogu - ona je transmisija između poduzetnika. Između realnog sektora, vlade i ostalih institucija koje bi trebale, rekao bih, osloboditi prostor da realni sektor napokon „prodiše“. Zadovoljan sam razgovorom. Razina razumijevanja je na vrlo visokoj razini, kao i s HUP-om. Stavili smo naglasak na to kako poboljšati i intenzivirati domaću proizvodnju i kako je zaštiti. 

O GOSPODARSKOM PROGRAMU

Vlada se bavi PR-om, umjesto gospodarstvom. Mi se bavimo gospodarskim programom i pripremamo se. Dovršili smo realan gospodarski program - koji se bazira na iskustvima Slovačke, Litve, Irske, Bavarske… Gospodarski program koji će otvoriti prostor upravo poduzetništvu. Inventivnim ljudima, malom i srednjem poduzetniku koji zna kako otvoriti radna mjesta. Razgovarali smo s HGK kako pomoći - predložili su ideje koje smo spremni prihvatiti. Kako smanjiti potrošnju javnog sektora, primjerice. Što je državna uprava? Je li to predmet božanstva ili represivni aparat? Ili servis građana? Sve su to stvari koje smo u našem programu obuhvatili. To ova vlada ne zna - njima su ovo općeniti pojmovi! U onom trenutku kada saznamo datum izbora - počet ćemo lagano „otvarati“ naš program. 

O EGZODUSU I ČLANSTVU U EU

Danas je dvije godine članstva u Europskoj uniji. Trebali bismo biti sretni i veseli. Na koji način smo, međutim, konzumirali to članstvo? To je temeljno pitanje koje muči svakog građanina. A sve se svelo na to da s osobnom iskaznicom u džepu možemo otputovati gdje god hoćemo u EU, da smo privilegirani pa u zračnim lukama prolazimo kroz šalter na kojem piše EU. No, ništa se drugo nije dogodilo! HDZ je šest godina vodio pregovore i realizirao ulazak u EU. Ova vlada nije ništa napravila da u EU zaživimo, „prodišemo“ punim plućima, koristimo fondove EU… Sve ono što građani EU imaju na raspolaganju, a mi, nažalost, nemamo. Niti jedan program nisu iskoristili - fondove EU iskoristili su svega 30 posto! U EU više uplaćujemo novca, nego povlačimo. U minusu smo 30 milijuna kuna!

O GOSPODARSKOM OPORAVKU

Ova vlada nije imala konzistentan program. Imali su taj „Plan 21“. To je bilo ništa -  skup nekakvih želja. Program na kojeg ste mogli utjecati u kreaciji i vi sami - preko interneta. To je sve skupa bilo jako neozbiljno! Naš program radimo već godinu i pol dana. Jedina smo opozicija koja je ovako ozbiljno pristupila svom programu - svjesni da situacija nije laka. Na jednosmjernoj smo cesti, a ta je cesta - uspjeh. Zato smo - osim ovog programa - pripremili razvojno-investicijski katalog od 50 projekata. O tome smo razgovarali s predstavnicima HGK - očekujući od njih pomoć kad vide naše projekte. Apsolutno smo uvjereni da ćemo kroz mjere štednje, racionalizaciju, digitalizaciju državne uprave, smanjenje pritiska na realni sektor. A realni sektor teško diše - na plećima imaju veliku težinu. Na jednog zaposlenog, dolaze dva nezaposlena. Omjer umirovljenika i zaposlenih - 10 prema 11. To realni sektor više ne može izdržati. Nužne su hitne mjere - i to već u prvoj godini našeg mandata. Probudit ćemo realni sektor - osloboditi prostor da se razmaše i otvaraju se radna mjesta. I u selu i u gradu. To je jako, jako bitno! Oni koji su autobusima krenuli za Njemačku od Milanovićeve PR faze - i njegovog američkog PR stručnjaka - nemaju nikakve koristi. Od onog što ćemo mi ponuditi - imat će.

O MILANOVIĆEVIM OBMANAMA

Pitate me da komentiram poruke vladajućih „da su oni zemlju izvukli iz krize“? Krasno. Ova vlada se u zadnje tri godine zadužila za 100 milijardi kuna! A sve vlade do 2011. su se zadužile za 211 milijardi kuna. Uzmimo u obzir Domovinski rat, obnovu zemlje, dugovi naslijeđeni iz bivše države… Koji su rezultati zaduživanja ove vlasti? Iseljenih 100.000 Hrvata! Koliki rast? O čemu govore! Dosta je obmana. Ne znaju ni koliki je deficit. Oni su u PR fazi - sebe žele prikazati dobrim, lijepim i pametnim. Ništa od toga nisu - da su barem uspješni u gospodarstvu. Ali - ništa!