Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas u Splitu na svečanom otvorenju 42. Interferry konferencije. Riječ je o najprestižnijoj konferenciji svjetske trajektne industrije, s Jadrolinijom kao domaćinom, koja okuplja vlasnike i direktore najvećih i najuglednijih putničkih brodara, proizvođače opreme, brodograditelje, predstavnike financijskih institucija, projektante...

Duga pomorska tradicija

Predsjednik Plenković pozdravio je sudionike konferencije i upoznao ih s podatkom da Hrvatska kao mediteranska i jadranska zemlja duge pomorske tradicije ima 1.244 otoka - od kojih je 54 trajno nastanjeno. 

- Zemlja smo u kojoj gotovo 19 posto BDP-a dolazi iz turizma i koja poklanja veliku pažnju načinu na koji se turisti i domicilno stanovništvo ljeti prevoze duž obale te prema otocima.

Nacionalni plan razvoja linijskog prometa

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je u prošloj godini Jadrolinija uspjela prevesti čak 12 milijuna putnika i više od 3 milijuna vozila, naglasivši da su ekonomska snaga i važnost brodarske industrije u svijetu vidljive i iz podatka da godišnje preveze više od dvije milijarde putnika.

- Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priprema Nacionalni plan razvoja obalnog linijskog prometa, ključni dokument za transportnu tehnologiju, koji će uz već pripremljeni digitalni iskorak poboljšati standard prometnih usluga duž obale i veza između samih otoka.

Smart island policy

Dodao je da Hrvatska, kao članica Europske unije, otvara svoje tržište usluga i u obalnoj plovidbi te očekuje da će od veće konkurencije profitirati građani, koji zaslužuju bolju i efikasniju uslugu po prihvatljivim cijenama.

Izdvojio je da je Vlada, unutar Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, već osnovala posebnu Upravu za otoke koja je posvećena isključivo razvoju otoka i povlačenju sredstava iz EU fondova za njih - čime je ispunjeno jedno od važnijih obećanja iz Izbornog programa HDZ-a - a u proceduru upućuje izmjene zakona koji regulira sve što država čini za otoke.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ispunili-smo-obecanje-osnovana-uprava-za-otoke-u-ministarstvu-regionalnoga-razvoja

Na europskoj razini takav se mehanizam naziva „Smart island policy“, a donosi mjere koje će naše otočane zadržati na otocima, poboljšati njihov standard i kvalitetu života i osigurati pristup uslugama kakve imaju i ljudi koji žive na obali.

Usvajanje najboljih praksi

Naglasio je da Hrvatska - kao i mnoge druge zemlje - subvencionira svoju brodarsku industriju s ukupnim iznosom od 50 milijuna godišnje budući da sve linije, uslijed sezonskih uvjeta poslovanja, nisu ekonomski isplative.

- 42. međunarodna godišnja konferencija Interferry značit će poticaj za usvajanje najboljih praksi povezivanja otoka - zaključio je predsjednik Plenković.