(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas u zagrebačkom Hotelu Westin na Danu poduzetnika 2017. - tradicionalnom godišnjem okupljanju gospodarstvenika koje ove godine nosi naslov „Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?“

Dijalog sa socijalnim partnerima

Predsjednik Plenković u svom govoru je istaknuo da je to već drugi događaj u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na kojem sudjeluje s ministrima te da ta činjenica pokazuje koliko su gospodarstvo i poduzetništvo važno Vladi RH i koliko se cijeni dijalog sa socijalnim partnerima.

- Temeljni ciljevi Vlade RH su, uz poruku o političkoj stabilnosti koju ćemo osigurati, gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena solidarnost i pravednost. To su stupovi svih naših aktivnosti, svih zakonskih prijedloga i svih akata te reformi koje Vlada RH poduzima.

Rast kreditnog rejtinga

Naglasio je da je Vlada RH napravila važne iskorake u smanjenju  javnog duga i proračunskoga manjka, a poboljšala  izglede hrvatskog kreditnog rejtinga - kojeg su sve tri najveće rejting agencije iz negativnih pretvorile u stabilne.

 - Naš gospodarski rast je stabilan, ostvarujemo rast izvoza, smanjili smo stopu nezaposlenosti i što je najvažnije, povećali smo zaposlenost, a kreiranje poticajnoga poslovnog okruženja rezultiralo je sve većim interesom stranih ulagača.

Kontinuirani rast BDP-a

Predsjednik Plenković osvrnuo se na objavljene preliminarne podatke o kretanju BDP-a u prvom tromjesečju. Naglasio je kako je ostvaren rast od 2,5 posto, uz značajan rast i doprinos osobne potrošnje i investicija te poglavito izvoza i roba i usluga koji je porastao za 8,6 posto. Dodao je kako je jedna od strukturnih mjera koje Vlada RH želi provesti povećanje proizvodnje u Hrvatskoj, čime će se osigurati dugoročni i održiv gospodarski rast.

- Kad bi se ova procjena Državnog zavoda za statistiku sezonski prilagodila, vidjeli bismo da je rast BDP-a u prva tri mjeseca ove godine 3,4 posto. Stalno smo na istim trendovima kojima svjedočimo u proteklom vremenu.

Rast plaća

Osvrnuo se i na  nezaposlenost, koja je nakon niza godina ispod 200.000, a kako se budemo približavali turističkoj sezoni, predsjednik Plenković očekuje da će se ta brojka spustiti za još nekoliko desetaka tisuća. Podsjetio je da je rast plaća u prvom kvartalu ove godine, kao rezultat porezne reforme i dobrih makroekonomskih pokazatelja, viši od 3 posto.

- Vezano na demografsku politiku i obnovu, usvojili smo na sjednici Vlade RH i predložili Hrvatskome saboru, da se rodiljne naknade sa 2.668 kuna povećaju na 3.991 kunu za zaposlene roditelje, a povećali smo i rodiljnu naknadu za nezaposlene - s 1.663 kune na 2.328 kuna.

Izlazak iz Procedure prekomjernog deficita

Kazao je kako je dodatni vjetar u leđa dala i preporuka Europske komisije o izlasku Hrvatske iz procedure prekomjernoga deficita. Europska komisija je u svojim prvim preporukama pozitivno ocijenila i Nacionalni program reformi i Plan konvergencije, koji je u cijelosti komplementaran s programom rada Vlade. Potvrdio je da su područja na koje je fokusirana Europska komisija istovjetna područjima koje prioritetnim drži Vlada Republike Hrvatske.

- To su održivi gospodarski rast, nastavak fiskalne konsolidacije, sređivanje visokih konzumenata proračunskoga novca, poglavito mirovina. To je pitanje reformi u zdravstvu i obrazovanju, kao i bolja povezanost s tržištem rada, reforma javne uprave, bolje upravljanje državnom imovinom i javnim poduzećima.

Razvijeno tržište rada

Napomenuo je kako Vlada želi stvoriti uvjete za razvoj učinkovitog, razvijenog i uređenog tržišta rada koje će omogućiti dostojan rad, ali i uvažiti posebne potrebe osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

- U tom smo se kontekstu suočili i sa krizom u najvećoj hrvatskoj kompaniji Agrokoru, i mislim da smo, upravo na tragu očuvanja radnih mjesta, reagirali na jedini moguć ispravan način donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Spriječili smo lančane reakcije koje bi se osjetile u cijelom hrvatskom  gospodarstvu i hrvatskom financijskom sustavu.

Aktivne mjere zapošljavanja

Dodao je kako je usvajanje zakonskog okvira koji predlaže Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, a odnosi se na paket mjera zapošljavanja „Od mjere do karijere“,  jedna od ključnih komponenti sveobuhvatnog pristupa u zapošljivosti, a posebice aktivacija skupina u koje su u nepovoljnom položaju:  mladih, dugotrajno nezaposlenih, osoba s invaliditetom.

- Očekujem da ćemo - ne samo izdvajanjem 1,5 milijarde kuna, što je za 300 milijuna kuna više nego proteklih godina, pri čemu je velik dio sredstava iz europskoga proračuna - provesti aktivne mjere zapošljavanje koje će pridonijeti da i obrazovni sustav i stjecanje vještina kod nezaposlenih osoba bude na puno višoj razini. Time ćemo obuhvatiti oko 50.000 ljudi.

Dugoročna održivost mirovinskog sustava

Kako je istaknuo Plenković, tržište rada i mirovinski sustav su povezani. Dodao je kako je niz mjera, napose onih u Nacionalnom programu reformi, usmjeren osiguranju dugoročne održivosti mirovinskog sustava u prilično nepovoljnim demografskim uvjetima.

- Stoga ćemo pristupiti izmjeni zakonodavstva u cilju povezivanja dobi umirovljenja i očekivanog trajanja života, obeshrabrivanja prijevremenog umirovljenja, poticanju dužeg ostanka u svijetu rada te jačanju mogućnosti zapošljavanja prema preostaloj radnoj sposobnosti.

Rezultati u duhu partnerstva

Ocijenio je, nadalje, kako je za Hrvatsku važno da se nastavi sa strukturnim reformama u prioritetnim sektorima -  državna uprava, pravosuđe, mirovinski i zdravstveni socijalni sustav.

- Samo na taj način osigurat ćemo rješavanje akumuliranih pitanja koja su godinama na dnevnom redu hrvatskoga društva i institucija. Imamo svu političku odlučnost i u duhu dijaloga, razgovarat ćemo s vama. Vjerujem da će rezultati, zahvaljujući zajedničkim naporima, izgledati još bolje nego ovi za 2016. godinu.

NA KONFERENCIJI I BROJNI ČLANOVI VLADE RH

Uz predsjednika Plenkovića, na konferenciji su sudjelovali i  potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.