U zagrebačkom Hotelu „Panorama“ održava se Izborna konvencija Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“. Izaslanici iz cijele Lijepe Naše izabrat će predsjednika Zajednice te članove Predsjedništva, Nadzornog odbora i Nacionalnog odbora. Ujedno će izabrati i članove Središnjeg odbora HDZ-a iz reda Zajednice.

Izaslanike i mnogobrojne goste u govoru je pozdravio predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković.

Trajna zahvala braniteljima i dr. Tuđmanu

Predsjednik je odmah na početku iskazao trajnu zahvalnost hrvatskim braniteljima za našu slobodu za koju su se izborili u pravednom, obrambenom ratu protiv velikosrpskog agresora i državničkoj mudrosti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

- Kao naraštaj smo imali privilegij, što uvijek naglašavam, biti dionicima tih povijesnih dana ponosa i slave.

Pobjednička stranka

Naglasio je da naša stranka od svog utemeljenja dobiva većinsko povjerenje hrvatskih građana.

- U zadnjih smo nekoliko mjeseci dokazali da i u zahtjevnim, teškim okolnostima imamo snage konsolidirati se, imamo snage za jedinstvo i zajedništvo, a istodobno i za uvažavanje različitih mišljenje unutar stranke. To je ta mogućnost regeneracije za koju naši politički protivnici nisu mislili da je imamo. I ono što je najvažnije, što prati HDZ od 90-ih godina - mi smo pobjednička stranka. Dobivamo većinsko povjerenje hrvatskih birača. Stranka smo koja ima kvalitetan program, kvalitetne ljude i predano ostvaruje ciljeve na dobrobit hrvatskog društva.

U HDZ-u nema podjela na one iskusnije i one mlađe, nego na one koji žele pripomoći ili ne u nastavku našega pobjedničkog puta - napomenuo je predsjednik.

Gospodarstvo u fokusu

Istaknuo je da je 2016. po mnogočemu bila specifična godina te da je nakon parlamentarnih izbora formirana stabilna većina i stabilna Vlada.

- Ovih prvih 100 dana rada Vlade RH pokazalo je koliko se mnogo može napraviti u vrlo kratkom roku. Nova smo Vlada, ali smo, isto tako, dijelom percipirani i kao Vlada kontinuiteta, Što je dijelom točno - i po sastavu, i po onim bitnim postavkama iza kojih HDZ stoji. Nastojali smo pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, staviti ga u fokus našeg djelovanja. Želimo gospodarstvo koje pulsira, u kojem se ljudi koji imaju odvažnosti i hrabrosti upustiti se u poduzetničke pothvate osjećaju sigurno i dobro. U kojem znaju da im je pravni i porezni okvir predvidiv, da se mogu pouzdati u sustav te da neće biti naglih promjena koje bi zaustavile njihovu odvažnost. Takav duh generira sve ono pozitivno što jedno društvo, država i Vlada mogu učiniti.

Solidarnost i društvena osjetljivost

Stranka smo - dodao je predsjednik Plenković - koja u temeljima ima demokršćansko načelo solidarnosti te smo izrazito osjetljivi prema svim skupinama hrvatskog društva.

- Brinuli smo se i o radniku koji radi za minimalnu plaću. Povećali smo je više nego Kukuriku vlada 2012. i 2015. kumulativno. Isplatili smo božićnice bez rebalansa proračuna, postigli dogovor sa sindikatima državnih službi, jednostranom odlukom Vlade RH stavili smo u istu poziciju i sve one koji rade u javnim službama… Otvoreni smo za daljnji dijalog sa sindikatima javnih službi. Vodimo računa i o umirovljenicima. Kao nijedna Vlada do sada postavili smo institucionalni okvir kada je riječ o demografskoj obnovi. To je pitanje temeljno za hrvatsko društvo.

Euroatlantska suradnja

Kako je naglasio, Hrvatska ima stabilan i čvrst međunarodni položaj.

- Znamo gdje pripadamo, znamo zašto smo postali članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. Inzistirat ćemo na ta dva sidra. Oni su bili cilj HDZ-a od samih početaka jer nam jamče sigurnost, stabilnost i gospodarski razvoj. Hrvatska će se zalagati za europsku politiku vodeći računa o nacionalnim interesima. To će biti politika koju ću osobno voditi i koju ću se zalagati.

Na kraju dijela govora o privrženosti HDZ-a euroatlantskim vrijednostima, Plenković je otkrio da je svim ministrima naložio da izrade akcijski plan povlačenja sredstava iz EU fondova.

- Svi hrvatski građani moraju na konkretnim projektima još više osjetiti benefit našeg članstva u Europskoj uniji!

Zahvalnost za doprinos

Zaključno, Plenković je kazao da će suradnja s utemeljiteljima i dalje biti otvorena te je sve pozvao da doprinesu daljnjem radu stranke i izrazio zahvalnost za sve ono što su utemeljitelji do sada učinili.

- Vjerujem da će predanost radu stranke, radu Zajednice utemeljitelja HDZ-a biti jednaka kod svih vas. Imate moje poštovanje, cijelog vodstva stranke i vjerujem da će naša suradnja i u budućnosti biti otvorena i kontinuirana. Mnogi od utemeljitelja su na dužnostima državnih tajnika - i to je pokazatelj koliko vas respektiramo. Svatko u HDZ-u može dati svoj doprinos, pozivam vas da ga nastavite davati - uz zahvalnost za sve ono što ste do sada učinili za HDZ.