Vlada u odlasku najprije je podcijenila razmjere krize, zatim se posvadila sa susjedima, a sada spominje nekakve planove: plan B, plan C, ali nikad javnosti nije službeno objašnjeno u čemu se sastoje ti planovi! * Hrvatska treba efikasno nadzirati zelenu granicu sa Srbijom, izbjeglice propuštati preko službenih prijelaza, i to samo u onoj mjeri u kojoj ih Slovenija može prihvaćati! * Uvjereni smo da ćemo u sve četiri izborne jedinice koje obuhvaćaju i Grad Zagreb ukupno odnijeti pobjedu! * Zoran Milanović i njegova vlada izgubit će izbore jer su zakazali na planu gospodarstva i demografije, poremetili društvenu ravnotežu! * Mi ćemo sa svojom koalicijom Hrvatsku promijeniti i gospodarski preporoditi! * Moramo spasiti gospodarstvo, stvoriti nova radna mjesta, zaustaviti iseljavanje mladih! - istaknuo je, među ostalim, međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač u razgovoru za Večernji list. Intervju prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinarke Ive Puljić-Šego:

Dr. Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a, osoba je koja je u toj stranci zadužena, i po svojoj funkciji, za tematiku izbjegličke krize. Zato smo ga i u ovom predizbornom intervjuu upitali o razvoju priče s izbjeglicama, o odnosu s našim susjednim zemljama, ali i o predstojećim parlamentarnim izborima na kojima se Kovač natječe u drugoj izbornoj jedinici. Kovač je bio i šef predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, a u ovom intervjuu brani je od kritika iz Vlade. 

Nema koordinacije 

Izbjeglička kriza u Hrvatskoj je na vrhuncu, Slovenija igra toplo-hladno, ovisno o tome kako se Austrija postavlja, u Hrvatsku stiže više izbjeglica nego što ih Slovenija prima dalje prema Austriji i Njemačkoj. Najavili ste mogućnost humanitarne katastrofe, što će se po vama dalje zbivati? 

Hrvatska mora čvrsto kontrolirati svoju zelenu granicu sa Srbijom. Ako policijske snage nisu dostatne, treba uključiti i vojsku, to je učinila i Slovenija. Izbjeglice treba usmjeravati prema službenim graničnim prijelazima. Sa Slovenijom treba pak dogovoriti dnevne kvote. Samo dogovoreni broj izbjeglica Hrvatska treba prihvatiti i onda prevesti do granice sa Slovenijom. To je organizirano i humano postupanje prema tim ljudima koji traže zaštitu i bolji život negdje drugdje, uglavnom u zapadnoj ili sjevernoj Europi. Vlada u odlasku koju, nažalost, neefikasno vodi Zoran Milanović, najprije je podcijenila razmjere krize, zatim se posvadila sa susjedima, a sada spominje nekakve planove: plan B, plan C, ali nikad javnosti nije službeno objašnjeno u čemu se sastoje ti planovi. Ispada da ti planovi uopće ne postoje. Prave koordinacije sa susjedima očito nema. Hrvatska Vlada u priopćenju prošlog tjedna tvrdi da je u stalnom kontaktu s Ljubljanom, a slovenski predsjednik vlade Cerar u intervjuu u njemačkom Die Weltu proziva svoga kolegu u odlasku Milanovića da se ne drži dogovora. Pa tko je tu lud? 

Treba li Hrvatska zatvoriti svoju granicu za izbjeglice? 

Kao što sam već rekao, Hrvatska treba efikasno nadzirati zelenu granicu sa Srbijom, izbjeglice propuštati preko službenih prijelaza, i to samo u onoj mjeri u kojoj ih Slovenija može prihvaćati. 

Jeste li kao međunarodni tajnik u kontaktu s njemačkim CDU i što očekujete - dokad će Njemačka primati izbjeglice i migrante? I u Njemačkoj su počeli prosvjedi zbog toga što je A. Merkel pozvala izbjeglice da dolaze u Njemačku.

Situaciju u Njemačkoj pratimo intenzivno. Njemačka je pokazala ljudskost, ali ljudskost ima i svoje granice, ne smije ići nauštrb unutarnje sigurnosti i društvene ravnoteže. 

Je li Viktor Orban mogao pričekati sa zatvaranjem granice? Naime, kancelarka Merkel boravila je u Turskoj za koju je prihvaćen akcijski plan prema kojem bi dobila novčanu pomoć da sprečava širenje izbjegličkog vala prema EU i da migrante zbrinjava u kampovima u Turskoj. Ima li u tome možda i političke igre? 

Svaka država ima pravo sama odlučiti kako će štititi svoje granice, kako će održavati unutarnju sigurnost i društvenu ravnotežu. To vrijedi za Mađarsku, za Njemačku, ali i za Hrvatsku. Što se Turske tiče, ona je zbog svoga značaja neizostavan čimbenik u rješavanju izbjegličke krize. 

Prazna obećanja 

Na listi ste u drugoj izbornoj jedinici. U prvoj će se pak natjecati premijer Milanović. Bit će teška izborna bitka. Kako HDZ planira osvojiti Zagreb u kojem će biti prilična koncentracija lijevih kandidata - Milanović, Holy, Josipović? 

Uvjereni smo da ćemo u sve četiri izborne jedinice koje obuhvaćaju i Grad Zagreb ukupno odnijeti pobjedu. Ljudi hoće prave promjene. Zoran Milanović i njegova vlada izgubit će izbore jer su zakazali na planu gospodarstva i demografije, poremetili društvenu ravnotežu. Davali su četiri godine prazna obećanja, sada opet nude prazna obećanja. Ljudima je dozlogrdilo, hoće prave promjene, hoće pravo vodstvo. Mi ćemo sa svojom koalicijom Hrvatsku promijeniti i gospodarski preporoditi. To je naš zavjet. 

U prvoj je jedinici i bivši član HDZ-a Drago Prgomet, hoće li on HDZ-u uzeti dio glasova? 

I u prvoj izbornoj jedinici očekujemo pobjednički rezultat za našu koaliciju. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović digla je prašinu kada je preko Facebooka odgovorila ministru Ostojiću da je priznao kako tehnička vlada nije u stanju upravljati državom i da će ona preuzeti izvršne ovlasti. Naknadno je objasnila da je to bila ironija. Kako tumačite taj njezin potez i hoće li predsjednica u izbornoj kampanji biti objektivna, naime već je optužuju da je na strani HDZ-a? 

Vlada u odlasku i njezin šef Milanović, kojemu sa strašću sekundiraju Vesna Pusić i Ranko Ostojić, do dana današnjega ne priznaju predsjednicu Republike. Nikada joj Milanović nije javno čestitao na izboru, a u samoj izbornoj noći nazvao je nju i njezine birače hajdučijom i kriminalnom zadrugom. Kolinda Grabar-Kitarović izravno je izabrana, ona je predsjednica svih nas, tako i gospode u vladi u odlasku. I po tome lošemu ta će gospoda, izgleda, biti zapamćena. Ne ponovila nam se više nikad takva noćna mora od vlade.

SPREMNI SMO I NA MANJE PLAĆE ZBOG NUŽNIH PROMJENA 

Jeste li spremni biti ministar vanjskih poslova? 

Spreman sam za izborni megdan. Želim s kolegama u drugoj jedinici čistu pobjedu za ukupnu pobjedu u Zagrebu. Onda ću biti spreman pridonijeti pravim promjenama. A za to nam je potrebna efikasna vlada na čelu s T. Karamarkom. 

Kako je doživljena najava T. Karamarka da će 30% rezati plaće sebi, ministrima i zastupnicima? 

Moramo spasiti gospodarstvo, stvoriti nova radna mjesta, zaustaviti iseljavanje mladih. Spremni smo, ako treba, i na smanjenje svojih plaća. Ali plaće ljudima u državnoj upravi nećemo dirati jer oni moraju biti motivirani i stimulirani da s nama provode promjene.