U borbi za hrvatsku slobodu dao je cijeloga sebe! Kad govorimo o njemu, govorimo o tome tko je organizirao obranu protiv velikosrpske agresije, tko je naoružao Hrvatsku unatoč embarga, tko je zaslužan za hrvatsku slobodu... Neprijeporna je povijesna uloga Gojka Šuška. Što više vrijeme prolazi, svi postaju svjesni njegove veličine. Da njega i predsjednika Tuđmana nije bilo, mi danas ne bismo ovdje sjedili! - istaknuo je predsjednik Karamarko na jučerašnjem Obnoviteljskom saboru Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/karamarkov-govor-na-saboru-zajednice-gojko-susak-hdz-pred-novom-povijesnom-zadacom

Ponos i dostojanstvo, povijesna istina, zahvalnost svim braniteljima i najdublje poštovanje poginulima, neosporive Šuškove zasluge - bile su to misli vodilje i svih uvodnih govornika na Saboru: brigadira Željka Dilbera (Odbor za branitelje HDZ-a), generala Stanka Sopte (HVO), komodora Ivice Tolića (udruge iz Domovinskog rata) te, uime hrvatskih generala i kao Šuškov zamjenik u Ministarstvu obrane, Krešimira Ćosića. 

HDZ nikada neće dopustiti da se relativizira karakter Domovinskog rata, a da njegove vrednote - na kojima se temelji suvremena hrvatska država - ikada padnu u zaborav! Donosimo neke od poruka iz pozdravnih govora sa Sabora - održanog upravo na 16. obljetnicu smrti ministra obrane Gojka Šuška. 

TOLIĆ: Državi još puno možemo dati!

Dugo vremena smo mi, hrvatski branitelji, bili razjedinjeni, rascjepkani, ali danas idemo putem ujedinjenja. Želimo pomoći ovoj državi, još puno toga joj možemo dati! HDZ to prepoznaje i uvažava. Obnovljeni HDZ - kao nova snaga za novo vrijeme - otvara prostor i perspektivu nama braniteljima! 

SOPTA: Škrt na riječima, ali ne i na djelima!

Nije se ničega i nikoga bojao, uvijek spreman i život dati za hrvatske interese, za naše vrijednosti. I mi ga u tome slijedimo: uvijek za čast, uvijek za Domovinu i obitelj, uvijek na strani koja je spremna žrtvovati se! Nije bio od velikih riječi, djela je smatrao svetinjom. Danas nas on i predsjednik Tuđman čuvaju s Mirogoja.

ĆOSIĆ: Bila mi je čast raditi s njim!

Iza Gojka Šuška stoje jasni, prepoznatljivi rezultati u najtežim danima za hrvatski narod. Citirao bih riječi ministra obrane SAD-a Williama Perryja, velikoga Šuškova prijatelja: “On je čovjek koji ustraje u velikim zamislima, koji sebe troši za velike ideale. Njegovo mjesto nikada neće biti - niti to može - s onim bešćutnim i plašljivim dušama koje ne poznaju ni pobjede ni poraz“. Za čitavi je svijet Šušak bio važan sudionik uspostave mira na ovim prostorima. Bila mi je čast raditi s njim!

DILBER: Na pomirbu mu uzvratili mržnjom!

Šušak je u interesu hrvatskog zajedništva smogao snage oprostiti baštinicima komunističkog režima, onima koji su se zlotvorno odnosili prema članovima njegove obitelji. A kako su mu oni odgovorili na opraštanje? Mržnjom! Pokušavajući politički slomiti Šuška, vjerovali su da će oslabiti Franju Tuđmana te tako onemogućiti ostvarenje samostalne i neovisne Hrvatske. 

Svjesni njegove veličine

Govoriti o stvaranju Hrvatske, a pritom negirati veliku ulogu Gojka Šuška, smišljeno je krivotvorenje povijesti - zajednička je misao svih govornika, svih izaslanika i uzvanika s Obnoviteljskog sabora Zajednice branitelja HDZ-a. 

Stoga je predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak" general Miljenko Filipović u video izjavi za članove i simpatizere naše stranke i naglasio da je jedna od ključnih zadaća ZBGŠ-a, osim zaštite vrijednosti Domovinskog rata i stečenih prava hrvatskih branitelja, i ispravljanje nepravde spram djela i povijesne uloge pokojnog ministra Šuška.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/general-miljenko-filipovic-predsjednik-zajednice-branitelja-gojko-susak