Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač dao je opširni intervju za današnji Večernji list. Intervju u cijelosti prenosimo u nastavku, zajedno s uvodom novinara Davora Ivankovića:

HDZ je razvio jake međunarodne kontakte u nepunih šest mjeseci otkako je na mjestu međunarodnog tajnika stranke dr. Miro Kovač (došao nakon Davora Ive Stiera). Kovač kaže da je stranka ojačala i unutar velike obitelji europskih pučana (EPP), a predsjednik stranke Tomislav Karamarko ne odvaja se od njega prilikom čestih odlazaka u inozemstvo. 

Kad su euroskeptici okrenuli leđa prilikom intoniranja EU himne, Ruža Tomašić nije postupila isto. Znači li to da ona poštuje koalicijski dogovor i daje svoj glas za izbor Junckera na čelo Europske komisije?

HSP Ante Starčević je naš koalicijski partner, imamo dogovorenu suradnju i za izbore u Hrvatskoj i za izbore za Europski parlament. Naša koalicija postigla je odličan sinergijski efekt, koji je pridonio uvjerljivoj pobjedi. Gospođa Tomašić je rekla da će sljedećeg tjedna podržati kandidata Europske pučke stranke, znači Jean-Claudea Junckera, prilikom izbora za čelnog čovjeka Europske komisije i mi očekujemo da će tako i biti. 

Riješili ste problem s europskim pučanima, Joseph Daul došao je u Hrvatsku i podupro HDZ pred euroizbore. Jesu li odnosi sada ''popeglani'' s obzirom na rezerve oko koaliranja s R. Tomašić? 

Nesporazumi su bili nastali zbog nepotpunog razumijevanja i uslijed krivog prikazivanja hrvatske političke scene. Sve je razjašnjeno u izravnim kontaktima predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i predsjednika Europske pučke stranke Josepha Daula. Objasnili smo koliko je kompaktna naša koalicija u Hrvatskoj, a sada se, nakon izbora i pokazalo koliko bi bilo loše i za HDZ i za koalicijske partnere da nismo išli zajedno na izbore za Europski parlament. Tom smo koalicijom pokazali da smo snažni i da pobjeđujemo s velikom razlikom. Naša koalicija je, na razini cijele Europske unije, postigla treći najbolji izborni rezultat. Mađarski Fidesz osvojio je na izborima 51,5%, drugi su bili iz stranke ''Jedinstvo'' iz Latvije sa 46%, a treći mi sa 41,4%. Talijanski premijer Matteo Renzi, koji je sa svojom Demokratskom strankom osvojio 40,8%, je četvrti, ali mu je i to dovoljno da ga sada u EU predstavljaju kao svojevrsnog političkog giganta, posebno među njegovima, među europskim socijalistima. Naši pučani su nam, naravno, čestitali. Pokazalo se da nam je izborna formula bila djelotvorna. Ruža Tomašić je i dalje u klubu s britanskim torjevcima, tako da tu imamo i dodatni ''most'' prema Velikoj Britaniji, a što jest važno, s obzirom da nam je svima u interesu da Britanci ostanu u EU. Inače, sada svjedočimo zbližavanju klubova pučana i europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu, uslijed jačanja euroskeptika. Mi smo sa svojom koalicijom znači bili svojevrsna avangarda. 

Bili ste skoro pet godina naš veleposlanik u Njemačkoj. Hrvatska, zahvaljujući premijeru Milanoviću, nije dobro startala kao članica EU. Izazivali smo Njemačku lex Perkovićem. Kakvi su sada odnosi Njemačke s Hrvatskom i HDZ-om kao stranci koja planira preuzeti vlast? 

S Njemačkom smo, od početka naše samostalnosti imali vrlo intenzivne odnose. Zna se koju je konstruktivnu ulogu odigrala kada smo se borili za svoju slobodu, svoju demokraciju, svoju suverenost i svoju samostalnost. Pomno smo gradili te odnose. Konstruktivna je bila i njezina uloga kada smo se izborili za svoje članstvo u Europsku uniju, u koju smo ušli sami, a ne u sklopu regionalnog bloka. To je bio ogroman uspjeh, svojevrsno čudo. Potpunu suverenost i samostalnost u vanjskoj politici, možda će vam to čudno zvučati, stekli smo tek ulaskom u EU. Sada sami, bez kompleksa, biramo svoje partnere unutar EU, sami odlučujemo s kojim ćemo zemljama članicama privilegirano surađivati. I umjesto da poentiramo na toj teško izvojevanoj političkoj slobodi, došlo je do gubitka vjerodostojnosti hrvatskih vlasti na europskom planu jer se jeftinim trikovima htjelo izigrati, pače prevariti svoje partnere u EU. Bez vjerodostojnosti ne možete voditi efikasnu vanjsku politiku, recimo prema BiH, za to su potrebni europski partneri. Sami to ne možemo. A bilo je i predvidivo da će naša vlada na kraju morati popustiti. Hrvatska je tada bila osramoćena, a vanjskopolitička pozicija nam je oslabljena. Sada gđa Merkel dolazi u Dubrovnik na regionalni summit. Lijepo je da dolazi, no dolazi na summit posvećen zemljama regije, na poziv i hrvatskog i slovenskog predsjednika. Pokušavati sada prikazati kako ona dolazi samo Josipoviću, e to bi već bilo iskrivljavanje realnosti. Bilo bi pretjerano sada prikazivati da su hrvatska i njemačka vlada preko noći opet postali prijatelji. Kada mi kontaktiramo s Njemačkom, riječ je, zasad, o stranačkoj suradnji, partneri su nam CDU i CSU. To jest kvalitetno, no nećemo to mistificirati. 

No, surađujete s vladom Angele Merkel oko gospodarskog programa HDZ-a? 

Postoji kvalitetna suradnja s ljudima iz Bundestaga i svijeta znanosti, nastavit ćemo ih razvijati. 

Kakva je vaša ocjena učinaka hrvatske vanjske politike u protekle dvije i pol godine? Tvrdi se da Milanovićeva vlada, kao i angažman predsjednika Republike nemaju dobre učinke, s obzirom da je, barem što se Josipovića tiče, hrvatska vanjska politika suviše okrenuta regionalnim pitanjima. Pamtimo zadnju izjavu Josipovića u kojoj govori o Srbiji i o tome da Hrvatska neće nimalo smetati Srbiji na EU putu? 

Temeljni problem je u mentalnoj sferi. Treba shvatiti da je Hrvatska dio ''europske obitelji''. Bilo logično da Hrvatska u prvom redu jača svoje odnose unutar ''europske obitelji'' i, kako sam već rekao, odredi svoje privilegirane partnere. To je i put ka jačanju našeg gospodarstva. Takva Hrvatska, s ojačanim ugledom i statusom unutar EU, postaje i pravi faktor i most i u suradnji sa zemljama regije. Recimo to ovako – svojim ste susjedima dovoljno zanimljivi samo ako ste dovoljno imućni i možete organizirati proslave u svome vrtu. Aktualna je vlast u ovome dosta neozbiljna. I sada, kada postoji jaka oporbena koalicija koja je ugrožava, i jaka kandidatkinja koja ugrožava sadašnjeg predsjednika, e sada se na naglo pokušava steći naklonost Njemačke, pače dodvoriti joj se. Pa se sad odjednom kancelarki Merkel planira dati i počasni doktorat Zagrebačkog sveučilišta. Meni je to vrlo drago, ali i vrlo zanimljivo. Kada se prije tri i pol godine krenulo s inicijativom dodjele počasnog doktorata gospođi Merkel, to je bilo vrijeme HDZ-ove vlade, onda je jedan naš Fakultet političkih znanosti to sabotirao, a sada ista ta ekipa u sprezi s djelom vlasti to gura. Zaista komično. Što se odnosa sa Srbijom tiče, mi smo za zauzimanje normalnog stava - da smo susjedi, da svako ima svoju državu i da svaki normalni susjed želi normalnu suradnju i normalne odnose. Doći će Srbija, tijekom pregovora o ulasku u EU, do nekih točaka gdje će morati pregovarati s Hrvatskom kao susjedom i kao članicom Europske unije. I morat će konačno prihvatiti povijesnu istinu. Hrvatska vlada pod vodstvom Tomislava Karamarka će imati jasne stavove koji će biti artikulirani bez kompleksa i u interesu Hrvatske. Probleme ćemo rješavati na civilizirani način. No, inzistirat ćemo na svojim stavovima u okviru vjerodostojne vanjske politike kojoj su temelj nacionalni interesi i koja će, jasno, biti sukladna europskom duhu. Mi se sigurno nećemo ispričavati za svoju slobodu i samostalnost! A ovo što sada izvodi predsjednik Josipović, koji se sada pokušava prikazati radikalnijim, to jest nevjerodostojno i samo je u funkciji nadolazećih predsjedničkih izbora. 

Kako komentirate izjavu Vesne Pusić da ova vlada više neće provoditi teške reforme. Ispada da se Vlada svela na vođenje PR-a do izbora? 

Takva izjava znači, na neki način, i neizravno potpisivanje kapitulacije. Ako vi kažete da nećete više ništa značajno u društvu reformirati, a imate još godinu i četiri mjeseca mandata, onda je to žalosno. I jako loše za hrvatsko društvo. Govori da se ova vlada pomirila sa svojim porazom. A što se PR-a tiče, ova vlada ništa drugo i ne radi, i to uglavnom protiv HDZ-a. 

Slijede nam predsjednički izbori. HDZ jest u velikom naletu, a napokon je objavljeno da je predsjednički kandidat Kolinda Grabar-Kitarović. Vi je dobro znate - recite nam ima li tu, osim slike, i tona - na koji još malo moramo pričekati, a predsjednik ga nestrpljivo i stalno zaziva? 

To je bila deplasirana izjava predsjednika, na dan kada je u Vukovaru službeno objavljena njezina kandidatura. Žalosno. K. Grabar-Kitarović bila je ministrica vanjskih poslova, ministrica europskih integracija, veleposlanica u Washingtonu, trenutno je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a. Kolinda Grabar-Kitarović je, dakle, obnašala vrlo ozbiljne dužnosti. Siguran sam da će, kada dobijemo još više tona od gospođe Grabar-Kitarović, trenutna uznemirenost na Pantovčaku prerasti u paniku. 

Kako ocjenjujete ponašanje predsjednika Josipovića, koji je odabir K. Grabar-Kitarović kao protukandidatkinje očito teško podnio? Hoće li kampanja biti prljava? 

Žao mi je, najviše zbog hrvatske političke kulture, da se nameće ovakva kampanja, premda ona službeno još nije ni počela. Predsjednik Josipović je već dugo u kampanji, a u posljednjih godinu dana pritiskao je HDZ i poručivao ''dajte kandidata''. Kad smo početkom lipnja istaknuli Kolindu Grabar-Kitarović, ona nije imala službenog protukandidata. Kampanja 2009. počela je u listopadu, dakle dva mjeseca prije izbora. Sada smo u mjesecu srpnju i nama u HDZ-u se ne žuri. Svog smo kandidata odredili, prihvaćen je aklamacijom na nedavno održanom Općem saboru HDZ-a. Uvjereni smo da će Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti, a u kampanju ćemo krenuti, strukturirano, najesen. 

Kakva su vaša saznanja o akcijskom planu ''Barbika'', Josipović je snažno optužio HDZ i njegovo ''obavještajno podzemlje'' kao autore afere? 

Čudim se da je jedan takav materijal išao promovirati u dva navrata pred odabranim novinarima, na taj se način stekao dojam da upravo on inzistira na takvoj kvalifikaciji ''Barbike''. Imao je mogućnost procijeniti da je riječ o običnom pamfletu pa ga baciti u koš. I reći: „Čujte dobio sam taj papir, mislim da je to loše za hrvatsku političku kulturu, ja sam predsjednik, državnik i ja to odbacujem s gnušanjem, to je fuj.“ Ili naložiti istragu o kreatorima tog pamfleta, ovako izgleda da mu iz nekih razloga nije stalo da se oni otkriju. A dobili smo u biti jedan njegov vrlo ružan ton, prema kojem, ne mogu se oteti tom dojmu, da on sada upravo, govoreći o gđi Grabar-Kitarović - baš govori i nastupa, možda nesvjesno, prema tom planu! Sam se uvukao u blato, mislim, nepotrebno. Mi ne pristajemo biti i valjati se u tom blatu.