(VIDEO) Međunarodni tajnik HDZ-a (i saborski zastupnik) dr. Miro Kovač gostovao je u Dnevniku Nove TV. Komentirao je, među ostalim, dogovore oko sastava vlade, kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, vraćanje ugleda Hrvatske u svijetu…

U nastavku donosimo ključne poruke:

O tijeku pregovora

Mandatar Orešković je svaki dan u kontaktu s g. Karamarkom i g. Petrovom. Sastaju se svaki dan, a ako se ne vide dva puta dnevno, onda barem razgovaraju dva do tri puta dnevno telefonom. Prema tome, g. Orešković je integriran u proces sastavljanja hrvatske vlade - situacija je pod kontrolom. G. Orešković je vrlo zaokupljen dvjema stvarima - mora predstaviti program vlade u Saboru i mora imati svoj tim kada bude predstavljanje hrvatske vlade.

O kriteriju stručnosti

G. Orešković će dobiti po dva kandidata za svaki resor i moći će reći što misli o kandidatu ili kandidatkinji i njegova će biti zadnja, jer se radi o njegovom timu. Ako mu se ne sviđaju ni jedan ni drugi, dobit će trećeg kandidata. G. Orešković će kao mandatar biti šef tog tima - a jasno da će mu HDZ i Most predložiti kandidate za sastav vlade. Ima mnogo stručnjaka u HDZ-u, Domoljubnoj koaliciji i Mostu. G. Orešković to zna, ali ponavljam - njegova će biti zadnja jer tu se radi o njegovom timu.

O kandidaturi Vesne Pusić

Ono što mogu sada reći je da je g. Milanović postupio zaista suprotno uzusima demokracije i normalnoj praksi. Trebalo je sačekati novu vladu ili već, ako su toliko navalili, trebalo se o tome savjetovati s predsjednicom - radi se ipak o eminentnom vanjskopolitičkom pitanju. Trebalo je razgovarati s mandatarom i saborskom većinom. To se nije dogodilo - ovo sve skupa je jako smiješno. Vjerodostojnost Hrvatske ja narušena, a time i kandidatura gospođe Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Kandidatura, koja je, nažalost, na ovaj način kompromitirana, bit će predmet razgovora nove vlade.

O osnaživanju vanjskopolitičke pozicije RH

Najvažnije je to da će nova vlada izbjegavati narušavati ugled Hrvatske u svijetu. Ugled je, nažalost, narušen ne samo ovom kandidaturom, nego i dosadašnjim „radom“ g. Milanovića - posvađao se sa svim susjedima, a sjećamo se i „lex Perković“. Nova hrvatska vlada radit će ozbiljno na vanjskopolitičkom planu - jačat će ugled Hrvatske u svijetu. A ne na ovaj način Hrvatsku činiti lošim partnerom u EU i NATO-u.