Tematska sjednica Vlade, posvećena razvoju hrvatskih otoka i izvješću o najuspješnijoj turističkoj godini u povijesti Hrvatske, održana je danas u gradu Hvaru, dan nakon završne svečanosti Dana hrvatskoga turizma. Zahvalivši na gostoprimstvu gradonačelniku Hvara Rikardu Novaku i županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu, predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković izrazio je zadovoljstvo što se sjednica održava u hvarskom kazalištu smještenom u zgradi Arsenala, spomeniku najviše kategorije.

- Riječ je o monumentalnoj zgradi u središtu povijesne jezgre Hvara, jednoj od najznačajnijih vojno-pomorskih zgrada na Mediteranu. Hvarsko kazalište iz 1612. godine, jedno je od najstarijih u Europi, od njega su stariji samo Teatro Olimpicou Vicenzi iz 1585. i Teatro all'Antica u Sabbioneti iz 1588. godine. Drago mi je da je Vlada, osobito Ministarstvo kulture podržalo rekonstrukciju i opremanje hvarskoga Arsenala s Kazalištem, ove godine s 5,2 milijuna kuna, ukupno s dvadesetak milijuna kuna i nadam se da će za koji tjedan, nakon 22 godine obnove, Kazalište biti dovršeno.

7. sjednica izvan Zagreba

Pozdravivši župane priobalnih i kontinentalnih županija prisutne na sjednici, gradonačelnike i načelnike, predsjednike gradskih vijeća drugih otočnih gradova, niz saborskih zastupnika,  direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića, predsjednik Vlade je poručio:

- Ideja današnje, 7. sjednice izvan Zagreba u mandatu naše Vlade je da se govori o otocima i o turizmu. Svaki 33. stanovnik Hrvatske živi na otoku, na koje otpada 4.058 kilometara hrvatske obale ili ukupno 70%. Državni i javni sektor, od 1999. ulaže oko 1,5 milijardu kuna u otoke, ove godine 1,7 milijardi. Imamo Upravu za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja. Nakon 20 godina, krećemo s prijedlogom novog Zakona o otocima. Uvjeren sam da će njegova provedba pomoći podizanju kvalitete i uvjeta života svih stanovnika hrvatskih otoka, potaknuti i demografsku i gospodarsku revitalizaciju.

Sjajni rezultati u turizmu

Podsjetio je da je ova turistička godina u prihodovnom smislu najbolja godina, s 12 milijardi očekivanih prihoda, više od milijarde investicija u hrvatski turizam, 19,5 milijuna turista, preko 106 milijuna noćenja.

- To su sjajni podaci i govore o tome da hrvatski turizam predstavlja 20% BDP-a. Svi zajedno moramo učiniti da on bude održiv i da bude zamašnjak rasta hrvatskoga gospodarstva, zaključio je svoj uvodni govor predsjednik Vlade Plenković.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/najbolja-godina-ikad-195-milijuna-turista-106-milijuna-nocenja-i-vise-od-12

Suradnja s ministarstvima

Gradonačelnik Hvara Rikardo Novak izrazio je zadovoljstvo što se prva sjednica hrvatske Vlade na otocima, nakon 20 godina, u godini 150. obljetnice hvarskoga turizma, održava upravo na Hvaru, otoku s 2400-godišnjom poviješću urbanoga života. Zahvalio je na uspješnoj suradnji s resornim ministarstvima, čime se Hvar svrstao u sam vrh proračunskih izdvajanja za kulturu. Naveo je da Grad nastavlja s radom na projektu Hvar-tvrđava kulture, vrijednom 80 milijuna kuna, kojim je aplicirao na sredstva europskih fondova.

Istaknuo je pozitivne demografske trendove Hvara koji se svrstao među osam najrazvijenijih hrvatskih gradova, a ovoga je mjeseca ušao i u izbor pet malih gradova po kvaliteti života.

Hvar se nastoji razvijati promišljeno i održivo, oslanjajući se na tradiciju, bogatu prirodnu, kulturnu i povijesnu baštinu i pozicionirati se kao cjelogodišnja turistička destinacija u kojoj će biti osiguran i ugodan život njegovih građana.

Na kraju, gradonačelnik Novak  je izrazio nadu da će ova sjednica Vlade promijeniti perspektive i doživljaj otoka, koji nisu samo idealno mjesto za odmor, nego ponajprije moraju biti mjesto kvalitetnog života njegovih stanovnika, dok razvoj turističke infrastrukture mora pratiti održivi razvoj lokalne zajednice. 

Zdravstvo i međuotočna povezanost

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban zahvalio je Vladi na prepoznavanju biti življenja na otocima koji mora predstavljati prednost, a ne problem te je kazao da se nada kako će novi Zakon u čijoj je izradi i sam sudjelovao, biti implementiran u svakodnevnom životu.

Naglasio je razliku života na otoku u nekoliko mjeseci turističkoga dijela godine, i života izvan sezone, kad se dogodi da se na njemu broj stanovnika poveća i do deset puta.

Istaknuvši dva bitna elementa - segment zdravstva i međuotočne povezanosti, izrazio je zadovoljstvo najavom izrade nove Strategije turizma u kojoj očekuje maksimalnu koordinaciju s otočkim turističkim djelatnicima, poglavito kad se radi o ta dva elementa.

Podsjetivši da je Splitsko-dalmatinska županija prva napravila strategiju održivog turizma, župan Boban smatra da u novu, sveobuhvatnu Strategiju turizma svakako treba implementirati i održivost, s obzirom na probleme koji mogu nastati za domicilno stanovništvo.