Uoči Izborne konvencije Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“, predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković odgovarao je na pitanja mnogobrojnih novinara koji su se okupili u zagrebačkom Hotelu „Panorama“.

Fiskalna konsolidacija & rast BDP-a

Komentirajući ocjenu kreditne agencije Fitch, koja je kreditne izglede Hrvatske iz negativnih promijenila u stabilne, istaknuo je da je to još jedna potvrda da je Hrvatska na dobrom putu, kao i priznanje Vladinim uspjesima kada je riječ o fiskalnoj konsolidaciji, upravljanju javnim dugom, rastu BDP-a  i donošenju izbalansiranog proračuna.

- Mislim da vodimo dobru politiku i da nam takve ocjene već dvije od tri najvažnije svjetske rejting agencije idu u prilog i da je to potvrda svega onog što radimo i što ćemo raditi idućih godina.

Na pitanje pak o pripremama za lokalne izbore, Plenković je odgovorio da do svibnja ima još dovoljno vremena te je najavio da će Predsjedništvo HDZ-a o prijedlozima kandidat(kinj)a županijskih i gradskih organizacija raspravljati početkom veljače.

U 100 dana učinjeno je izuzetno puno!

Upitan kad će se sastati s Davorom Bernardićem, koji je izjavio da „Plenkovićeva vlada nije u stanju voditi zemlju“, predsjednik HDZ-a i Vlade uzvratio je činjenicom da je Vlada u proteklih 100 dana učinila izuzetno puno.

- Nismo tražili nikakvu pauzu i vrijeme za snalaženje, išli smo s poreznom reformom, rasterećenjem gospodarstva, zakonom o javnim nabavama, isplatom božićnice, podizanjem minimalne plaće, postigli smo dogovor sa sindikatima državnih službi, jednostranom odlukom podigli plaće i zaposlenima u javnim službama, započeli reformu nacionalne sigurnosti, pristupili izradi nacionalnog plana reformi, poduzeli međunarodne aktivnosti, naložili bolju apsorpciju sredstava iz europskih fondova i tako dalje. Moja Vlada radi bez prestanka, a uloga oporbe jest da kritizira. To razumijem i poštujem, no mi imamo zacrtani plan i donosimo odgovorne odluke. Ali, otvoreni smo za dijalog. I kada dođe primjeren trenutak, razgovarat ćemo o svim temama.

Stabilno partnerstvo s Mostom

 Potvrdio je da je razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o INA-i i najavio da će o tome kada bude mogao dati javnosti cjelovitu informaciju, kao i da će se Savjet za INA-u sastati idući tjedan.

Upitan o suradnji s Mostom, Plenković je naglasio da smo formirali stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu koja je prionula ispunjenju ciljeva i zadaća.

- Suradnja je vrlo dobra, ali uvijek postoji prostor za kvalitetniju koordinaciju i dijalog. Na to sam spreman. Odradit ćemo četverogodišnji mandat u stabilnom partnerstvu i kvalitetnoj suradnji.