Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je jučer Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u vojarni na Plesu. Na Pleso su - valja istaknuti - tijekom dana sletjeli izraelski vojni zrakoplovi F-16 Barak.

Pozdravljajući sve prisutne - posebno izraelsko izaslanstvo - predsjednik Plenković naglasio je kako je današnji dan potvrda ispravnosti strateške odluke Vlade i hrvatske države, zajedno s predsjednicom i suglasnošću Hrvatskoga sabora, o modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nabavkom višenamjenskih borbenih zrakoplova.

 Napomenuo je da je suradnja s Izraelom započela u studenome 2016. godine, kako je rekao „porukom solidarnosti i podrške u doba velikih požara u Izraelu.“ U vrijeme velikih požara u Izraelu, naši su piloti s dva kanadera odletjeli pružiti pomoć.

- To je bio početak zrakoplovne suradnje, suradnje u sprečavanju elementarnih nepogoda i nesreća.

Suradnja je nastavljena posjetom Izraelu i razgovorima koji su rezultirali procesom nabave zrakoplova.

Strateško partnerstvo

Predsjednik Plenković istaknuo je da je Hrvatska odabrala put da bude snažna, kredibilna saveznica u Sjevernoatlantskom savezu:

- Odlučili smo se za F-16 Barak, za izraelske zrakoplove, američku tehnologiju, i uz potporu i privolu SAD-a, napravili odličan potez za sigurnost hrvatske države, za sigurnost hrvatskog neba i za jačanje nas, kao države koja se nije odrekla Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nego države koja je odabrala put da bude snažna, kredibilna saveznica u Sjevernoatlantskom savezu. Da gradi strateška partnerstva s državama poput Izraela i da bude uvažena kada je riječ o obrambenoj sigurnosnoj i vojnoj suradnji.

Sudjelovanje u brojnim međunarodnim misijama

Dodao je da nas je ta činjenica osnažila, što potvrđujemo participacijom hrvatskih vojnika, policajaca, diplomata i drugih dužnosnika u brojnim međunarodnim misijama.

- Činjenicom da ćemo riješiti pitanje naše sigurnosti na način kakvoga do sada nismo imali i to za sljedećih trideset godina, ova Vlada je uložila i u hrvatsko gospodarstvo, u uvažavanje zemlje i njenu ulogu i na jugoistoku Europe i u Europi, a mogu reći i šire.

Izrazio je zadovoljstvo što samo nekoliko dana uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja imamo prigodu vidjeti vojne zrakoplove F-16 Barak.

Prelet nad Kninom - poruka partnerstva i suradnje

Plenković je najavio da će dva izraelska vojna zrakoplova F-16 Barak preletjeti nad Kninom.

- Bit će to sjajna poruka partnerstva, sjajna poruka suradnje, a hrvatska javnost će vidjeti ono što će krasiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nakon 2020. godine.

Zahvalio je stručnjacima u Ministarstvu obrane koji su sudjelovali i vodili proces, na političkom angažmanu i snažnom vodstvu potpredsjednika Vlade i ministra obrane te na velikoj podršci cijele Vlade koja je stala iza ovoga projekta.

- Uvjeren sam da smo izabrali jedino ono što je bilo moguće i što se dugo čekalo. Za Hrvatsku, hrvatsku sigurnost, hrvatsku budućnost i snažnu Hrvatsku vojsku. 

https://vlada.gov.hr/vijesti/odlican-potez-za-sigurnost-hrvatskog-neba-i-hrvatske-drzave-koja-je-odabrala-put-da-bude-snazna-kredibilna-saveznica/24239