(VIDEO) Otvarajući današnju, 159.  sjednicu Vlade, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na aktualna zbivanja u proteklom tjednu.

Podsjećajući da nam BDP kontinuirano raste 19 tromjesečja zaredom, istaknuo je da je rast u 1. kvartalu ove godine od 3.9 posto brži i viši od očekivanog, pa i od Vladinih projekcija, koje za cijelu 2019. iznose 2.6 posto.

Jako dobar signal za hrvatsko gospodarstvo

Taj rast, dodao je, svrstava Hrvatsku među zemlje Europske unije s najvećim rastom, što je sigurno ohrabrujuće.

- Ohrabrujuće je i to da je se taj rast bazira i na povećanom izvozu, i na povećanju javnih ulaganja i apsorpciji europskih sredstava u provedbi velikih infrastrukturnih projekata, ali isto tako i zahvaljujući politici naše Vlade koja je i kroz poreznu reformu ostavila više sredstava našim sugrađanima, tako da je porasla i osobna potrošnja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/snazan-porast-bdp-za-39-svrstava-hrvatsku-medu-clanice-eu-s-najbrzim-gospodarskim

Poručio je da je rast u 1. kvartalu jako dobar signal za hrvatsko gospodarstvo.

Suradnja Vlade & hrvatskih europarlamentaraca

Osvrnuo se i na izbore za zastupnike u Europskom parlamentu. Važnim je istaknuo to što oni bilježe povećanu izlaznost i u Hrvatskoj i u cijeloj Europskoj uniji, zaključivši da se i naši građani sve više senzibiliziraju za EU teme.

Čestitao je svim izabranim eurozastupnicima i izrazio uvjerenje da će aktivno surađivati s Vladom, osobito u kontekstu realizacije zajedničkih prioriteta tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

33 milijuna eura & 600 novih radnih mjesta

Izdvojio je i jučerašnji posjet predstavnika austrijske tvrtke FACC i kineskog AVIC-a, koje su za lokaciju za svoju novu tvornicu dijelova za zrakoplove izabrale upravo Hrvatsku - u konkurenciji 9 zemalja!

Radi se, podsjetio je, o Jakovlju (Zagrebačka županija) & investiciji od 33 milijuna eura, koja će do 2021. otvoriti 600 novih radnih mjesta.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/greenfield-investicija-izgradnja-tvornice-dijelova-za-avione-otvaranje-600-radnih

Zahvala pripadnicima HV-a & hrvatskim braniteljima

Ovog tjedna obilježen je i Dan Oružanih snaga RH, a predsjednik Plenković zahvalio je još jednom pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatskim braniteljima na svim postignućima.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nasa-je-vlada-vratila-dostojanstvo-hrvatskim-vojnicima-spremni-smo-odgovoriti-na

Ministarstvo turizma bilo je ovog tjedna domaćin 64. sastanka Komisije za Europu UNWTO-a (Svjetska turistička agencija UN-a), gdje je na najvišoj stručnoj razini raspravljana održivost turizma u Europi i konkurentnost s ostalim tržištima, kao i unaprjeđenje kvalitete usluga.

https://vlada.gov.hr/vijesti/zelimo-odrzivi-turizam-uz-jacanje-kontinentalnog-turizma-kontinuirano-ulaganje-i-podizanje-razine-usluge/26046

30. svibnja od iduće godine Dan državnosti

Danas je 30. svibnja, Dan Hrvatskog sabora, o čijoj se povijesnoj važnosti u zadnje vrijeme puno govorilo.

- S obzirom da će dogodine biti 30. obljetnica konstituiranja prvog demokratski izabranog Hrvatskog sabora, bit će to dobra prigoda da na Vladinu inicijativu osvježimo pogled na državne praznike i blagdane i da predložimo taj datum, koji je omiljen i najviše prihvaćen među hrvatskim građanima i hrvatskim narodom, ponovno bude Dan državnosti.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/cestitamo-30-svibnja-dan-kada-je-1990-je-okoncana-komunisticka-vlast-i-otvoren-put

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vecina-hrvatskih-gradana-emotivno-je-privrzena-prvom-danu-drzavnosti-30-svibnja

Nacionalni centar za robotsku kirurgiju

Predsjednik Vlade i HDZ-a posebno je izdvojio otvaranje novog Nacionalnog centra za robotsku kirurgiju u KBC-u Zagreb.

- To je nova vrsta usluge za naše pacijente, koja će u nizu operativnih zahvata pružiti do sada nedostupnu vrstu preciznosti. Radi se o impresivnom ulaganju, a opet zahvaljujući potpori Vlade i europskih sredstava.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ulazemo-u-tehnoloski-napredak-hrvatske-medicine-kako-bi-brojni-pacijenti-dobili-jos-kvalitetniju-uslugu/26030

1,4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove

Poručivši kako je i to potvrda da Vlada kontinuirano unaprjeđuje zdravstveni sustav, naveo je i odluku Povjerenstva Ministarstva zdravstva o korištenju Spinraze, kojom će taj lijek biti dostupan i najmlađim pacijentima koji su na respiratoru, kao i onima starijim od 18 godina.

- Za nas je najvažnije da je to odluka koja je jedino mogla biti moguća kada ju donese struka i da je utemeljena na komparativnoj analizi i dosadašnjim postignućima u drugim zemljama.

Podsjetio je da je ova Vlada osigurala 1.4 milijarde kuna za posebno skupe lijekove, što je najveći iznos do sada.

- Nijedna Vlada u povijesti nije dala toliko namjenski rezerviranih sredstava za ove lijekove!

KUJUNDŽIĆ: Povjerenstvo za procjenu učinka Spinraze donijelo odluku o proširenju indikacija!

Lijek Spinraza za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA) ubuduće bi se mogao odobravati i djeci na respiratoru te starijima od 18 godina, kazao je uoči Vladine sjednice ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a & Milan Kujundžić.

Povjerenstvo za procjenu učinka Spinraze sastalo se prošlog četvrtka i donijelo odluku o proširenju indikacija.

- Struka smatra da su sada ispunjeni kriteriji kako bi se lijek mogao dati i pacijentima koji su na respiratoru i pacijentima starijima od 18 godina.

Kako bi lijek mogli primiti svi pacijenti sa SMA-om, u skladu s procjenom liječnika da za njegovo uzimanje nema medicinskih ograničenja, HZZO prethodno mora odobriti zahtjev za proširenjem indikacija koju je podnio nositelj odobrenja za taj lijek u Hrvatskoj.