Prekjučer su tvrdili da neće dizati poreze, jučer da hoće, danas da će možda. To je jedna već potpuno dezorijentirana ekipa. Vrijeme je da napokon odu! O Milanoviću su gospodarski stručnjaci već davno rekli svoje. Ne bih se bavio ni s njim ni s njegovim izričajem, njegovom kolebljivosti, negacijom samog sebe. Neka se netko drugi time bavi. A ankete? Razlika između HDZ-a i SDP-a puno je veća nego što to one navode! - naglasio je predsjednik Karamarko odgovarajući na pitanja novinara uoči motivacijskoga (internoga) stranačkog skupa u Novom Vinodolskom, na kojem su se okupili HDZ-ovi članovi iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije

Po današnjem Crobarometru HDZ-ova je koalicija pretekla onu SDP-ovu. Vi imate 25.1 posto potpore, a oni samo 23.7!

Stalno govorim - pustimo ankete! Još smo prošle godine dokazali da smo prvi - i na lokalnim izborima i na onima za Europski Parlament. A ove će godine to samo biti još izraženije. Razlika između HDZ-a i SDP-a puno je veća nego što navode ankete.

Premijer je pozvao oporbu da predloži kako spriječiti još veći proračunski minus. Najavljuje otpuštanja. Previše zaposlenih, premala efikasnost - kaže. Hoćete li predložiti Milanovićevoj vladi kako riješiti problem i možete li se naći bar tu na nekoj istoj liniji?

Kad je u pitanju njihovo stalno podizanje poreza, mi s njima ne možemo naći zajednički jezik jer je to politika uništenja do zadnjeg radnog mjesta. Ali, mogli bismo razgovarati o poticanju proizvodnje, o razvoju malog i srednjeg poduzetništva… o svemu što je u skladu s našim programom i programom europučana. I to je naprosto trend, jer sve stabilne ekonomije počivaju na malom i srednjem poduzetništvu. Odnosno, svaka država počiva na jakome srednjem sloju. Naši politički konkurenti to očito ne shvaćaju, kao što i dosta drugih stvari ne shvaćaju. Pokušavaju porezima postići neke rezultate. A to je iracionalno. Jedna od definicija iracionalnosti, da ne kažem ludila, jest uporno inzistiranje na istom rješenju koje ne donosi nikakav rezultat.

Prvo su odlučili uvesti porez, pa onda Milanović - dan nakon toga - govori da još ne znaju hoće li se uvoditi. Kako komentirate takvu „situaciju“?

Što se tiče tih poreza - prekjučer su rekli da neće dizati, jučer da hoće, danas da će možda. To je jedna već potpuno dezorijentirana ekipa. Ovo je doista jedna promašena vlada. Vrijeme je da odu. O Milanoviću su gospodarski stručnjaci već davno rekli svoje. Ne bih se bavio ni njim ni njegovim izričajem, njegovom kolebljivosti, negacijom samoga sebe. Neka se netko drugi time bavi.

Ako dođete na vlast, građani mogu biti mirni što se tiče poreza?

Vodit ćemo uravnoteženu poreznu politiku: poreznog obveznika trebate njegovati, čovjeku morate omogućiti da zaradi kako bi bio dobar porezni platiša. Je li tako? Naš program stavlja akcent na razvitak i razvoj proizvodnje. Moramo stimulirati poduzetništvo. Ako netko zaposli novog radnika, da ga prvih godinu dana oslobodimo davanja. Ako netko treba platiti PDV - da, platit će ga, ali tek kada naplati svoje račune. HDZ je pripremio čitavi paket takvih stimulativnih mjera. Ne, nismo ih mi otkrili, nismo mi nobelovci, nego se one primjenjuju u Europi. Ali, Europa još nije stigla do ovih naših prijatelja na vlasti. Očito još žive u nekim drugim vremenima u kojima se smatra da su kapitalisti, da su poduzetnici neprijatelji sustava. To je njihova tragedija.

Znači sad su prijatelji, a nisu više komunjare?

Ma ne, nego sam pristojan. Pogledajte, s druge strane, njihov način komunikacije! Veselimo li se mi možebitnim kriminalcima u njihovim redovima? Pokušavamo li to politički kapitalizirati? Vrijeđamo li ih na osobnoj razini? Mi pričamo o principima, o problemima i fenomenima, a ne ad hominem.