(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u Banskim je dvorima - nakon što SDP-ova inicijativa (uz potporu Mosta) o nepovjerenju ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću nije prošla u Saboru - održao konferenciju za medije.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O političkom porazu SDP-a i Mosta

Inicijativa oporbe da se izglasa nepovjerenje ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću završila je neuspješno. Ponovit ću - teret prikupljanja 76 potpisa za izglasavanje nepovjerenja bio je na onima koji su tu inicijativu i pokrenuli. U tome oporba i Most nisu uspjeli. Doživjeli su danas politički poraz. To javnost mora vrlo jasno znati i razumjeti.

O pamfletima i insinuacijama

Cijela ova inicijativa - kao i jučerašnja rasprava - još jednom je pokazala da su neke političke stranke u stanju na temelju pamfleta, insinuacija i fabriciranih argumenata donositi političke presude ljudima. Tijekom saborske rasprave nisu uspjeli dokazati ništa od one tri i pol točke koje su naveli u svom zahtjevu, kao niti uvjeriti hrvatsku javnost da postoje opravdani razlozi koji bi narušili povjerenje u rad ministra financija. To je meritum.

O pokušaju destabilizacije Vlade RH

Svjedočili smo pokušaju destabilizacije Vlade RH i njenog rada - koji je u skladu s Ustavom RH i zakonima te na dobrobit hrvatskih ljudi. Podsjećam, svi makroekonomski pokazatelji su pozitivni. Od rasta BDP-a, smanjenja javnog duga, rekordno niskoga proračunskog manjka, do podizanja stope zaposlenosti… Vidjeli ste jučer i danas i podatke o stabilnome kreditnom rejtingu RH. Donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja Vlada je spriječila tsunami koji je prijetio stabilnosti hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

O Mostovim monstruoznim konstrukcijama

Ističem ono najvažnije: postoji pokušaj, prije svega političara iz Mosta, da u javnom prostoru šire monstruoznu, neprihvatljivu konstrukciju o tome da Vlada RH, HDZ, ili ja osobno „štitimo kriminal u Agrokoru“. Takve su optužbe ne samo netočne, nego su i najgori i najniži spin koji nakon dugo vremena imamo u medijskom prostoru. Odlučno ih odbacujem, kao i svaki pokušaj politikantstva bilo koje stranke u predizborne svrhe.

O Petrovljevu kršenju demokratskih standarda

Ponašam se kao odgovoran predsjednik Vlade i stranke - koji se vodi temeljnim načelima vladavine prava. Medijske hajke i pokušaji linča u stilu Divljeg Zapada u Hrvatskoj kakvu ja želim - neće proći! A što je najvažnije - neće proći u hrvatskoj javnosti. Ljudi jako dobro znaju prepoznati one koji su ozbiljni, odgovorni i one u čijoj političkoj agendi postoji samo prosvjedni, rušilački nagon i duh.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/gradani-ce-prepoznati-tko-rjesava-probleme-i-odgovorno-upravlja-drzavom-tko-ima

Demonstraciju takvog ponašanja imali smo priliku vidjeti i nakon glasovanja o SDP-ovoj inicijativi, u komentaru g. Bože Petrova da je to dokaz da „nema parlamentarne većine“. Njegov postupak nije u skladu s demokratskim standardima, Poslovnikom, zakonima i Ustavom RH. Prije svega, jer parlamentarna većina nije bila tema današnje rasprave, niti bit odlučivanja.

O pokušaju destabilizacije institucija

Svjedočimo, dakle, pokušaju destabilizacije hrvatskih institucija. Ja osobno, Vlada RH i HDZ bit ćemo akteri koji osiguravaju stabilnost, odgovornost i političko djelovanje primjereno europskim standardima - u skladu s Ustavom RH i zakonima. Nastavit ćemo rješavati najvažnije probleme hrvatskog društva i ključnih pitanja vezanih za hrvatske ljude.

O spremnosti za izbore

Želim poručiti ostalim parlamentarnim strankama - ovo je trenutak kada trebaju pokazati političku odgovornost. Ovo je trenutak razotkrivanja - kako sam i naglasio u jučerašnjoj saborskoj raspravi. Sada više nema dileme: mora se vidjeti tko je tko i tko je kakav. HDZ je spreman za izbore, ako želite već danas popodne. Parlamentarne stranke imaju prigodu odlučiti žele li nastavak političke stabilnosti i rada Vlade RH na dobrobit hrvatskih ljudi. Mi pak nećemo popuštati na ucjene i pritiske - njima uopće nisam impresioniran.

O stabilizaciji Hrvatskog sabora

Nastavit ćemo tijekom dana konzultacije s političkim partnerima i što prije pronaći rješenje za stabiliziranje rada Hrvatskog sabora. Jer kao što vidite, Vlada RH funkcionira normalno - održali smo redovitu sjednicu te ćemo prionuti rješavanju problema sukladno našem programu i svim prioritetnim zadaćama na dnevnom redu.