Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković dao je izjavu za medije u Banskim dvorima na temu zakonskih mjera za blokirane građane i Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama.

Predsjednik Plenković naglasio da je tijekom vikenda FINA krenula u provedbu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama i uspješno provela prvu mjeru.

- Izvršen je otpis duga za 150 474 građana koji su imali dug prema državi, s državom povezanim osobama, u iznosu do 10 000 kuna plus kamate.

Od tih građana, 6 248 je u potpunosti deblokirano! - naglasio je.

Svjesni smo teškog stanja u kojem se našao dio sugrađana!

Vlada je u travnju kazala - izdvojio je Plenković - da je uredno ispunjenje dugova standard kojeg se moramo pridržavati.

- Dugove treba podmirivati. No, svjesni smo teškog stanja u kojem se našao dio sugrađana, socijalno smo osjetljivi pa smo s tri zakonska prijedloga željeli riješiti dio problema koji se odnosi na 326 000 sugrađana koji su bili blokirani 31. svibnja 2018. godine.

Uspješno provedena prva mjera

Dodao je da su predložili tri zakona.

- Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama stupio je na snagu prije dva dana. Smisao zakona je bio da se otpiše dug do 10 000 kuna od strane države i povezanih osoba s državom. Tijekom vikenda, FINA je krenula u provedbu zakona i uspješno provela prvu mjeru.

Opisan dug u iznosu od 1,338 milijardu kuna

Plenković je kazao da je time za 150 000 ljudi otpisan dug u iznosu od 1,338 milijardu kuna.

- To je izvršeno automatski zahvaljujući zakonu i djelatnicima FINA-e. Bez papirologije i podnošenja zahtjeva.

Model reprograma poreznog duga

Naglasio je da taj zakon predviđa kao drugu mjeru poticaj i apel prema općinama, gradovima, županijama i drugima da na taj način otpuste dugove blokiranim građanima, a nude im se porezne olakšice - da bi učinili isto kao i Vlada. 

- Zakon kao treću mjeru predviđa poticajni model reprograma poreznog duga blokiranim građanima. Početkom kolovoza će stupiti na snagu Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. On je usmjeren na bezuspješne blokade - koje traju dulje od tri godine. Provedbom očekujemo smanjenje broja blokiranih za oko 70 000 građana i iznosa blokade za oko 30 milijardi kuna. Treći zakon je zakon o stečaju potrošača, a on bi obuhvatio oko 88 000 građana.

Plenković je, zaključno, poručio kako Vlada radi i na novom Ovršnom zakonu.