(VIDEO) Međunarodni tajnik HDZ-a dr. Miro Kovač danas se u izjavi za mnogobrojne medije u Središnjici osvrnuo na izvanredni sastanak u Bruxellesu - kojeg je sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u povodu plana za izbjegličku krizu. 

Izjavu dr. Kovača možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Suradnja & dogovor

HDZ se od samog početka izbjegličke krize zalaže za kooperaciju, a ne za konfrontaciju. Za suradnju i dogovor sa susjedima, a ne za sukobe. Milanović nas je politikom sukobljavanja doveo u - slijepu ulicu! U Bruxellesu se, naime, danas održava konferencija - organizirana je na prijedlog Slovenije. Prijedlog je usvojila Njemačka odnosno kancelarka Angela Merkel, a onda je inicijativu prihvatio i predsjednik EK Jean-Claude Juncker. Što je, tu je! Milanović je griješio, doveo nas u nezgodnu situaciju. Od njega sada očekujemo zaštitu nacionalnih interesa.

Zaštititi zelenu granicu

Potrebno je spriječiti da agencija koja je zadužena za zaštitu granica Europske unije (FRONTEX) bude raspoređena na granici između Hrvatske i Slovenije jer tako dolazimo u opasnost da postanemo sabirni centar za izbjeglice. Stoga od Milanovića tražimo da FRONTEX ojača zaštitu između Hrvatske i Srbije. Na toj granici, naime, moraju biti raspoređeni čuvari granice EU. Te pomognu hrvatskoj policiji. To je nužno! 

Hrvatska ne smije biti magarac u EU

Od Milanovića, nadalje, očekujemo da jasno kaže da Hrvatska ne može i neće biti „hot spot“ odnosno sabirni centar Europske unije. Vidjeli smo dogovor Ostojića sa srbijanskim kolegom Stefanovićem o prijevozu izbjeglica iz Šida u Slavonski Brod. Ako bi došlo do realizacije prijedloga da se FRONTEX iskoristi za zaštitu hrvatske granice sa slovenskom - umjesto hrvatske granice sa Srbijom - dolazimo u opasnost da u sve lošijim klimatskim uvjetima i teškoj ekonomskoj situaciji budemo oni koji će skrbiti za veliki broj izbjeglica s Bliskog istoka za cijelu EU. Milanoviću, Hrvatska ne smije biti magarac u EU!

MILANOVIĆEVI GOLEMI PROPUSTI

A nakon izjave, uslijedila su pitanja novinara. Jedno od njih se odnosilo na to koje je moguće rješenje za trenutnu situaciju. Dr. Kovač odgovorio je argumentirao - naša stranka neprestance je tražila koordinaciju i učinkovitu zaštitu zelene granice sa Srbijom. To nije učinjeno, a Ostojić je čak sa srbijanskim ministrom dogovorio prijevoz vlakom izbjeglica u Slavonski Brod. 

- HDZ je otpočetka tražio koordinaciju. Stoga bi danas imali svoje ideje imali integrirane u prijedloge EK. A ne da se događa da dopuštamo da drugi „ubacuju“ svoje ideje - kao što je ova da FRONTEX štiti granicu između Hrvatske i Slovenije. Otpočetka smo, naime, tražili da zelena granica između Hrvatske i Srbije bude kvalitetno zaštićena! To se pak nije učinilo. Vrlo jasno tražimo da se samo onaj broj izbjeglica koji može biti prihvaćen u Sloveniji bude propušten. A ne da Ostojić dogovora sa svojim srbijanskim kolegom bjanko ček  - odnosno pomaže Srbiji nauštrb Hrvatske. To nije pametno! Milanović ima priliku tražiti cjelovito europsko rješenje i podjelu odgovornosti za rješavanje pitanja izbjeglica.