Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Sinju svečano otvorio vojarnu 126. brigade Hrvatske vojske. Zajedno s njim vojarnu je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević. Svečanom događaju prisustvovao je potpredsjednik Hrvatskog sabora (i zamjenik predsjednika HDZ-a) Milijan Brkić.

U svom je obraćanju hrvatskim vojnicima predsjednik Plenković istaknuo važnost ovoga dana u ispunjavanju ciljeva programa Vlade RH, posebice kada je riječ o politici približavanja Hrvatske vojske hrvatskome narodu.

Učinkovitost i operativnost

Posebno važnim naglasio je to što je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević prepoznao potrebu vraćanja Hrvatske vojske u pojedine hrvatske gradove, važne u sigurnosnom, tradicionalnom i u gospodarskom smislu. Pohvalio je inicijativu da Hrvatska vojska ponovno bude u Sinju, Vukovaru, Varaždinu i Pločama, izrazivši uvjerenje da će se time pridonijeti boljem funkcioniranju i rasporedu Oružanih snaga unutar teritorija Republike Hrvatske.

Činjenicu da će u Sinju biti smještena Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske s 250 pripadnika, Plenković je ocijenio kao izrazito dobru zbog  brze reakcije koju bi Oružane snage Republike Hrvatske i sinjska postrojba mogle imati na ovom području, bez obzira radi li se o obrani teritorijalnog integriteta zemlje, ili  pomoći koju Oružane snage pružaju u različitim situacijama elementarnih nepogoda poput požara.

Zahvala za gašenje požara

Predsjednik Plenković zahvalio je hrvatskim vatrogascima, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Ministarstvu unutarnjih poslova, hrvatskoj policiji i  brojnim građanima koji su - uz veliku i važnu participaciju pripadnika Oružanih snaga - sudjelovali u gašenju požara, jednog od brojnih koji su ove godine pogodili Hrvatsku. Zahvalio je ujedno i splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu te svim drugim čelnicima lokalnih vlasti.

Prevencija i koordinacija

Spomenuo je izvješće s jučerašnje sjednice Vlade RH, iz kojeg je razvidno da je ove godine u Hrvatskoj zabilježeno preko 800 požara, što je triput više nego u cijeloj protekloj godini.

- Klimatski uvjeti, suša i velike vrućine upućuju nas na zaključak da moramo raditi i na prevenciji i na kvalitetnoj koordinaciji svih nadležnih službi.

Dodao je da će upravo u Sinju, u suradnji s gradonačelnicom Križanac i drugima koji obnašaju vlast u Gradu Sinju, pripadnici Hrvatske vojske pomoći u okviru zakona, ukoliko do takvih potreba dođe i u Cetinskoj krajini.

- Posebno mi je drago da se Hrvatska vojska vraća u grad Sinj, viteški grad, grad alkara, grad velike povijesne i kulturne baštine i hrvatskoga ponosa i domoljublja.

Dignitet hrvatskog vojnika

Plenković je naglasio kako će upravo u ovim danima - kada se grad priprema za još jednu Sinjsku alku i za blagdan Velike Gospe - ovaj čin pridonijeti brojnim aktivnostima korisnim za razvoj društvenog i gospodarskog života Sinja i cijele Cetinske krajine.

- Želim vama, pripadnicima Oružanih snaga i vašim zapovjednicima da vam život i boravak  ovdje u Sinju bude skladan i da pripadnici Oružanih snaga mogu uskladiti svoje profesionalne obveze s obiteljskim životom. To je politika naše Vlade općenito gledano, a poseban naglasak ministar obrane stavlja upravo na dignitet hrvatskoga vojnika i na kvalitetu njegova života. Na tome mu čestitam kao i na drugim zadaćama koje predano poduzima u ovih godinu dana, i očekujem da na tom tragu nastavimo politiku Vlade i aktivnosti Ministarstva obrane i Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Dugotrajna suradnja

Predsjednik Vlade RH na kraju je, čestitavši na ovom susretu vojnicima i svim Sinjankama i Sinjanima, izrazio nadu u dugotrajnu suradnju između Hrvatske vojske i grada Sinja.

Foto: Vlada RH/MORH (J. Kopi)