Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković susreo se u četvrtak u Banskim dvorima s ministrom obrane Sjedinjenih Američkih Država Jamesom Mattisom.

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo zbog odličnih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država. Upoznao je američkog ministra obrane s hrvatskim pogledima na stanje u istočnoj i jugoistočnoj Europi.

Američka potpora

Ministar Mattis naglasio je da mu je zadovoljstvo ponovno biti u zemlji koja je dokazana američka saveznica koja ima respektabilnu vojsku. Izvijestio  je o rezultatima NATO summita u Bruxellesu. Pohvalio je odluke hrvatskog državnog vodstva o nabavi nove vojne opreme i obećao pomoć kod sljedećih koraka modernizacije Hrvatske vojske.

Na kraju razgovora, na kojem je sudjelovao i ministar obrane Damir Krstičević, predsjednik Vlade zaželio je hrvatskom i američkom ministru obrane uspješan sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5).

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-s-ministrom-obrane-sjedinjenih-americkih-drzava-24141/24141

BILATERALNI SASTANAK KRSTIČEVIĆ-MATTIS

Dan poslije, u petak, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i američki ministar obrane James Mattis  održali su bilateralni sastanak - uoči početka Posebnog sastanka ministara obrane Američko-jadranske.

Krstičević je istaknuo kako mu je čast što je američki ministar obrane posjetio Hrvatsku.

- To je  potvrda partnerstva i prijateljstva Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske. SAD ostaje naš najvažniji strateški partner u području sigurnosti i obrane, a NATO temelj naše sigurnosti.

Krstičević je zahvalio na donacijama koje su uvelike povećale hrvatske obrambene sposobnosti.

- Budite uvjereni da će u značajnoj mjeri biti upotrijebljene za ostvarenje naših zajedničkih ciljeva.

Hrvatski doprinos NATO-u

Ministar Mattis naglasio je dugu povijest stvaranja povjerenja između Republike Hrvatske i SAD-a:

- Sjedinjene Američke Države svjesne su hrvatskog doprinosa NATO-u. Kao što sam prije godinu dana rekao u Pentagonu, ponovit ću i danas u Zagrebu, Hrvatska je mala zemlja koja se bori znatno iznad svoje kategorije.

Pohvalio je Hrvatsku vojsku:

- Bolje mala vojska s borcima koji znaju za što se bore nego velika vojska s vojnicima bez cilja.

Uoči početka bilateralnog sastanka - valja istaknuti -  ministar Krstičević američkom je ministru obrane uručio dres hrvatske nogometne reprezentacije.

https://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/priopcenja/17368-krsti%C4%8Devi%C4%87-s-ameri%C4%8Dkim-ministrom-mattisom-uo%C4%8Di-sastanka-a5.html