Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Sofiji je sudjelovao na 7. sastanku na vrhu šefova vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine, na kojemu je dogovoreno da će Hrvatska 2019. biti domaćin sljedećem sastanku na vrhu u formatu Kina + 16.

Predsjednik Plenković prisustvovao je svečanosti otvorenja gospodarskog, trgovinskog i financijskog foruma i otvorenju izložbe o postignućima u lokalnoj suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine te sudjelovao na plenarnoj sjednica šefova vlada 16 država srednje i istočne Europe i Kine.

Potpisani sporazumi s Kinom

Po završetku plenarne sjednice održana je svečanost potpisivanja ugovora/sporazuma o suradnji između zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine za razdoblje 2018.-2021. Tom prigodom potpisani su i sporazumi između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.

900 milijuna dolara razmjene

Predsjednik hrvatske Vlade kazao je kako je sastanak šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Narodne Republike Kine u formatu 16+1 bio značajna prilika za unaprjeđenje multilateralne, kao i bilateralne suradnje svake od zemalja s Kinom, o čemu svjedoče i potpisani ugovori.

- Hrvatska je zadovoljna što se jedan veliki projekt - izgradnja Pelješkog mosta - događa kao spajanje dvaju stupova suradnje. To je najveći projekt od nacionalnog interesa, a financira ga EU i gradi kineska kompanija. Taj projekt sintetizira ideju da 16+1 nije format koji dijeli, nego format koji koristi mogućnosti ujedinjavanja.

Plenković je naglasio da će se sljedeći, 8. sastanak Kina + 16, održati 2019. godine u Hrvatskoj.

- Dotad ćemo nastaviti surađivati u različitim sektorima: prometu, kulturi, turizmu, bankarstvu, razvoju, lokalnoj upravi. Motivacija i inspiracija za organizaciju sljedećeg sastanka Kina+16 u Hrvatskoj bit će činjenica da je Marko Polo u 13. stoljeću otkrio Kinu Europljanima. Smatram da je to u vanjsko-političkom smislu jedno značajno postignuće koje će nas pozicionirati još bolje u bilateralnim odnosima s Kinom.

- Podaci govore da u 2017. imamo već više od 900 milijuna dolara razmjene. Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji Pelješkoga mosta sa „China Road and Bridge Corporation“, mislim da su se stekli preduvjeti za dodatnu suradnju u različitim sektorima. Danas potpisani programi suradnje na području znanosti, obrazovanja i zdravstva o tome dodatno svjedoče, a želimo da do idućega summita - ovoga koji će biti u Hrvatskoj - napravimo iskorake, osobito na području prometa te malih i srednjih poduzeća - rekao je predsjednik Plenković.

Dodao je kako je Hrvatska domaćin jednog koordinacijskog organizma za ovaj format, što će zasigurno pridonijeti još većem broju dolazaka kineskih turista.

Iskorak u željezničkoj infrastrukturi

- Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 180 tisuća kineskih turista, a današnja vidljivost Hrvatske u kineskim medijima i kineskoj javnosti potvrdit će naslov Hrvatske kao najzanimljivije nove turističke destinacije u Europi - zaključio je Plenković.

Govoreći o budućoj suradnji s Kinom, hrvatski je premijer istaknuo potrebu unapređenja prometne infrastrukture. Napomenuo je da Hrvatska ima visokokvalitetnu i dobro izgrađenu mrežu autocesta te vrlo kvalitetne zračne luke od kojih su mnoge obnovljene ili je njihova obnova u tijeku.

- Ono što nam treba je iskorak na području željezničke infrastrukture i području morskih luka. Upravo na tom tragu želimo razvijati suradnju s Kinom.

Uključivanje hrvatskih kompanija

Plenković je izvijestio da je na jučerašnjem bilateralnom sastanku govorio o, za nas izrazito važnom, mediteranskom koridoru „Vb“, koji ide od Rijeke, preko Zagreba i mađarske granice prema Ukrajini.

- Zadaća i resornog ministarstva i Ministarstva vanjskih i europskih poslova i naše koordinatorice za ovaj proces, državne tajnice Zdravke Bušić, bit će da u sljedećem razdoblju s kineskim prijateljima razgovaramo o mogućnostima suradnje i sufinanciranja takvih projekata.

Napomenuo je važnost poštovanja procedure o javnoj nabavi i transparentnosti cijelog procesa.

- Tada naravno da nema zapreka da i kineske kompanije budu te koje bi dobile određene ugovore.

Istaknuo je da je Hrvatskoj važno da „poslovi, osobito poslovi podizvođača budu izvor i zaposlenja i zarade i hrvatskim kompanijama“.

Raditi u interesu hrvatske države

- Nakon novog poreznog rasterećenja, nakon predlaganje mirovinske reforme koja ide za tim da oni koji su sada u mirovini dobiju više, da oni koji tek trebaju ići ne budu diskriminirani, nego da dobiju barem onoliko koliko imaju sadašnji umirovljenici, a da oni koji će ići u budućnosti, štedeći i u drugom stupu, u konačnici, kroz dulji period imaju bolje mirovine - izdvojio je predsjednik Plenković neke od aktivnosti Vlade RH.

Idemo u dobrom smjeru

Kazao je da će se kroz određeni vremenski period u hrvatskoj javnosti moći vidjeti tko je ozbiljan, tko radi posao u interesu hrvatske javnosti, kvalitetnog smjera zemlje, uključivog, čvrstog pozicioniranja na desnom centru i smjera koji, u konačnici, svi jako dobro vide.

- Ako ih vide kreditne agencije, ako ih vidi Europska komisija i ako ih vide oni koji se suočavaju sa sličnim pitanjima i izazovima, onda možemo biti zadovoljni da idemo u dobrom smjeru.

Snažno pozicioniranje Hrvatske

Govoreći o sastanku u okviru Berlinskog procesa koji će se sljedeći tjedan održati u Londonu, predsjednik Plenković istaknuo je poruku povezanosti koja se šalje činjenicom da se sastanak održava u Ujedinjenoj Kraljevini - koja iduće godine izlazi iz Europske unije.

Za nas je važna tema povezanost, odnosno „taj human connectivity, koji je bio tema i ovdje kada smo bili na summitu EU - zapadni Balkan u svibnju, i koja je povezana s odnosima Kine i ovih 16 zemalja, ali koja će biti i u projektnom smislu prisutna u odnosima nekoliko zemalja EU-a i država jugoistočnoga susjedstva. Hrvatska vjeruje da svaki takav sastanak je jedan plus. Dakle, donijeli smo odluku o otvaranju pregovora s Albanijom i s Makedonijom. Mi želimo dati potporu i Bosni i Hercegovini na europskom putu. To je naš strateški cilj. Na tome ćemo raditi“.

- Imajući na umu da 2019. imamo summit s Kinom i 16 zemalja u Hrvatskoj, da sada predsjedamo Vijećem Europe i Srednjeeuropskom inicijativom, te da ćemo imati i predsjedanje Europskom unijom 2020. - kazao je Plenković.

Iskoraci u politici proširenja

Istaknuo je dinamiku važnih, krupnih, snažno pozicionirajućih aktivnosti Hrvatske na vanjskopolitičkom planu.

- A mi hoćemo, 20 godina nakon zagrebačkog sastanka na vrhu, još jedan sastanak s novom Europskom komisijom, novim Europskim parlamentom, novim predsjednikom Europskog vijeća, dati jedan poticaj da se u idućoj financijskoj perspektivi naprave veliki iskoraci u politici proširenja. To je moj cilj.

Cijela srednja Europa za „Vatrene“

Predsjednik Plenković zadovoljan je s danas objavljenim stranačkim rejtinzima, rekavši da su svi trendovi pozitivni, bez obzira na sve čime smo se suočili - od pokušaja destabilizacije Vlade do rušenja parlamentarne većine.

Plenković je govorio i o srdačnoj podršci europskih premijera hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

- Važno je da hrvatska javnost shvati da naša reprezentacija igra naravno za Hrvatsku, ali imam dojam da danas srce cijele srednje Europe kuca za Hrvatsku!

https://vlada.gov.hr/vijesti/peljeski-most-sinteza-je-ideje-16-1/24119