Izabrana predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović - kako je i najavila oštro reagirajući na odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala o odbijanju zahtjeva tužiteljstva za povratkom Vojislava Šešelja iza rešetaka - uputila je pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i zatražila da poduzme sve mjere kako bi osigurao da se taj optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH vrati u pritvor Međunarodnog suda u Haagu. Predsjednica zahtijeva, također, da se u što kraćem roku donese presuda. 

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-seselju-je-mjesto-iza-resetaka...

Izdvajamo ključne poruke iz pisma predsjednice Grabar-Kitarović, a međunaslovi su urednički:

Puštanje je potkopalo svrhu Suda!

Puštanje Šešelja potkopava svrhu zbog koje je Vijeće sigurnosti utemeljilo ICTY. Stoga tražim od Vas da poduzmete sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se Šešelj vrati u pritvor ICTY-ja sve dok ne bude ispunjavao uvjete za privremeno puštanje koje svi drugi zatvorenici ICTY-ja moraju ispuniti. 

Sloboda političkog angažmana?

Iz „humanitarnih razloga“ koji nisu posve jasni ICTY je u studenom 2014. pustio na privremenu slobodu Šešelja zbog pogoršanja zdravstvenog stanja. ICTY mu, međutim, za privremeno puštanje na slobodu nije odredio uvjete koji su uobičajeni. Od Šešelja se nije tražilo da se suzdrži od javnih istupa ili angažmana u političkom životu dok je na privremenoj slobodi. On se, također, nije morao obvezati da će se vratiti u ICTY kada to od njega bude tražio sud.

Žrtve zaslužuju bolje!

Ljubazno Vas molim da poduzmete sve mjere koje su Vam na raspolaganju, uključivo i sazivanje Vijeća sigurnosti o ovome važnom pitanju. Po svim objektivnim standardima, ovo kašnjenje s presudom neupitno je neuspjeh ICTY-ja. Žrtve zaslužuju bolje. Tužiteljstvo ICTY-ja kazalo je da presuda neće biti donesena prije kraja 2015. godine.

Presuda - čim prije!

Ključno je da ICTY što je prije moguće donese presudu u slučaju kako Šešelj svojom smrću ne bi izbjegao presudu, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem. Stoga, tražim od Vas i Vijeća sigurnosti da inzistirate da Sudsko vijeće donese usmenu presudu bez odgode u slučaju Šešelj, a potom da objavi obrazloženje.

Ako ICTY zauzme ovaj pristup, Šešelj bi se mogao suočiti s presudom Sudskog vijeća već u lipnju, a sud bi imao dovoljno vremena da objavi pisano mišljenje koje će pojasniti presudu. Sve žrtve zaslužuju čuti presudu koja će osuditi Šešeljevo zločinačko ponašanje, kao što to zaslužuje i međunarodna zajednica u cijelosti. Vjerujem da ćete Vi i Vijeće sigurnosti učiniti sve što je u Vašoj moći kako bi osigurali da dan Šešeljeve presude stigne što prije.