U razgovoru za tjednik 24 sata - Express HDZ-ov eurozastupnik Andrej Plenković oštro je kritizirao vladajuću koaliciju koja je ograničenjem provedbe europskoga uhidbenog naloga (EUN) narušila vjerodostojnost i ugled Hrvatske kao nove članice EU. Nizom argumenata pokazao je da Kukuriku uopće ne razumije metodologiju funkcioniranja EU te da se nije identificirao s postignućima iz pregovaračkog procesa. Svojim je postupcima poništio višestranački politički konsenzus o Europi koji je postojao proteklih 11 godina. 

Umjesto da intenzivno radi na kvalitetnoj pripremi korištenja europskih fondova, Vlada se nezrelim ponašanjem sukobljava s Europskom komisijom. A tzv. lex Perković, podsjeća Plenković, nipošto nije izolirani slučaj te iste, blago rečeno, nezrelosti. Njegovim neodgovornim usvajanjem dva dana prije ulaska u EU te njegovim sadržajem koji nije u skladu s pravnom stečevinom Hrvatska je dospjela u apsurdnu situaciju da joj nakon samo dva mjeseca članstva prijeti uvođenje zaštitnih mjera iz čl. 39. Akta o pristupanju. Prenosimo neke od ključnih poruka iz intervjua:

O JOSIPOVIĆEVOJ (SU)KRIVNJI

Predsjednik Josipović, koji je posredno i u sukobu interesa u vezi sa slučajem Perković, nije ništa učinio da spriječi izmjene Zakona, nego sad ex-post tumači javnosti kako, eto, taj zakon možda i nije dobar. Čini mi se premalo za državnika i pritom profesora kaznenoga procesnog prava.

O VLADINIM PARAARGUMENTIMA

Nekonzistentno korištenje razloga koji ne stoje - mogućnost prevelikog broja starih zahtjeva koji bi opteretio sudove, navodna zaštita branitelja od univerzalne nadležnosti u nekim članicama, inzistiranje na jednakom tretmanu Hrvatske, a zapravo je riječ o iznimci - pokazuju da ova vlast svojom tvrdoglavošću dovodi Hrvatsku u politički položaj unutar EU u kojem je manje ravnopravna nego što bi trebala biti.

O OSTALIM POKUŠAJIMA VARANJA EU

Zadnjih godinu i pol dana nizom zakonskih prijedloga aktualna vlast je pokazala da se ne može identificirati s postignućima iz pristupnih pregovora - kao npr. o policiji, o javnim ovršiteljima, o sprečavanju sukoba interesa, o HRT-u i sad o pravosudnoj suradnji. Oni kao da ne shvaćaju kakvo je ozračje u EU u vezi s politikom proširenje.

O POZICIJI HDZ-a

Ne zaboravimo da je samo zahvaljujući vještoj diplomaciji HDZ-ove vlade Hrvatska izbjegla postpristupni monitoring. Nezreli potezi Kukurikua sada daju za pravo onima koji su mislili da je i Hrvatskoj trebalo uvesti sličan mehanizam koji imaju Bugarska i Rumunjska. Što skorija izmjena Zakona jedini je izlaz iz ove situacije. Naš je cilj da ovaj pogrešan potez Vlade ne ostavi šire negativne posljedice za Hrvatsku kao članicu EU.

Drugim riječima: treba izolirati Milanovića, a ne Hrvatsku! Ispostavilo se da premijer, premda se svojedobno hvalio da je „Briselac“, nema pojma (ili ne želi imati pojma) kako EU funkcionira. Koliko je Plenkovićeva argumentacija utemeljena, potvrdili su i događaji koji su uslijedili nakon što je njegov intervju za Express već bio zaključen - i predsjednik EK Jose Manuel Barroso Milanoviću je zaprijetio sankcijama. Toliko o premijerovoj tvrdnji da skandal s Perkovićem „ne zanima nikoga ozbiljnog u EU“. Cijeli intervju Andreja Plenkovića možete pročitati na:

http://www.andrejplenkovic.com/images/pdf/24express-6_9_2013.pdf