(PHOTO GALERIJA) Otkrivanjem spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine“, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća cijeli državni vrh, uz mnogobrojne građane pristigle iz svih krajeva Slobodne Naše, u Okučanima je obilježio 23. obljetnicu Bljeska i odao počast hrvatskim braniteljima poginulima u toj prekretničkoj vojno-redarstvenoj operaciji kojom je oslobođena zapadna Slavonija i najavljena pobjednička Oluja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/23-obljetnica-bljeska-hrvatski-heroji-trajno-smo-vam-zahvalni

Kristalna kocka vedrine

Novi spomenik hrvatskim herojima u Okučanima, nazvan "Kristalna kocka vedrine", sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Hrvatske vojske i policije, a prethodno su pročitana imena svih branitelja poginulih u Bljesku  te kratka povjesnica te znamenite operacije. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan.

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade.

VIDEO: IMG_8576.TRIM

Misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje

Za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u Crkvi sv. Vida služena  je misa zadušnica, koju je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Osim Plenković i Jandrokovića, od HDZ-ovih dužnosnika na komemoraciji su još sudjelovali Milijan Brkić, Damir Krstičević, Davor Božinović, Tomo Medved, Miro Kovač, Pero Ćosić, Josip Đakić, Miroslav Tuđman, Ljubica Maksimčuk, Ljubica Lukačić...

ODGOVOR DAČIĆU: NIJE DOBRO KORISTITI RIJEČ „RAT“!

Predsjednik Plenković, nakon obilježavanja obljetnice Bljeska, u Okučanima je na upit novinara komentirao izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da "ako Hrvatska želi diplomatski rat, da će ga i dobiti":

- To nije retorika koju treba koristiti. Korištenje riječi rat, bilo da je diplomatski ili neki drugi, nije dobro. Nitko iz Hrvatske nije davao izjave kao što ih je davao Vulin, nitko iz Sabora nije oskvrnuo srpsku zastavu. Varijanta da smo jednaki ne stoji. U ovoj priči nismo isti. Nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti.

Dodao je da još nije razgovarao s predsjednicom RH o mogućim novim mjerama prema Srbiji nakon što je službeni Beograd proglasio našeg ministra obrane Damira Krstičevića nepoželjnim.