(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u radnom je posjetu Državi Izrael - gdje je o jačanju političke, gospodarske i sigurnosne suradnje dviju država razgovarao s predsjednikom izraelske Vlade Benjaminom Netanyahuom i ostalim visokim izraelskim dužnosnicima.

U pratnji predsjednika Plenkovića su potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva RH i Države Izrael (i zamjenik predsjednika HDZ-a) Milijan Brkić te potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević.

Radni posjet Državi Izraelu dolazi u godini u kojoj dvije države obilježavaju 20. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa.

Susret s Netanyahuom - zajednička izjava o suradnji

Plenković je radni posjet započeo susretom s predsjednikom izraelske Vlade Benjaminom Netanyahuom. Dvojica predsjednika vlada potpisali su Zajedničku izjavu o namjeri između Vlade RH i Vlade Države Izraela o suradnji u području sprječavanja katastrofa i reagiranja u hitnim situacijama.

Nacrt zajedničke izjave Vlada RH prihvatila je, podsjećamo, na sjednici 19. siječnja 2017. godine. Zajednički interesi obiju država u ovom području potvrđeni su i pružanjem pomoći Hrvatske kada su prije nekoliko tjedana poslana dva kanadera kako bi pomogla u gašenju požara u Izraelu.

Hrvatska će opet pomoći!

Preuzeto s FB @IsraeliPM

Nakon sastanka, u izjavi novinarima predsjednik Plenković naglasio je da mu je drago jer je pridonio raspravi unutar multilateralnog foruma u pogledu glavnih sigurnosnih izazova.

- Vjerujem da možemo imati vrlo konstruktivan dijalog kada se radi o nestabilnosti jugoistočne Europe, posebice hrvatskog susjedstva i u tom pogledu računam na nastavak našeg dijaloga.

Dodao je da mu je ovo prvi posjet Izraelu u političkoj karijeri.

- Mislim da je to dobra prigoda za poboljšanje odnosa između naših dviju zemalja, kako političkih, tako i gospodarskih.

Vezano za sudjelovanje hrvatskih kanadera u gašenju požara u Izraelu, predsjednik Plenković istaknuo je da će u slučaju potrebe Hrvatska ponovno pomoći. Ujedno je izraelskog premijera Netanyahua pozvao u uzvratni posjet.

NETANYAHU: ŽELJA MI JE POSJETITI HRVATSKU!

Izraelski premijer Netanyahu kazao je da Izrael želi nastaviti razvijati odnose dviju zemalja.

- Želja mi je posjetiti vašu lijepu zemlju u prikladno vrijeme - odgovorio je Netanyahu u odgovoru na Plenkovićev poziv.

Kao primjer suradnje dvije države naveo je pomoć hrvatskih kanadera u gašenju požara u Izraelu. Naglasio je i da je bio zadivljen sposobnostima hrvatskih pilota.

- Mi surađujemo na mnogim područjima i baš smo razgovarali o potrebi daljnjeg unapređenja u područjima gospodarstva, tehnologije, ali i u područjima gdje već postoji dobra suradnja - poput sprječavanja katastrofa.

Kazao je i da su odnosi Izraela i Hrvatske znatno napredovali zadnjih godina.

- Posebice vam želim zahvaliti na snažnoj potpori u međunarodnoj areni, u EU i UN-u. Vi ste se založili vrlo jasno i vrlo čvrsto za istinu, što znači za Izrael.

SUSRET S IZRAELSKIM PREDSJEDNIKOM

U Jeruzalemu se predsjednik Plenković susreo s predsjednikom Države Izrael Ruevenom Rivlinom.

Potom je uslijedio susret s čelnicom izraelske oporbe (i predsjednicom stranke Hatnuah) Tzipi Livni.

POSJET YAD VASHEMU

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a u poslijepodnevnim će satima posjetiti Memorijalni centar Yad Vashem. Obići će povijesni muzej Holokausta te položiti vijence. Potom će pohoditi audio-vizualni centar i Muzej djece žrtava Holokausta Yad Lexeled.