Rezultat na parlamentarnim izborima 11. rujna 2016. bio je ključan: formirali smo vlast i preuzeli odgovornost za zemlju. A i dva su kruga lokalnih izbora potvrdili snagu HDZ-a. Pobijedili smo u 13 županija, 62 grada i u više od 200 općina. Činimo sve kako bismo ispunili naš program. HDZ je čvrsto pozicioniran na desnom centru, upravo onako gdje su naše temeljne vrijednosti. One su i domoljubne i državotvorne. Te su vrijednosti poštivanje ljudskih prava, slobodno tržište, funkcioniranje pravne države… Sve ono što je, dakle, dio političke platforme na razini Europske pučke stranke! - istaknuo je, između ostalog, predsjednik Vlade RH i HDZ-a  mr. sc. Andrej Plenković u gostovanju u Dnevniku HTV-a.

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O GODINI DANA NA ČELU HDZ-a

Godinu je dana prošlo od izbora za predsjednika HDZ-a. Jedna vrlo dinamična godina. Učinili smo sve što smo mogli, pokazali da je HDZ dominantna politička snaga u Hrvatskoj. Rezultat na parlamentarnim izborima 11. rujna 2016. bio je ključan: formirali smo vlast i preuzeli odgovornost za zemlju. A i dva su kruga lokalnih izbora potvrdili snagu HDZ-a. Pobijedili smo u 13 županija, 62 grada i u više od 200 općina. Činimo sve kako bismo ispunili naš program. HDZ je čvrsto pozicioniran na desnom centru, upravo onako gdje su naše temeljne vrijednosti. One su i domoljubne i državotvorne. Te su vrijednosti poštivanje ljudskih prava, slobodno tržište, funkcioniranje pravne države… Sve ono što je, dakle, dio političke platforme na razini Europske pučke stranke. Vrlo sam zadovoljan. U ovih smo godinu dana konsolidirali stranačke financije te riješili brojne naslijeđene obveze. Uredili smo poslovanje na svim razinama.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Što se tiče iskoraka prema Hrvatskoj narodnoj stranci, prirodna je suradnja pučana i liberala. Možda to za Hrvatsku djeluje kao neki veliki iskorak, ali ako pitate naše prijatelje u Murskom Središću - to je jedna normalna i prirodna suradnja. Zadovoljan sam suradnjom. U sporazumu smo između HDZ-a i HNS-a čvrsto ostali pri našim vrijednostima. On omogućuje konkretnu suradnju - u interesu svih hrvatskih ljudi. Tu bih pridodao i čvrstu potporu naših partnera, prije svega zastupnika nacionalnih manjina. Te potporu nekoliko drugih parlamentarnih stranaka.

O POŽARIMA U DALMACIJI

U stalnom sam kontaktu s ministrima Damirom Krstičevićem i Davorom Božinovićem koji su danas popodne u Dalmaciji - zajedno s predstavnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Zaista katastrofalni požari su pogodili veliki broj područja u Dalmaciji te prijete naseljenim mjestima. Činimo sve što možemo, uz veliku zahvalnost vatrogascima i svima koji pomažu. Uključili su se i pripadnici Hrvatske vojske. Nastojimo spriječiti štete većih razmjera. Zahvaljujem i pilotima kanadera - koji lete u svim vremenskim uvjetima. Ukoliko se požari nastave i bude potrebno, iskoristit ćemo naše kvalitetne odnose s drugim zemljama te upotrijebiti mehanizme civilne zaštite i obrane od požara na europskoj razini, kako bi nam pritekle u pomoć druge zemlje, kao što i Hrvatska često pomaže drugima.

O IZBORU USTAVNIH SUDACA

Izuzetno mi je žao da je SDP - kao glavna oporbena stranka - uvjetovao glasovanje o tri ustavna suca. Nije dobro vezati izbor ustavnih sudaca s jednom oporbenom inicijativom još od travnja, naime o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru. Ne vidim nikakvu korelaciju.

O STABILIZACIJI AGROKORA

Važno je - a dobro je da to zna i oporba i hrvatska javnost - što se tiče mene osobno kao predsjednika Vlade RH i HDZ-a, nemamo nikakav problem da se rasvijetle okolnosti vezane za nastanak Agrokora, njegovo poslovanje i krizu s kojom smo se suočili. HDZ je otvoren za saborske rasprave, na nadležnim odborima, spreman prezentirati sve što bilo tko želi znati. U krajnjoj liniji, imali smo raspravu u Saboru oko Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. Svi su mogli kazati što žele. Naš je cilj bio iskoristiti ovu krizu u Agrokoru kao transformativni trenutak za poslovanje u hrvatskom gospodarstvu.