Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predsjedao je u Vinkovcima 5. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem - nakon koje su potpisani 1,3 milijarde kuna vrijedni ugovori za 130 projekata na području svih pet slavonskih županija u okviru Projekta Slavonija

Već smo ugovorili 6,8 milijardi kuna za Projekt Slavonija!

U svojem uvodnom obraćanju, predsjednik Plenković naveo da je u okviru Projekta Slavonija - vrijednog otprilike 2,5 milijarde eura -  do danas ugovoreno 6,8 milijardi kuna ili 36% ukupnog iznosa!

Podsjetio je da je ova Vlada izdvojila već 4,5 milijarde kuna za različite programe zapošljavanja žena i mladih, osoba s invaliditetom te osoba koje su teže zapošljive, dugo izvan tržišta rada ili starije dobi.

- Sve su te skupine dobile šansu da nađu posao i zarade za svoj kruh. Niz je infrastrukturnih projekata od nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge, cestovne infrastrukture u Vinkovcima, obilaznice te brojnih projekata u domeni okoliša, energetike, komunalnoga gospodarstva. Vlada je i vrlo ambiciozno krenula s aktiviranjem i stavljanjem u funkciju državne imovine. Želimo da se upravo u Slavoniji ojača kontinentalni turizam, a posebni projekti koje planiraju Ministarstvo turizma i Turistička zajednica su u tijeku.

Završne konzultacije o Zakonu o Vukovaru!

Predsjednik Plenković najavio je da će sljedećega tjedna na sjednici Vlade biti nekoliko zakonskih prijedloga: Zakon o potpomognutim područjima, brdsko-planinskim područjima, Zakon o otocima, Zakon o stambenom zbrinjavanju u potpomognutim područjima.

- S Europskom komisijom traju završne konzultacije u vezi sa Zakonom o Gradu Vukovaru, dakle, jedan paket zakona koji se nadograđuju na sve ono što već sada radimo u segmentu regionalnoga razvoja i daljnje decentralizacije.

Više sredstava za lokalne jedinice!

Podsjetio je da je Vlada zakonskim aktima i poreznom reformom ostavila više prihoda jedinicama lokalne i područne samouprave - što su vrlo pozitivni iskoraci koji će omogućiti kvalitetnije funkcioniranje, ali i bolju pripremu razvojnih projekata..

Najavio je da se sljedeći sastanak Savjeta planira u Osječko-baranjskoj županiji - kada bi Hrvatsku trebala posjetiti i povjerenica Europske komisije za regionalni razvoj Corina Crețu

- Naša je namjera da povjerenica dođe na sastanak Savjeta i da tu sinergiju i prepoznatljivost Projekta Slavonija vidimo i od onih koji su na razini Europske unije nadležni za politiku regionalni razvoj.

1,3 milijarde kuna za razvojne projekte!

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sa županijama su potpisali Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema. Sporazumom se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti od 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za pripremu dokumentacije.

Ministrica Žalac sa Svjetskom je bankom potpisala tzv. RAS Sporazum Slavonija, Baranja i Srijem za pružanje savjetodavnih usluga slavonskim županijama radi povećanja učinkovitosti korištenja europskih fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi (2014.–2020.) s pripremom za sljedeću financijsku perspektivu odnosno sedmogodišnji europski proračun.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić tijekom sjednice je predstavila mjere demografske revitalizacije i socijalne politike, a ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek predstavila je mogućnosti financiranja kulturnih projekata, aktivnosti i manifestacija.

Po završetku Savjeta, potpisano je više od sto ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće.

Ugovore ukupne vrijednosti od 530 milijuna kuna s korisnicima su potpisali ministrica Gabrijela Žalac, potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, ministrica Nada Murganić, te ministri Oleg Butković, Darko Horvat i Tomislav Ćorić, državna tajnica u Ministarstvu uprave Katica Prpić i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević.