(VIDEO) U hrvatskom povijesnom gradu Kninu danas se od ranih jutarnjih sati održava središnja proslava 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Svečanoj proslavi dana najveće hrvatske pobjede u Domovinskom ratu pribiva predsjednik Tomislav Karamarko. U Kninu su se okupili brojni stranački dužnosnici - od nacionalne razine pa naniže, sve do temeljnih ogranaka. Zajedništvo i ponos. U Knin su danas pristigle deseci tisuća kolona ljudi iz svih krajeva Hrvatske, ali i BiH te iseljeništva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cestitamo-dan-pobjede-i-domovinske-z...

Ponos! 

Svečanost je otpočela budnicom kninskim ulicama, a potom okupljanjem na tvrđavi. Otvoren je svečano Muzej Oluja '95, a potom je uslijedilo podizanje hrvatske zastave i otkrivanje - na najvišem dijelu kninske tvrđave - brončanog spomenika utemeljitelju moderne hrvatske države dr. Franji Tuđmanu. Mnogobrojni građani s oduševljenjem dočekali su predsjednika Karamarka - rukovali se s njim i fotografirali. Kako na putu do kninske tvrđave, tako i na putu do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Koncelebriranu svetu misu za Domovinu služio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na Trgu Ante Starčevića kod Spomenika hrvatske pobjede „Oluja '95“ položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule branitelje. 

Branitelji, hvala vam!

A na samoj kninskoj tvrđavi predsjednik Karamarko javio se u HTV-ov izravni prijenos svečanosti u Kninu. Razgovor s predsjednikom Karamarkom - koji je vodila novinarka Katarina Periša Čakarun - možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O VAŽNOSTI OLUJE

Jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti - kad smo prije 20 godina oslobodili našu domovinu. Ovdje je slomljena kralježnica ideje tzv. velike Srbije! Realizacije te ideje počela je ovdje - osnivanjem tzv. Srpske Krajine. Paradržave u kojoj je hrvatski narod teroriziran u pet godina okupacije. Mnogi naši sugrađani u okupiranom dijelu su ubijeni i nestali, a mnogi su samo s vrećicama u rukama došli u slobodni dio Hrvatske te su smješteni po hotelima. To je, dakle, tragedija koju je hrvatski narod doživljavao kroz pet godina okupacije!

O STANJU U HRVATSKOJ

Svjesni smo poražavajućih brojki. U zadnje tri i pol godine iselilo se 100.000 ljudi. Posebno bih naglasio probleme u zadnje dvije godine - od kada smo članica EU. To uopće nije iskorišteno i ne znamo što znači biti članicom EU. To još ni po čemu nismo osjetili! Naši branitelji i dr. Tuđman sanjali su o tome da uđemo u NATO i EU. Evo, ušli smo i volio bih da je sve to skupa kvalitetnije. Danas se borimo za kvalitetu života - da bismo opravdali žrtve svih naših mladića koji su dali život za Hrvatsku.

O MIMOHODU U ZAGREBU

Mimohod je bio dobar i impresivan. Vidjeli smo našu vojsku - dobro izgleda i uređena je. Kad sam vidio sve te tenkove i oklopna vozila sjetio sam se naših branitelja koji su s pištoljima ili kalašnjikovima u rukama jurišali na takvu tehniku.

O IZJAVAMA SRBIJANSKIH POLITIČARA

Rekao sam u startu - srpska politika ne može sa susjedima korespondirati tako da se bazira na mitovima, poluistinama i neistinama. Kad pričaju o tzv. egzodusu srpskog naroda iz Hrvatske moramo znati i biti svjesni - postoje dokumenti i dokazano je da je taj odlazak Srba iz Hrvatske bio predviđen upravo u Miloševićevu stožeru. Predsjednik dr. Tuđman tražio je od Srba da ostanu. Još jednom ću se vratiti na naše žrtve - u pet godina okupacije. Prema tome, to što oni kritiziraju je njihova stvar. To je žalosno - vrijeme je da se suoče sa svojom prošlošću. Vrijeme da se, dakle, suoče s idejom tzv. velike Srbije. Volio bih da napokon nešto kažu toj ideji - koju je htio provesti i realizirati upravo Milošević. Nisam čuo da su se od toga distancirali! U tome je problem. Oslobodili smo svoju domovinu i na ovaj se dan veselimo. Ovo je jedan od najvećih dana u hrvatskoj povijesti.

POSVEĆENA CRKVA GOSPE VELIKOG HRVATSKOG KRSNOG ZAVJETA

Dan uoči središnje proslave u Kninu - u nazočnosti velikog broja vjernika - posvećena je Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Koncelebriranu svetu misu služio je šibenski biskup Ante Ivas. Među inima, na misnom slavlju bili su glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, politički tajnik Tomislav Čuljak, gradonačelnica Knina (i članica Predsjedništva) Josipa Rimac, saborski zastupnici…