Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je danas u zagrebačkom Hotelu International na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije. Svečana se sjednica održala u povodu Dana Zagrebačke županije.

Golemi značaj za gospodarski razvoj

Predsjednik Plenković je u svom govoru istaknuo da je ova županija jedan od generatora hrvatskog razvoja i gospodarstva, čemu pridonosi i njezin specifični položaj, koji je tijesno povezuje s pulsirajućim gospodarstvom glavnoga grada.

- Milijun i sto tisuća ljudi u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji čini veliku snagu razvoja Hrvatske.

Brojni projekti

Plenković je naglasio kako Vlada RH podupire projekte u Zagrebačkoj županiji, od daljnjeg unaprjeđenja prometne infrastrukture i vodoopskrbe, do razvoja bolnica i poslovnih zona.

- Vjerujem da će župan Stjepan Kožić - zajedno sa svojim suradnicima, vijećnicima u zagrebačkoj Skupštini te novoizabranim gradonačelnicima i načelnicima - nastaviti raditi na brojnim projektima. Vlada RH će u tome pomoći i dati podršku, osobito kad se radi o iznalaženju sredstava za financiranje i većoj apsorpciji europskih sredstava.

Partnerstvo & sinergija

Podsjetio je i da je Vlada RH nedavno usvojila Strategiju regionalnoga razvoja Republike Hrvatske.

- Nastavit ćemo u duhu partnerstva, otvorene suradnje i sinergije kontinuirano raditi s hrvatskim županijama, gradovima i općinama.

Predsjednik Plenković izdvojio je da će se svakih šest mjeseci u različitim dijelovima Hrvatske održavati susreti Vlade RH, župana, predstavnika udruga gradova i općina, predstavnika nadležnog saborskoga odbora i Ureda predsjednice Republike. Dodao je da se na taj način pridonosi interakciji između središnje i lokalne vlasti, koja je u ovom formatu izostala proteklih godina.

Podsjetio je i na nedavno održani sastanak u Požegi, na kojem se raspravljalo o novoj Strategiji regionalnoga razvoja i novostima o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

- Obje su teme izazvale veliki interes i doprinos župana, gradonačelnika i načelnika.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/hrvatska-ima-najnizi-broj-nezaposlenih-od-1990-nastavljamo-s-pozitivnim-trendovima

Zajednička suradnja na proračunu

Ocijenio je važnim i zajedničku suradnju na pripremama državnog proračuna, s ciljem usklađivanja planova središnje razine vlasti s razvojnim prioritetima županija.

- Taj dijalog pridonijet će funkcionalnosti i učinkovitosti županija, njihovom kvalitetnijem svakodnevnom radu i boljoj međusobnoj suradnji ministara i župana.

 Na kraju, predsjednik Vlade čestitao je Dan Zagrebačke županije.