Naš eurozastupnik i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Andrej Plenković - inicijator Rezolucije „Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Šešelja“ koju je EP usvojio golemom većinom - u izjavi za hdz.hr snažno je podupro pismo koje je izabrana predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu oštro reagirajući na odluku Sudskog vijeća Haškog tribunala o odbijanju zahtjeva za povratkom Vojislava Šešelja iza rešetaka. Zatražila je od glavnog tajnika da poduzme sve mjere kako bi se Šešelja vratilo u haški pritvor te mu se u što kraćem roku donijela presuda. 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/pismo-glavnom-tajniku-un-poduzmite-sve-m...

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/video-seselju-je-mjesto-iza-resetaka-ako...

Plenkovićevu izjavu donosimo u cijelosti:

Proaktivni pristup predsjednice!

Podupirem proaktivni pristup izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu upozorava na sporost Haškog suda te apelira na glavnog tajnika i Vijeće sigurnosti UN-a da učine sve kako bi se ubrzo donijela presuda, kao i upozorava na štetnost pogrešne ocjene Raspravnog vijeća Haškog suda u vezi ostanka na privremenoj slobodi optuženog ratnog zločinca Šešelja. 

Nedopustivi dvostruki standardi!

U ovom slučaju Raspravno vijeće svojim odlukama narušava vjerodostojnost Suda, ponovno ukazuje na dvostruke standarde pri puštanju na slobodu te pokazuje da ne razumije da Šešeljev govor mržnje dovodi do sekundarne viktimizacije žrtava i zastrašivanja svjedoka. Na te aspekte smo upozorili i u rezoluciji EP-a u studenom. Stoga je vrlo dobro da je izabrana predsjednica, uz iskazano poštovanje prema Haškom sudu, promptno i ispravno reagirala prema osnivačima Suda.

http://hdz.hr/vijest/eu/seselj-na-slobodi-nedopustivo