Predsjednik HDZ-a prvi je u Hrvatskoj reaktualizirao dotad podcjenjivani ili čak prešućivani problem položaja bosansko-hercegovačkih Hrvata. Prvi je nedvosmisleno ustvrdio  da BiH neće moći ozbiljno konkurirati za članstvo u EU dok se ne uspostavi stvarna, a ne samo deklarativna ravnopravnost svih konstitutivnih naroda. Konzekventno štiteći i promičući interese naših sunarodnjaka u susjednoj državi, novo vodstvo HDZ-a nastavilo je svoju “BH-ofenzivu”. 

Iz Sabora ravno u - Tuzlu

Jučer, odmah nakon saborskog govora u kojem je zatražio ostavku štetne Milanovićeve vlade, Tomislav Karamarko uputio se u BiH - u Tuzlu. Povod: 23. obljetnica osnutka Županijskog odbora HDZ-a BiH Soli (Tuzlanske županije). Obrativši se okupljenom mnoštvu, još je jednom iskazao istinsku, nepokolebljivu brigu za BH-Hrvate:

- Mi Hrvati iz RH volimo BiH isto kao što volimo Hrvatsku, jer ovdje živi naš narod, jer je i BiH naša domovina. RH ima ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan zemlje, a i po Daytonskom je sporazumu jamac mira u BiH. Proteklih je desetak godina, međutim, ulazak u EU bio vanjskopolitička preokupacija Zagreba, pa su, priznajmo, interesi Hrvata u BiH bili nepravedno zapostavljani. Toga više neće biti! Hrvatska sada ima instrumente na višoj razini, instrumente koje je već pokrenula kako bi se riješio ključni preduvjet stabilnosti i budućnosti BiH - zbiljska ravnopravnost Hrvata.

Promotori europskog puta BiH

Političkim predstavnicima Bošnjaka Karamarko je jasno signalizirao - ako se ispuni taj ključni preduvjet - da u RH mogu imati partnera i promotora na željenome europskom putu. Istodobno, zatražio je da Hrvati ne zloupotrebljavaju brojčanu nadmoć ondje gdje su većina u BiH. 

Slične je poruke - i Hrvatima i Bošnjacima - uputio i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović:

- Želimo naše ljude ohrabriti da jednostavno shvate da imaju apsolutnu potporu HDZ-a, naše sestrinske stranke u RH. Naši su zahtjevi apsolutno opravdani i nemamo što skrivati pred bošnjačkim narodom, prijateljskim i bratskim. Ovo je naša domovina i ravnopravni Hrvati bit će najbolja  garancija opstoja BiH. Što prije shvatimo da moramo postići kompromis i osigurati jednakopravnost triju naroda - to bolje.

Službeni prijedlog preustroja

Dodajmo da će se sutra predvečer, 26. rujna, održati sastanak čelništva HDZ-a BiH i SDA. Čović se nada da će postići dogovor. Pregovaračka pozicija hrvatskih predstavnika posve je jasna. Konkretni prijedlog glasi: reorganizirati BiH u minimalno četiri federalne jedinice, od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/prijedlog-hdz-bih-cetiri-federalne-j...