S najdubljom žalošću primio sam vijest o odlasku dugogodišnjeg turskog premijera i predsjednika Sulejmana Demirela.

Svojim je državničkim umijećem snažno obilježio povijest Turske u drugoj polovici 20. stoljeća. U sjećanju hrvatskog naroda zauvijek će ostati kao istaknuti podupiratelj samostalne i suverene Hrvatske te veliki prijatelj prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Turskom narodu izražavam u ime Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno najdublje izraze sućuti.

Neka mu je vječna slava!

Te je riječi predsjednik Tomislav Karamarko danas napisao u knjigu žalosti u turskoj rezidenciji u Zagrebu. Sućut je - u ime Hrvatske demokratske zajednice i svoje osobno - iskazao i turskom veleposlaniku u Hrvatskoj Ahmetu Tuti.

Odlazak velikog državnika

Dugogodišnji turski predsjednik i premijer Sulejman Demirel preminuo je 17. lipnja u 90. godini života u bolnici u glavnom turskom gradu Ankari. Rođen je 1924. u mjestu İslamköy (zapadna provincija Isparta).

Svojim iznimnim državničkim umijećem ostavio je snažan trag u turskoj politici u drugoj polovici 20. stoljeća. Prvi je put postao premijer sredinom 60-ih godina 20. stoljeća. Predvodio je sedam vlada u razdoblju od 11 godina, a na dužnosti predsjednika bio je od 1993. do 2000. U turskom narodu bio je izrazito omiljen - ostat će upamćen pod nadimkom „Otac“. U povijesti će ostati zapisan kao jedan od najvećih turskih političara.

Prijatelj Hrvatske

Bio je istinski podupiratelj hrvatske neovisnosti u teškim vremenima Domovinskog rata i veliki prijatelj dr. Franje Tuđmana. Često se s njim susretao i radio na unapređenju prijateljskih veza između Hrvatske i Turske.