Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade naložio da se pripremi odluka o razrješenju trojice Mostovih ministara - Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje - nakon što su glasovali protiv prijedloga da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću.

Obrazlažući na sjednici zašto se odbija taj SDP-ov zahtjev, predsjednik Plenković istaknuo je da Vlada RH u svom očitovanju „jasno i argumentirano odgovara i na aluzije o navodnom sukobu interesa ministra financija“ i u pitanju Agrokora i u pitanju kredita HBOR-a.

- Činjenica da je dr. Marić jedno vrijeme bio zaposlenik Agrokora ne može se dovesti ni u kakvu vezu s odgovornošću za ove procese u proteklim tjednima. Nema ništa nezakonitog ni u tome da je kao ondašnji državni tajnik i član Nadzornog odbora HPB-a dobio kredit. Kao Vlada odbacujemo navode o zahtijevanju pokretanja povjerenja ministru Zdravku Mariću.

Odlični makroekonomski pokazatelji

Naglasio je da cilj Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja ni u kom slučaju nije bila zaštita pojedinca i jedne obitelji, nego spriječiti negativne efekte i lančane reakcije na hrvatsko gospodarstvo.

- Naš je cilj da izvanredni povjerenik temeljito verificira stanje u kompaniji, što podrazumijeva i dovođenje nove revizije koja će utvrditi pravo financijsko stanje u njoj. Tek tada - ako se utvrde nepravilnosti - utvrđivat će se i moguća odgovornost. Tu je politika Vlade jasna i odlučna. To ni na koji način nije povezano s radom ministra financija - što se najbolje vidi u rezultatima koje ostvarujemo kad je riječ o makroekonomskim pokazateljima i potezima koji nailaze na odobravanje svih međunarodnih institucija i partnera.

Politikantska oporba

Stoga odbacujemo - zaključio je predsjednik Plenković - kritike oporbe, predvođene strankom čiji se doprinos rješavanju problema svodi na selfije i promoviranje kiseloga zelja.

- Takve jeftine politikantske aktivnosti nimalo ne pridonose kredibilitetu stranke o kojoj je riječ, a niti doprinose rješavanju problema s kojim je Vlada suočena.

Jedino Šprlje, Dobrović i Orepić protiv

Svi su su članovi Vlade RH podržali prijedlog, osim Mostovih ministara - Vlahe Orepića, Slavena Dobrovića i Ante Šprlje. Stoga je premijer Plenković jasno i odlučno zatražio:

- Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra.