Negativni se trendovi nastavljaju - BDP pada, a proračunski deficit raste. Stručnjaci našega gospodarskog tima smatraju da bi u prosincu isplate mirovina i plaća mogle doći u pitanje. No SDP-u je uvijek netko drugi kriv: malo unutarnji, pa malo vanjski neprijatelj. Uvijek traže opravdanje za svoj nerad, neznanje i nesposobnost - izjavio je predsjednik HDZ-a prije obilježavanja 23. obljetnice osnutka Mladeži HDZ-a.

"Zahvaljujući“ Kukurikuu, naša zemlja tone sve dublje i dublje. Kreditni rejting opet nam je pao: agencija Fitch srezala ga je s ocjene BBB- na BB+. Spali smo na status tzv. smeća - države u koju ne valja investirati. Hoće li se Vladini logički akrobati - kao u slučaju nedavnog pada BDP-a - pohvaliti da su „trendovi povoljni“? Da je „oporavak krenuo“? 

Uoči obilježavanja 23. obljetnice osnutka Mladeži HDZ-a u Zagrebu, u Hotelu Antunović, novinari su doslovce opsjeli predsjednika HDZ-a. Prvo pitanje, međutim, nije se ticalo kreditnog rejtinga, nego Milanovićeve potvore o „lobiranju za sankcije“. Drugo  pitanje - optužba ministra prometa Hajdaša Dončića da su pisma dubrovačko-neretvanskog župana „kriva“ za zastoj ili nedajbože propast projekta Pelješkog mosta. 

Treće - mogućnost kompromisa oko lex Perković, kompromisa koji još nitko nije službeno predložio. O njemu zasad tek špekuliraju mediji. Zanimljiv redoslijed, budući da dio tih istih novinara optužuje HDZ da se bavi „samo ideologijom“.

No Tomislav Karamarko odgovorio je na sva pitanja, među inim i je li s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o lex Perković. Time je predviđena izjava prerasla u svojevrsni intervju za sve medije, na otvorenoj pozornici. Odgovore donosimo redoslijedom kojim su pitanja bila postavljana. Ono o „smeću“ bilo je - posljednje. Pa zaključite sami.

O MILANOVIĆEVOJ POTVORI „LOBIRANJU ZA SANKCIJE“

Premijer je osebujan u svojim mislima, teško da to itko više može pratiti. Volim svoju zemlju i posljednje što želim jest da Hrvatska zaradi sankcije zbog njegove neozbiljnosti, neprofesionalnosti i površnosti. On sam i njegova vlada najveće su sankcije koje je Hrvatska mogla doživjeti.

O DONČIĆEVOJ OPTUŽBI ZA PELJEŠKI MOST 

SDP-u je uvijek netko drugi kriv: malo unutarnji, pa malo vanjski neprijatelj. Uvijek traže opravdanje za svoj nerad, neznanje i nesposobnost. Svi su im krivi jer sami nemaju nikakav program ni projekte. Što su napravili u godinu i pol dana, čime se mogu podičiti, gdje je taj kapital s kojim mogu baratati? Nemaju što reći ne nama političkim oponentima, nego bilo kojem hrvatskom građaninu.

O „KOMPROMISNOM DATUMU“ ZA LEX PERKOVIĆ (1. siječnja 2014.)

Zakon treba biti povučen odmah i odmah treba ispuniti sve što je potpisano s EU kako bismo dokazali svoju vjerodostojnost - da možemo danas-sutra biti pravi član EU, što smo oduvijek željeli. Šest godina smo teško pregovarali, a ovi su to rasprčkali u nekoliko dana. Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding posebno je naglasila, tri puta ponovila riječ „povjerenje“ - a Hrvatska ga je izgubila zaslugom ove vlade.

O RAZGOVORU S ANGELOM MERKEL

Ne treba mistificirati taj susret; bio je protokolaran, razgovarali smo nekoliko minuta. No sama činjenica da sam pozvan da držim govor na skupu CDU-a, naše prijateljske stranke s kojom jako dobro surađujemo, te da pozovem Hrvate u Njemačkoj da za nju glasuju, dovoljno govori da oni znaju da u Hrvatskoj postoje sugovornici s kojima dijele europske vrijednosti. Prevariti suradnike i saveznike sigurno nije europska vrijednost.

O „NEPOSTOJANJU“ GOSPODARSKOG PROGRAMA HDZ-a

Ti kritičari nemaju pojma, pitanje je taktike kada se program objavljuje. Integralni program ćemo objaviti kada započne kampanja. Cijelo vrijeme tendenciozno pokušavaju izjednačavati HDZ, koji je oporba ,sa SDP-om, koji je u zadnjih godinu i pol dana de facto uništio državu. Uvjeren sam da ću i ovog mjeseca biti najnepopularniji političar iako nisam upropastio odnose s EU, nisam premijer koji je hrvatski kreditni rejting doveo u smeće, nisam izmislio lex Perković i napravio još čitav niz gluposti.

O USTAVNIM PROMJENAMA

Prvi uvjet za potporu jest da povuku lex Perković, a nakon toga - ako ćemo razgovarati o promjenama - bit će to jedan dobar paket s naše strane. Na puno toga bi oni trebali pristati. Jer, oni ustavnim promjenama žele izjednačiti zločine činjene u vrijeme jugoslavenskoga državnog terora po naredbi partije, tj. Saveza komunista Hrvatske i Jugoslavije, s incidentnim događajima i kaznenim djelima u suvremenoj hrvatskoj državi. To nećemo dopustiti.

O ZLOČINIMA KOMUNIZMA

Suvremena hrvatska država nije organizirala ubojstava, a osobe koje su ih počinile uglavnom su kažnjavani. Dok su udbaški eksponenti - koji su za vrijeme Jugoslavije činili zločine i diljem svijeta hvatali naše nesretne iseljenike - nakon obavljena prljavog posla bili nagrađivani i unapređivani. Nećemo dopustiti da se ta činjenica zamagli. Svima koji pokušavaju širiti takve teze - i predsjedniku Republike i premijeru Milanoviću - poručujemo: neće proći.

O SASTANCIMA S JOSIPOVIĆEM

S predsjednikom Republike sam u zadnjih godinu dana bio na dvije kave, ako je to problem, a mislim da nije. U mnogo čemu se ne slažemo, svjetonazorski, ali mislim da moramo imati normalan ljudski odnos, da se pozdravimo i rukujemo i popričamo o tome kakvo je danas vrijeme. No s premijerom Milanovićem nemam takav odnos, on valjda nema potrebe razgovarati s oporbom. Jer on sve zna. Godinu i pol dana on sve zna - i vidite čime je to rezultiralo.

O KARAMARKOVU „NEDOLASKU“ U SABOR 

Hrvatska demokratska zajednica bit će još jača, još spremnija nego što je sada. Sve ću podrediti tome, pa čak i to da me i dalje kritiziraju zbog „neredovitog dolaska“ u Sabor. Dolazim u Sabor kada je to potrebno, imam puno povjerenje u našu ekipu. Ona je prejaka, i sami ste vidjeli statistiku nastupa u Saboru: imamo više nastupa i intervencija nego SDP i HNS zajedno.

O PREMIJEROVU OBRAĆANJU

U utorak ću doći u Sabor, očekujem da će nas premijer uvesti u svoj paralelni svijet, u odiseju u svemiru, te uvjeravati kako je u državi stanje zapravo jako dobro, kako smo mi najjači u Europi, kako je pokazivanje mišića Europi baš dobra stvar... Očekujem i puno uvreda i insinuacija na račun HDZ-a.

O PADU KREDITNOG REJTINGA

Na žalost, negativni se trendovi nastavljaju - BDP pada, a proračunski deficit raste. Stručnjaci našega gospodarskog tima, za koji kažu da ne postoji, smatraju da bi u prosincu isplate mirovina i plaća mogle doći u pitanje.