Umjesto o izlasku iz teške krize u koju nas je dovela Vlada, moramo slušati prispodobe iz životinjskog carstva! * Nesposobni su riješiti zbiljske probleme poput nezaposlenosti, ali sposobni su uništiti tisuće i tisuće obrtnika i poljoprivrednih gospodarstva * To što misle da su dobri, samo govori o tome da se ne kreću među narodom i da ne žele priznati koliko se teško živi - odgovorio je akademik Željko Reiner na nove Milanovićeve eskapade. 

Da formulacija nije već izlizana, konstatirali bismo da je Milanović nadmašio samog sebe! 

Na današnjoj izbornoj konvenciji SDP-a Splitsko-dalmatinske županije činio je ono što i inače najčešće čini: vidno neurozan i uobičajeno rasredišten, zagubljen u labirintu vlastitih misli („moramo biti lavovi i lisice, ne bijesne, nego lisice“), ali podjednako arogantan, sipao je žuč i dometao plitke štosove („Za Božić će Karamarko tražiti da bude umjesto Uskrsa ili tako nešto“), vrijeđao političke protivnike, prebacivao krivnju zbog vlastite nesposobnosti i gospodarske katastrofe u koju nas je dovela njegova vlada, skretao pažnju s bitnog na nebitno... 

Vladin „program“

Zar će bjesomučno optuživanje HDZ-a otvoriti nova radna mjesta? Kako su mnogi komentatori već konstatirali: Vladin program sveo se na pljuvanje, svaljivanje krivnje i izazivanje ideoloških sukoba. Ništa drugo i ne mogu ponuditi… 

Istodobno, premijer je uspaničeno štitio ministra Jovanovića, čiju su vulgarnost i ideološko zlosilje kaznili čak i SDP-ovci na unutarpartijskim izborima u Rijeci, ušao je u još jedan rat (s prosvjetarima), obnovio sukob s liječnicima i ponovno napao neovisnost Ustavnog suda, narcisoidno hvalio samog sebe, „uspjehe“ svog kabineta, obećavao bolju budućnost uz tko zna koju odgodu... 

Milanovićev paralelni svemir

HDZ je nazvao „izgubljenim“. On, koji je u više navrata obećavao da će BDP ove godine narasti, a sada pak tvrdi da je „pad očekivan“. On, koji nas je posvađao s EU, potom povukao lex Perković, da bi naposljetku ustavnim promjenama opet pokušao zaštititi udbaše. On, koji Pelješki most naziva „glupošću“, a nakon pritiska HDZ-a se kune u nj. On, kojeg svakotjedno Ustavni sud mora upozoriti da se poigrava sa zakonima. On…  

Na Milanovićeve već pomalo dosadne eskapade reagirao je uime HDZ-a potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner. Prenosimo ključne naglaske: 

Prikrivanje vlastitih neuspjeha

U ovo blagdansko vrijeme, koje bi trebalo biti vrijeme mira i dobrote, žalosno je da premijer Milanović na osobnoj razini napada predsjednika HDZ-a g. Karamarka, prikrivajući na taj način neuspjeh svoje Vlade i nemajući nijednu riječ ohrabrenja, riječ nade - koju hrvatski građani toliko željno iščekuju. 

Tragikomična zoologija

Da nije tragično, bilo bi smiješno to što - umjesto o viziji gospodarskog oporavka i izlaska iz teške krize u koju nas je dovela upravo SDP-om predvođena Vlada - moramo slušati prispodobe iz životinjskog carstva, o lavovima, lisicama… Pitamo se što je sljedeće, hoće li to biti oposumi, dikobrazi ili vjeverice. 

Smijenimo narod!

Milanović se žali da građani još ne shvaćaju „koliko je ova vlast dobra“. Odgovorio bih da je narodu posve jasno kako funkcionira sadašnja vlast. Posve mu je jasno i da će na sljedećim izborima ta vlast morati otići - jer je jednostavno neuspješna. To što oni misle da su jedini, da nemaju alternativu, samo govori o tome da se ne kreću među narodom, da nisu svjesni i ne žele biti svjesni koliko narod teško živi upravo stoga što ova vlast nema odgovore na gospodarska pitanja, što nema nikakvu viziju i što svojom nesposobnošću gura Hrvatsku prema dnu. 

Odavno pročitana knjiga

Premijer tvrdi da mu „perfidne opstrukcije“ - poput referenduma o ćirilici – oduzimaju dragocjeno vrijeme, fokus, koncentraciju… Svakome je jasno da se radi o prozirnoj zamjeni teza i da, na žalost, upravo vladajući neprestano pokušavaju skretati pozornost javnosti na svjetonazorska pitanja kako bi zakamuflirali činjenicu da su neuspješni u gospodarstvu i vođenju države. No građani su ih pročitali. 

Sposobni za destrukciju

Nesposobni su riješiti zbiljske probleme hrvatskog društva, poput nezaposlenosti - koju dapače sami generiraju, više je od 360 tisuća ljudi bez posla! - ili investicija.  Ni jednu jedinu nisu privukli. S druge strane, sposobni su uništiti tisuće i tisuće obrtnika, tisuće i tisuće poljoprivrednih obiteljskih gospodarstva… Mogao bih njihove „uspjehe“ nizati u nedogled.