(VIDEO) U povodu 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima predsjednik Vlade RH i HDZ-a u New Yorku je održao prijam za visoke državne dužnosnike i goste. Među ostalim, izdvojimo dolazak predsjednika Opće skupštine UN-a Miroslava Lajčaka i europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna. Na prijamu su bili i mnogi ugledni američki Hrvati.

Generacijski poduhvat

U svom govoru, predsjednik Plenković istaknuo je da je 22. svibnja 1992. - kada je RH primljena u UN - simbolizirao završetak dugotrajnog nastojanja hrvatske države kako bismo dobili međunarodno priznanje.

- Možda za nekoga 25 godina nije puno, ali za nas je to bio generacijski poduhvat.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-otkrio-spomen-plocu-o-augustincicevu-miru-ponosni-smo-na-cetvrt-stoljeca

Fokus na gospodarskom rastu

Naglasio je da kada god pomislimo da smo suočeni s teškim pitanjima na političkom planu u pogledu vlade, parlamenta, koalicija, uvijek se treba sjetiti koliko je bilo teško kada je Hrvatska bila žrtva agresije, a više od četvrtine našeg teritorija bilo okupirano.

- UN nam je pomogao da postanemo ono što smo danas - mlada nacija u pogledu subjekta međunarodnog prava. No isto tako stara i ponosna nacija koja pridonosi međunarodnom miru, sigurnosti, suradnji, globalnim i europskim naporima, ali i našem bližem susjedstvu gdje im svojim iskustvom pružamo pomoć na euroatlantskom putu i u uspostavi međusobnih korektnih odnosa. Uspjeli smo izgraditi naše institucije, ojačati demokraciju i sada smo usredotočeni na gospodarstvo i gospodarski rast.

Pejčinović Burić: Priča naše zemlje je uspješna!

Potpredsjednica Vlade RH te ministrica vanjskih i europskih poslova (i članica Središnjeg odbora HDZ-a) Marija Pejčinović Burić posebice je pak zahvalila svim hrvatskim djelatnicima u mirovnim misijama UN-a.

- Članstvo u najvažnijim međunarodnim organizacijama poput UN-a, Europske unije i NATO-a potvrda je naših napora koji dokazuju da je priča naše zemlje uspješna.

Lajčak: Radujem se suradnji s vama!

Na 25. obljetnici Hrvatskoj je čestitao i slovački diplomat Miroslav Lajčak, predsjednik Opće skupštine UN-a.

- 25 godina možda nije puno, no hrvatsko sudjelovanje u UN-ovim aktivnostima je značajno. Bili ste u Vijeću sigurnosti, predsjedali ste Gospodarsko-socijalnim vijećem, bili ste u Komisiji za izgradnju mira, a danas ste članica Vijeća za ljudska prava. Radujem se suradnji s vama i nastavku aktivnosti unutar UN-a.

Hahn: Hrvatska je važna članica međunarodne zajednice!

Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn je istaknuo da je Hrvatska priznata i važna članica međunarodne zajednice.

- Mi smo i više nego sretni da ste u Europskoj uniji i da možete puno pridonijeti daljem razvoju jugoistočne Europe. Računamo na to - Hrvatska je model kako to može izgledati i zato sam uvjeren da ćete odigrati svoju važnu ulogu. Nadam se da će i idućih 25 godina biti najmanje isto tako uspješne kao i prošlih 25.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/novi-susreti-s-brojnim-drzavnicima-trump-erdogan-thaci-libijski-premijer

PREDAVANJE NA SVEUČILIŠTU COLUMBIA

Predsjednik Plenković jučer je održao i predavanje na Sveučilištu Columbia na kojem je okupljenim studentima govorio o hrvatskim pogledima na Europsku uniju. Istaknuo je da su sljedeći ciljevi ulazak u Schengen i eurozonu.

- Za nekoliko tjedana pokrenut će se zajedno s Hrvatskom narodnom bankom i kampanja za ulazak u eurozonu, pa bismo do 2020. trebali postati dijelom europskog tečajnog mehanizma, a nekoliko godina kasnije i punopravna članica.

Plenković je govorio i o Brexitu, populizmu te nastojanjima da Europska unija postane što jača globalna sila.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/na-opcoj-skupstini-un-prezentirat-cu-kako-rh-moze-pridonijeti-mirovnim-procesima-i