Kada bi Srbija napravila taj iskorak, položila bi ispit i mogla računati na hrvatsku pomoć na putu k EU. Proglašavati Oluju zločinačkom akcijom, kojoj je cilj bio genocid, uistinu je apsurdno. Na to ne možemo i nećemo pristati! Mi smo se samo borili za slobodu i samostalnost te oslobodili okupirani dio Domovine. To Srbija treba usvojiti i tada nikakvih prepreka u odnosima neće biti. HDZ će uvijek biti za dobre odnose sa Srbijom - istaknuo je predsjednik Karamarko večeras u Zagrebu

Uoči proslave 24. obljetnice dvaju zagrebačkih područnih odbora HDZ-a (Gornji grad-Medveščak i Donji grad), predsjednik Karamarko odgovarao je na novinarska pitanja. Najviše njih ticalo se - Srbije.

Kako komentirate rezultate izbora u Srbiji? Političku povijest Aleksandra Vučića dobro poznajemo. Kakav odnos Srbije sada očekujete prema Hrvatskoj?

Doista respektiramo izbornu volju građana Republike Srbije. Gospodinu Vučiću i njegovoj Naprednoj stranci želim puno uspjeha na onome što se naziva europski put. Volio bih da Srbija uistinu doživi onu preobrazbu za koju tvrdi da joj teži. Apsolutno ćemo se zalagati za dobrosusjedske odnose. To je preduvjet stabilnosti u čitavoj regiji.

Kako bi se Hrvatska trebala postaviti u odnosu na srbijanski put prema EU s obzirom na njenu protutužbu za genocid?

Srbija će, ako doista iskreno želi realizirati taj europski put, morati revalorizirati događaje iz 90-ih. Morat će priznati da je na Hrvatsku izvršila agresiju - s namjerom da pripoji dio našeg teritorija kako bi stvorila tzv. veliku Srbiju. Kada bi Srbija napravila i taj iskorak, položila bi ispit i mogla računati na hrvatsku pomoć na putu k EU. Proglašavati Oluju zločinačkom akcijom, kojoj je cilj bio genocid, uistinu je apsurdno. Na to ne možemo i nećemo pristati! Oluja je osloboditeljska akcija, a naša je zemlja bila okupirana upravo od velikosrpske, četničke soldatetske.

Ako se to ne dogodi, treba li Hrvatska zauzeti čvršći stav, odnosno postati stroži susjed?

Ne strogi susjed, ali principijelni susjed! Razgovarajmo o istini. Nemojmo se više poigravati s njom. Mi smo se samo borili za slobodu i samostalnost te oslobodili okupirani dio Domovine. To Srbija treba usvojiti i tada nikakvih prepreka u odnosima neće biti. HDZ će uvijek biti za dobre odnose sa Srbijom.

Kako komentirate izjavu premijera Milanovića da slučaj Šegon više nije njegov posao? Čiji je to posao?

Gospodin Šegon dolazi iz Milanovićeve vlade. Vidite kako vješto pokušavaju kriminalizirati cijeli HDZ zbog slučaja Sanader! Kada smo mi u pitanju - jedan je kriteriji; a kada su oni sami - onda to „nije njihov posao“. Ništa nije njihov posao. Što je njihov posao?! Je li njihov posao 108 milijuna oprosta duga izvjesnom gospodinu iz jednoga primorskog grada? To su doista dvostruki kriteriji, što je hrvatska javnost već prozrela.

Kako komentirate put premijera Milanovića u Australiju? Hrvati ga nisu baš najsrdačnije dočekali?

Nije primjereno putovati 15 dana kada je država u ovako groznoj ekonomskoj situaciji. Ako je taj put, međutim, bio motiviran bilo čime što bi dovelo bilo kakvu investiciju - ja ću ga podržati! Da se otvori ijedno radno mjesto nakon tog puta, bio bih sretan!

Što je - tu je! Premijer se vratio, novac je potrošen. Volio bih da pokušaju bar nešto napraviti na ekonomskom planu. Brojka od 385.000 nezaposlenih zbilja je zastrašujuća. Za njihovog mandata oko 85.000 ljudi izgubilo je posao! Rekao bih da je ova vlada - što se tiče gospodarskih aktivnosti - već umrla. Jedino što režimski mediji još nisu objavili da je to tako. Osmrtnica još nije osvanula u dnevnim listovima i TV emisijama. Za razliku od SDP-ove koalicije, HDZ ima program! Nudimo nadu Hrvatskoj.