(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 67. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, bila četiri nacrta konačnih prijedloga zakona - o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te o reviziji (EU). Na sjednici je usvojeno i Izvješće o provedbi Nacionalnoga programa reformi 2017. za razdoblje svibanj - listopad.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, jučerašnju presudu doživotnog zatvora Ratku Mladiću, sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Slavonskom Brodu…

Sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Na samom početku uvodnog dijela, predsjednik Plenković je zahvalio svima koji su sudjelovali na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

- Hrvatska je dostojanstveno obilježila 26. godina žrtve Vukovara i Škabrnje te odala počast svima koji su dali svoje živote za slobodu i demokraciju Hrvatske. Još jednom zahvaljujem hrvatskim braniteljima. Na prvoj sjednici Vlade RH nakon obilježavanja Dana sjećanja danas i imamo konačni nacrt Zakona o hrvatskim braniteljima. Vjerujem da će taj zakonski prijedlog, izrađen u partnerstvu s braniteljskim udrugama, proći i u drugom čitanju u Hrvatskom saboru.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-zrtve-vukovara-rodila-se-hrvatska-sloboda

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-puno-smo-ucinili-za-vukovar-cemo-konkretnim-djelima-nastaviti-i-u

O presudi Ratku Mladiću

U povodu jučerašnje presude Haaškog suda, predsjednik Plenković istaknuo je da je Ratko Mladić osuđen za udruženi zločinački pothvat i najteža djela protiv čovječnosti te genocid u Srebrenici.

- Smatramo, i to smo jučer vrlo jasno rekli u izjavi Vlade RH, da je doživotna kazna zatvora primjerena, s obzirom na sve zločine koje je Mladić zapovijedao i u kojima je sudjelovao. Nezadovoljni smo, međutim, što u presudi nema poveznice s tadašnjim državnim vrhom Srbije koji je nedvojbeno suodgovoran za sve ono što se događalo u agresiji na Hrvatsku i BiH. Isto tako, ni Haaško tužiteljstvo, nažalost, u optužnicu nije uvrstilo brojna zlodjela koje je Mladić počinio na teritoriju Republike Hrvatske.

https://vlada.gov.hr/vijesti/priopcenje-vezano-za-prvostupanjsku-presudu-u-predmetu-tuzitelj-protiv-ratka-mladica/22902

EU sredstva i više nego udvostručena

Početkom tjedna, kao što znate, u Slavonskom Brodu održana je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Sjednica je bila kvalitetna i sadržajna. Ubrzana je apsorpcija sredstava iz EU fondova za projekte u pet slavonskih županija. Jako smo puno toga već učinili. Nastavljajući s ovim kvartalnim susretima, stvorit će se kontinuitet rada u ovoj financijskoj perspektivi za revitalizaciju i gospodarski razvoj Slavonije. Već se sada vidi da Projekt Slavonija, Baranja i Srijem ima kvalitetan sadržaj.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/za-slavonske-zupanije-dosad-ugovoreno-vise-od-27-milijarde-kuna-bespovratnih

Pismo pet župana

Plenković je izvijestio da je dobio pismo župana iz pet sjeverozapadnih hrvatskih županija  (Bjelovarsko-bilogorske, Križevačko-koprivničke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske) - koji žele sličan projekt i za taj dio Lijepe Naše.

- I u tim županijama, unatoč komparativnoj razvijenosti, postoje određeni problemi, primjerice onaj minimalnih plaća u tekstilnom sektoru. I ondje moramo omogućiti da apsorpcija sredstava, napose za veće projekte, bude učinkovitija. Do kraja ove godine i s njima ćemo održati radni sastanak kako bismo vidjeli što zajedno još možemo napraviti.

Proračun s dimenzijom društvene solidarnost

Vezano za jučerašnje predstavljanje državnog proračuna u Hrvatskom saboru, predsjednik Plenković je naglasio da je proračun realan i da reflektira sve prioritete u programu Vlade RH.

- Proračun omogućava puno toga za gospodarski razvoj, za zapošljavanje, sektorske politike, ali ima i snažnu dimenziju društvene solidarnosti. S planiranim proračunskim prihodima i ovakvom rashodnom disciplinom radit ćemo na ključnim temama, temama bitnim za budućnost Hrvatske - poput demografske revitalizacije - koje su u Programu Vlade RH i Nacionalnom programu reformi. Vjerujem da ćemo idućeg tjedna, prije sjednice Vlade RH u Osijeku, imati izglasan proračun.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/drzavni-proracun-nastavljamo-s-poreznim-rasterecenjem-rastom-zaposlenosti-i

Kvalitetan signal ekonomskoj politici

Plenković je zahvalio ministru financija dr. sc. Zdravku Mariću na izdavanju novih obveznica po rekordno niskoj kamati.

- Refinancirali smo cestarski sektor uz daleko povoljniju kamatu i ročnost kredita, što je jasan odraz povjerenja investitora prema Hrvatskoj. Smanjenje deficita preduvjet je stabilnosti institucija i naših politika, pri čemu, naravno, isključujemo svaku mogućnost monetizacije autocesta.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izdavanjem-obveznica-po-dosad-najmanjim-kamatama-godisnje-cemo-ustedjeti-160

Europski socijalni model

Predsjednik Plenković je u Göteborgu (Švedska) sudjelovao na europskom sastanku na vrhu „Social Summit for Fair Jobs and Growth“.

- Tema je bila važna -  europski socijalni model koji je, komparativno gledano, najbolji za građanei na globalnoj razini. Za Hrvatsku je to izrazito koristan poticaj u nastavku socijalnog dijaloga s našim partnerima. U Göteborgu smo usvojili okvirni dokument s 20 načela čiju provedbu treba osigurati na nacionalnoj razini.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/iz-goteborga-europske-procjene-rasta-hrvatskog-bdp-potvrda-su-ispravnosti-nase-politike

SJEDNICA VLADE RH 1. PROSINCA U OSIJEKU

Predsjednik Plenković najavio je da će Vlada RH 1. prosinca održati sjednicu u Osijeku.

- To je još jedna poruka Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. U prvih godinu dana ove vlade održali smo već sjednice u Vukovaru, Sisku i Kninu. Dali smo važnost i prioritete za pojedine dijelove Hrvatske. Zahvaljujem svima na nizu konkretnih projekata za Osječko-baranjsku županiju i Grad Osijek koje ćemo usvojiti i potpisati na sjednici Vlade RH.