Zbog drastičnog porasta tečaja švicarskog franka građani koji su uzeli kredite vezane uz tu valutu našli su se na novom udaru. A da SDP-ova vlada sve dosad ništa nije poduzimala!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-i-vlada-i-hnb-su-propustile-ni...

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obećala je tijekom kampanje Udruzi Franak da će na svim razinama utjecaja i vlasti pridonijeti rješavanju njihovih problema. Stoga je danas i reagirala priopćenjem u kojem poziva na žurno djelovanje kako se ne bi dodatno narušio standard više stotina tisuća ionako osiromašenih građana! 

http://hdz.hr/vijest/nacionalne/predsjednica-i-udruga-franak-dogovorili-...

Također je najavila da će od Vlade zatražiti prijedlog mjera za ublažavanje udara na korisnike kredita te da će prvi akt koji će potpisati biti Zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona.

Priopćenje donosimo u cijelosti, a međunaslovi su urednički:

Brza reakcija & solidarnost!

U povodu zabrinjavajućeg udara na korisnike kredita u švicarskim francima, kao izabrana predsjednica Republike Hrvatske pozivam sve sastavnice državne vlasti, predstavnike oporbe, sindikata, nevladinih organizacija i banaka na žurno djelovanje kako bismo spriječili ozbiljno narušavanje standarda više stotina tisuća hrvatskih građana.

Ovo je trenutak u kojem moramo zaboraviti na političke i svjetonazorske razlike. Ovo je trenutak u kojem i banke moraju pokazati socijalnu osjetljivost i odreći se dijela profita - pokazujući time da su i one spremne na društvenu solidarnost.

Od Vlade očekujem rješenja!

Pozdravljam najavu Vlade RH za iznalaženjem mjera kako bi se amortizirao negativni učinak rasta tečaja švicarskog franka te konstruktivne prijedloge najveće oporbene stranke.

S obzirom da još nisam stupila na dužnost i ne mogu konzumirati ustavne ovlasti, najavljujem kako ću, u skladu sa člankom 102. Ustava RH, predložiti premijeru da prva točka sjednice Vlade na kojoj ću biti nazočna i sudjelovati u raspravi bude upravo prijedlog mjera za ublažavanje udara na korisnike kredita u švicarskim francima.

Zajedništvom za ugrožene!

U međuvremenu, pozivam sve zainteresirane za isti stol kako bismo postigli društveni konsenzus glede pomoći građanima koje je pogodio drastični porast tečaja švicarskog franka.

Najavljujem i da će prvi akt koji ću potpisati biti Zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona.

Izabrana predsjednica Republike Hrvatske,

Kolinda Grabar-Kitarović