(VIDEO) Predsjednik Tomislav Karamarko danas je - nakon konzultacija s našim eurozastupnicima vezano uz sigurnosnu situaciju u Europi te migrantsku krizu - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Moramo imati informacije u pravom momentu što se događa - koje su odluke velikih država, koja je odluka Njemačke. O odluci Njemačke o primanju migranata ovisi što ćemo mi ostali raditi. Moramo biti aktivni. Volio bih da se vlada na odlasku aktivno uključi u pregovore na razini cijele Europske unije. Dobio sam izvješće što se događa. Kvote još uvijek nisu definirane. Pitanje je dokle će Njemačka moći primati te ljude. O tome, dakle, ovisi što će se dalje događati.

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

Mi smo postavili dodatno pitanje hoćemo li razgovarati o viskom školstvu ili znanosti. Te nacionalnoj sigurnosti - što je po meni jako bitno. Očekujem odgovore. Vjerojatno se pripremaju. Razumijem ih. Respektiramo Most kao jedan fenomen, ali i kao realnu pojavu. Oni su stvarnost. Na taj način smo pristupili. Bez ambicije da parcijalno radimo aranžmane kao što su radili iz SDP-a. Prema tome, imamo pošten pristup prema njima i uvažavamo sugovornike. S druge strane, sve ono što su oni smatrali da trebaju biti reforme višestruko smo nadmašili te zahtjeve u našim pripremljenim programima. Moramo biti optimisti.

O PROGRAMU I POBJEDI

Pitate me o „eseju gospodina Davora Ive Stiera“? On je član našeg Odbora za razvoj i ima pravo napisati što hoće - sve će se razmatrati. Stranka nije statičko tijelo - ona se mijenja. Politika se mijenja. Izazovi se mijenjaju i moramo imati odgovore. Karakteristika pisanja u medijima nakon izbora mi je pomalo čudna. Cijenim vaš posao, ali ne razumijem tu vrstu shvaćanja da se gubitnika pokušava proglasiti pobjednikom. Da se naša pobjeda pokušava relativizirati, što po meni nije dobro. S druge strane, stalno se piše o HDZ-u i takozvanom „raskolu u HDZ-u“. Što se događa u SDP-u? Možda bi javnost zanimalo što se događa u SDP-u nakon gubitka više od 20 mandata, dok ih je HDZ dobio više nego na prošlim parlamentarnim izborima. Mi smo pobjednici, a oni su gubitnici. Kao i u protekle tri i pol godine, svi se bave HDZ-om. Dok je bio opozicija, pitaju gdje je naš program. Sada kad su vidjeli da imamo program, ne znaju što bi s njim, jer SDP nema program. 

O ULAGANJIMA U ŠKOLSTVO

Pitate me za komentar „priznanja ministra Mornara da nema novaca za obveznu informatiku u osnovnim i srednjim školama“? Nije dobro da nemamo novce. Uvijek moramo gledati što su prioriteti. Pitanje je gdje se troše novci - gdje se rasipa novac. Možda neke stavke nisu opravdale gubitak tolikog novca. Moramo ulagati u naše mlade koji, nažalost, odlaze van. Ulagati u njih i realni sektor - da zadržimo mlade u zemlji. Te prilagoditi školstvo potrebama gospodarstva. Apsolutno sam za informatiku u školstvu - kako ćemo živjeti danas bez informatike?