Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je u Sinju svečano otvorio vojarnu 126. brigade Hrvatske vojske. Uz predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

Nakon otvorenja vojarne 126. brigade HV-a u Sinju, predsjednik Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krstičević dali su izjave za medije.

Mobilnost i učinkovitost

Predsjednik Plenković još jednom je čestitao pripadnicima Hrvatske vojske, potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću te načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga generalu Mirku Šundovu na otvorenju vojarne 126. brigade HV-a.

- Smatram da na ovaj način ostvarujemo povratak Hrvatske vojske u Sinj, Vukovar, Varaždin i Ploče, što pridonosi kvalitetnijem rasporedu Hrvatske vojske unutar naših granica, njihovoj mobilnosti i spremnosti, u slučaju potrebe za obranu teritorijalnog integriteta zemlje, ali i za učinkovitost u različitim drugim potrebama kada Oružane snage mogu biti pozvane, poput elementarnih nepogoda.

HV ponovno u Sinju

Plenković je izrazio zadovoljstvo što Sinj - kao grad alkara, grad velike tradicije, povijesti i baštine - ponovno ima Hrvatsku vojsku. Pohvalio je koncept ministra obrane, kojim se profesionalne obveze hrvatskih vojnika usklađuju s njihovim obiteljskim životom, dodavši da vjeruje da će se to na najbolji mogući način ostvariti i u Sinju.     

KRSTIČEVIĆ: VOJSKA U VUKOVARU, VARAŽDINU I PLOČAMA!

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je da Vlada tijekom svog mandala želi redefinirati sustav sigurnosti i uspostaviti sustav domovinske sigurnosti. U prilog tome naveo je da Hrvatska ima novu Strategiju nacionalne sigurnosti, kojom Hrvatska dobiva partnerstvo za sigurnost.

Rekao je i da su požari, koji su pogodili Dalmaciju ovih dana, pokazali da treba bolje uvezati snage koje se bave sigurnošću na državnoj razini.

Uključiti građane i udruge

Potpredsjednik Vlade naglasio je da se u sustav domovinske sigurnosti želi uključiti i građane, udruge građana i braniteljske udruge, kako bi se jednom sinergijom moglo pravilno reagirati u situacijama poput aktualnih požara.

Važnim je ocijenio i raspored Hrvatske vojske u različite dijelove Hrvatske, izrazivši zadovoljstvo što se sada dana obećanja i realiziraju. Najavio je da će do kraja ove godine dio vojske biti raspoređen u Vukovar, a 2018. i 2019. godine u Varaždin i Ploče.

Potpredsjednik Vlade Krstičević naglasio je da je ponosan što je na čelu Ministarstva obrane, dok je predsjednik Vlade Plenković istaknuo da ministar obrane pridonosi radu Vlade te ga cijeni kao čovjeka i političara.