Linić je selu uzeo 409, a drvnoj  industriji 79 milijuna kuna! * Na stavci štetnog djelovanja voda skinuto je 130 milijuna kuna! Posljedice tih „mjera“ vidjeli smo prije mjesec dana u savskom slivu! * Od kada je došao na vlast, SDP je poljoprivredi uzeo dvije milijarde kuna potpora * No ni kune nije rezao za troškove putovanja, prezentacija i administracije! * Zbog nekvalitetnog programa ruralnog razvoja nisu povukli već dogovorena europska sredstva! - neke su to od žalosnih brojki i poruka s današnje novinske konferencije u Središnjici

Nastavlja se Linićeva niska pogubnih mjera - rebalansom proračuna ugrožen je opstanak hrvatskog sela! Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu i član Predsjedništva HDZ-a Franjo Lucić otvorio je presicu s ključnom činjenicom - Linić za svoje drastične rezove u poljoprivredi nije pitao nikog, pa čak ni kolegu ministra Jakovinu, čiji je to resor. A kamoli tek ljude na terenu i stručnjake!

Nepodnošljiva lakoća otimanja

- Rebalansom su uzeli 409 milijuna kuna i time ugrozili opstojnost hrvatskog sela. Izravna plaćanja prema poljoprivrednicima umanjena su za 30 milijuna kuna, za ruralni razvoj 40 milijuna kuna, a drvnoj industriji uzeto je čak 79 milijuna kuna! Vladajući ne shvaćaju da bi drvna industrija u kratkom razdoblju mogla zaposliti najveći broj od sadašnjih 387.000 nezaposlenih!

Lucić je dometnuo još neke otužne podatke:

- Poljoprivredi je u prošle dvije godine SDP uzeo dvije milijarde kuna potpora. Ostavlja hrvatskog seljaka bez budućnosti, a tek smo ušli u EU! Seljaci su dovedeni na rub propasti. A kakvu brigu vladajući pokazuju može se vidjeti na primjeru moje Požeško-slavonske županije: u prošle dvije godine seljaci su morali smaknuti čak 30.000 grla muznih krava! Seljak je, na žalost, prepušten sam sebi.

Putuju nauštrb zaštite od poplava

Član HDZ-ova nacionalnog Odbora za poljoprivredu Mladen Pavić dopunio je žalosnim brojkama Lucićevo izlaganje:

- Lani, nakon drugog rebalansa, udio poljoprivrede u državnom proračunu bio je 2,09 posto, manje nego 2004. godine. Unazad deset godina poljoprivreda u proračunu nikad nije bila manje zastupljena! No ove godine - još veća katastrofa: rezanje na potporama za rješavanje problema otpadnih voda, slivnih voda... Na stavci štetnog djelovanja voda skinuto je 130 milijuna kuna! Posljedice tih „mjera“ vidjeli smo, na žalost, prije mjesec dana u savskom slivu. A iste slike zbog Linićeva rebalansa gledat ćemo i ubuduće.

I dok uzimaju poljoprivredi i zaštiti od poplava, nijedne lipe nisu odrezali birokraciji. I tu je Pavić bio jasan:

- Na troškovima administracije, putovanjima, tzv. edukaciji, opremi, nema nikakvih rezanja! A kad pogledate lanjski proračun, to su sve stavke koje su prešle limite zadane nakon drugog rebalansa. Vrlo, vrlo neizvjesna je budućnost hrvatske poljoprivrede!

Izgubljena godina

Zastupnik (i član Odbora za proračun) u Europskom parlamentu Andrej Plenković konkretnim podacima „raskrinkao“ je svu nesposobnost vladajućih da povlače novac iz EU fondova. Podsjetio je da je tijekom pregovora prethodna vlada uspjela ispregovarati 373 miljuna eura godišnje za poljoprivredu, a 372 milijuna eura za ruralni razvoj u idućih sedam godina. SDP-ova je vlada sve dobila „kao na dlanu“, no to je upropastila:

- Do zastoja u povlačenju sredstava nije došlo zbog nedostatka odgovarajućeg usvajanja uredbi i regulativa EU, kako tvrde, već zbog toga što su nesposobni! Predstavnici Vlade, naime, nisu u dijalogu s Europskom komisijom kvalitetno napravili domaću zadaću - program ruralnog razvoja koji je temelj za povlačenje sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Nisu ga napravili, i ova je godina izgubljena. Hrvatska nastavlja koristiti sredstva iz IPARD programa, kao da smo i dalje predpristupna zemlja. 

A politička odgovornost!?

Plenković je stoga morao zaključiti:

- To nije stvar samo nesnalaženja, to je pitanje političke odgovornosti! Hrvatska, u kontekstu članstva u EU, zaslužuje vladu koja će znati osigurati sredstva za potporu jednoj od najvažnijih grana u zemlji. Hrvatska zaslužuje vladu koja će pomagati hrvatsku poljoprivredu, a ne otimati od nje!

Novinare je, nakon uvodnih izlaganja, zanimalo što se može učiniti da se zaustavi odlazak mladih, a na to je pitanje Lucić imao spreman odgovor. Vrlo jednostavan:

- Mlade se može vratiti i zadržati na selu tako da SDP-ova vlada prestane s ovakvom politikom. Na žalost, mladi su zasad osuđeni na odlazak iz svojih mjesta i to je tragedija.  Selo će ostati bez stanovništva, a to je put u propast!