(VIDEO) Odbor za financije te Odbor za rad i mirovinski sustav HDZ-a održali su zajedničku sjednicu na kojoj je glavna tema bila implementacija mirovinske reforme. Uz predsjednike dvaju odbora Josipa Aladrovića (financije) i Majde Burić (rad i mirovinski sustav), na sjednici su sudjelovali i glavni tajnik naše stranke Gordan Jandroković te ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, član Središnjeg odbora HDZ-a.

Respektabilan skup

Na sjednici su sudjelovali predsjednici (nacionalnih) Odbora HDZ-a, koordinatori Stručnih odbora svih županijskih organizacija HDZ-a, predsjednici Stručnih odbora za financije županijskih organizacija HDZ-a te predsjednici Stručnih odbora za rad i mirovinski sustav županijskih organizacija HDZ-a. Uistinu respektabilan skup! 

Uoči sjednice, glavni tajnik Jandroković, ministar Pavić i Majda Burić dali su izjave za medije. Donosimo njihove ključne poruke:

JANDROKOVIĆ: Reforma je korisna za hrvatske umirovljenike!

Demokratsko je pravo organizirati referendum, ali je i demokratsko pravo objasniti zašto je mirovinska reforma koju je donijela naša Vlada korisna za hrvatske umirovljenike. Nitko nije iz hira ili bez razloga osmislio tu reformu. Ona će osigurati i održiv i pravedan sustav - koji će pritom iznjedriti veće mirovine nego što su sada. Slušajući predstavnike sindikata i onih koji su se priključili toj kampanji, stječem dojam kao da ne razumiju vrijeme u kojem žive. Pratimo trendove u drugim europskim i svjetskim zemljama, produžio se životni vijek te se ljudi - kako bi kvalitetnije živjeli - moraju prilagoditi novim uvjetima. Ova reforma ima itekako duboke korijene u vremenu u kojem živimo.

PAVIĆ: Organiziranje referenduma upliće se u kampanju za EU izbore!

Došli smo prezentirati i članovima naših dvaju odbora situaciju s mirovinskom reformom, predočiti što je Vlada sve napravila za umirovljenike: da su mirovine narasle 7.54 posto, da će rasti i najniže mirovine za 3.13 posto, da smo ispravili nepravdu za 3.000 žena koje bi ove godine imale 100 eura manju mirovinu samo zato što su rođene 1962. godine i kasnije, da smo dosad osigurali rad za 10.000 umirovljenika, da smo za najmlađe ojačali 2. mirovinski stup te i njima omogućili veće mirovine u budućnosti. Komponenta „67 godina“ bit će tek za 14 godina, do tada će se i produljiti životni vijek hrvatskih građana. Trenutačno, druge europske države razmišljaju o odlasku u mirovinu s čak 69 ili 70 godina. Cijena referenduma koji sindikati organiziraju, ako bi uspio, iznosila bi 45 milijardi kuna. Toliki bi dug bio svaljen na leđa naše djece i unuka. Referendum je dijelom i politički motiviran te se upliće u kampanju za EU izbore.

BURIĆ: Obavještavamo naše članove o tijeku mirovinske reforme

Organiziramo zajedničku sjednicu dvaju HDZ-ovih odbora. Točka dnevnog reda jest i mirovinska reforma, stoga smo pozvali ministra Pavića, a članovi naših odbora su stručnjaci iz svih dijelova Hrvatske. Na brojnim smo sastancima već obavještavali naše članove o tijeku mirovinske reforme, to činimo i danas.