(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 21. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu su, među ostalim, prijedlog odluke o financiranju projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom koji predviđa i gradnju Pelješkog mosta te izmjene i dopune Zakona o gradnji.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se obraćanju o nizu tema osvrnuo i na prognoze Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva i pitanje splitskog odlagališta Karepovac te je najavio sjednicu Vlade RH u Sisku.

Prognoza EK - potvrda dobrih trendova

Govoreći o zimskim prognozama Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva, predsjednik Plenković izdvojio je da ove procjene potvrđuju dobre trendove i Vladinu gospodarsku politiku.

- Svi smo zadovoljni zimskim ekonomskim prognozama Europske komisije. Razgovarali smo dosta o tome proteklih dana. Činjenica da EK procjenjuje rast BDP-a od 2,8 posto za 2016. jako je dobra. Isto tako, procjenjuje da će rast u 2017. biti 3,1 posto, što je poboljšanje u odnosu na njenu jesensku prognozu od 2,5 posto. I ta prognoza potvrđuje dobre trendove u hrvatskom gospodarstvu. Potvrđuju ih i procjene EK o padu nezaposlenosti - u 2017. na 10,8 posto, a u 2018. na 9,3 - te već zabilježeni rekordni rast industrijske proizvodnje za 14,9 posto. Prema tome, možemo reći da EK prepoznaje aktivnosti u gospodarskoj i fiskalnoj politici Vlade RH. Ovo je na tragu naših smjernica te je poticaj nastavku odgovornog vođenja politike.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/europska-procjena-o-jos-vecem-rastu-naseg-bdp-ohrabrujuca-je-za-gospodarsku-i

Gospodarski rast i razvoj

Kako je naglasio Plenković, Ministarstvo financija - kao i svi ostali nadležni u Vladi - i dalje će u dijalogu s EK predstavljati postignuća i aktivnosti i tako pridonijeti gospodarskom rastu i razvoju. A upravo to je jedan od četiri glavna cilja Vlade RH.

- U fokus bitnih i ključnih tema Vlada RH će stavljati upravo ona pitanja koja su najkorisnija za sve hrvatske ljude.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-sjednica-vlade-rh-gospodarski-rast-sve-snaznije-povlacenje-eu-novca-i-nove

Riješiti problem odlagališta Karepovac

Osvrnuo se i na prošlotjedni posjet Šibeniku - zajedno s ministrom Slavenom Dobrovićem - gdje su razgovarali o pitanjima zbrinjavanja otpada.

- Teme su to vezane za svakodnevni život naših građana. Osobito onih u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Nastavili smo dijalog o regionalnom centru u Lećevici. Nadam se da ćemo zajedničkim naporima i u suradnji sa županijskim vlastima naći rješenje za Karepovac - koji je jedna od bolnih tema za splitske građane. Očekujem da i dalje zajedno poduzimamo mjere koje će riješiti pitanja gospodarenja otpadom, prije svega u Splitu, ali i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-u-sibeniku-o-zbrinjavanju-otpada-u-splitsko-dalmatinskoj-i-sibensko-kninskoj-zupaniji/20139

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-sibenika-u-mojoj-vladi-imate-partnera-i-prijatelja-zajedno-cemo-raditi-na

Otvorena Kneževa palača

U povodu otvorenja Kneževe palače u Zadru, predsjednik Plenković istaknuo je iznimnu vrijednost tog projekta financiranog iz EU fondova.

- Osvrnut ću se na jedan važan i vrijedan projekt u kulturi. Prošli smo tjedan bili u Zadru, otvorena je Kneževa palača - veliki projekt financiran iz EU fondova. Znatna sredstva dalo je Ministarstvo kulture. Uistinu je oplemenjena kulturna ponuda Zadra.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-otvorio-obnovljenu-knezevu-palacu-u-zadru/20140

Sjednica Vlade RH u Sisku

Plenković je najavio da će idućeg tjedna Vlada RH imati svoju sjednicu u Sisku

- Sisačko-moslavačka županija je u tranziciji možda prošla i najteži put. Drago mi je da se ministrica Gabrijela Žalac prije nekoliko tjedana sastala sa svim županima upravo u Sisku te su prepoznate njihove glavne teme za regionalni razvoj.