(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković primio je jučer Markusa Södera, predsjednika Vlade Savezne pokrajine Bavarske. Bio je to treći susret Plenkovića i Södera te prvi posjet jednoga bavarskog premijera Hrvatskoj nakon 12 godina.

Pripreme za sastanak Hrvatsko-bavarske komisije

Nakon sastanka u Banskim dvorima te sudjelovanja na potpisivanju Sporazuma o akademskoj suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Regensburgu, u suradnji s Institutom Leibniz za istočnoeuropske i južnoeuropske studije, predsjednik Plenković istaknuo je da je izrazito zadovoljan današnjim razgovorom o tri važne teme.

- Prva je daljnje unapređenje naših odnosa u pripremama za idući sastanka Hrvatsko-bavarske komisije u svjetlu hrvatskoga predsjedanja EU strategijom Dunavske regije, a sve u širem kontekstu priprema za naše predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine.

Druga tema bilo je pitanje zajedničkih napora u suzbijanju nezakonitih migracija.

- Hrvatska i Njemačka, a naravno i Bavarska, moraju imati jednu koordiniranu koncipiranu politiku u pogledu reforme dublinskog sustava i unapređenja schengenskog sustava za koji se Hrvatska intenzivno sprema te zajedničkim naporima pridonijeti formuliranju europske politike koja će te probleme prije svega rješavati na izvoru, a onda pomagati onim zemljama EU-a koje su prve države ulaska.

Suradnja sveučilišta u Rijeci i Regensburgu

Predsjednici dviju vlada razgovarali su i o zajedničkim naporima kako da i Bavarska i Hrvatska u brzo mijenjajućim globalnim okolnostima zadrže konkurentnost vlastitog gospodarstva, inovativnost i hvatanja koraka sa 4. industrijskom revolucijom, pri čemu su znanstvena, istraživačka i sveučilišna suradnja jedan od ključeva uspješne budućnosti.

U tom kontekstu, Plenković je posebno pozdravio potpisivanje sporazuma između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Regensburgu te Instituta za istočnoeuropske i južnoeuropske studije u Leibnitzu.

Trgovinska razmjena prešla 1,1 milijardu eura

Suradnja s Bavarskom datira od Hrvatsko-bavarske komisije iz 1973. godine, rekao je Plenković, dodavši da je više puta kazao da je u strategiji hrvatske vanjske politike ne samo jačanje odnosa s Njemačkom, već i kontinuirano razvijanje odnosa s pojedinim njemačkim saveznim zemljama, posebno s onima s kojima imamo tradicionalno dugu suradnju.

- Ukupna trgovinska razmjena između Hrvatske i Bavarske prešla je 2018. 1,1 milijardu eura, u Hrvatskoj posluje 1.300 bavarskih kompanija, a od 2.7 mil. njemačkih turista koji godišnje posjete Hrvatsku, njih 1,2 milijuna dolazi iz Bavarske, što svjedoči o raznolikosti naših odnosa i bliskosti dviju zemalja - dodao je Plenković.

Predsjednik Vlade i HDZ-a spomenuo je i 110.000 Hrvata koji žive u Bavarskoj.

- Oni su snažna poveznica između dvije zemlje i u političkom, gospodarskom, kulturnom i svakom drugom razvojnom pogledu.

Söder: Prijatelji se trebaju posjećivati

Bavarski premijer Markus Söder rekao je da je potrebna suradnja na području inovacija, robotike i umjetne inteligencije jer se parcijalnim djelovanjem zemalja ne može puno napredovati.

- Nismo veliki kao Kina ili Amerika, ali kroz zajedničku suradnju, koju i danas želimo poticati, možemo biti snažniji - rekao je Söder.

Istaknuo je da mnogi Hrvati rade u Bavarskoj u gospodarstvu ili nekim drugim segmentima, a najpoznatiji među njima je Niko Kovač, trener Bayerna.

- Sad je to dilema je li bavarski Hrvat, ili hrvatski Bavarac, ali u svakom slučaju - prijatelj.

Dodao je da je važno rješavati izazove s kojima se Europa suočava.

- Jako je važno da se potrudimo u vrijeme izbora za Europski parlament da ne budemo u skupini onih koji žele rascijepiti Europu, nego onih koji je žele poduprijeti i osigurati njen daljnji napredak.

Daljnje jačanje Frontexa

- Što se tiče Scgengena moramo donijeti odluku kako nastaviti i kojim putem dalje - kazao je Söder, dodavši da je zbog toga važno da se posvetimo daljnjem jačanju Frontexa, pri čemu je važno ostvariti dobru ravnotežu između humanosti i reda i poretka.

- Što se tiče znanosti, važno je da svi shvatimo da Europa ne smije postati igračka velikih igrača, nego da mi budemo konkurentni - naglasio je bavarski premijer.

Upitani o porastu ekstremno desnih stranaka i na koji način tome treba pristupiti, Söder je rekao da će se u Njemačkoj protiv Alternative za Njemačku (AfD) morati boriti sadržajem i aktivnijom komunikacijom.

Porast ekstremnih stranaka

Plenković je istaknuo da je porast ekstremnih stranaka, i desnih i lijevih, uzrokovan migrantskom krizom iz 2015. godine, Brexitom i rastom društvenih medija te dezinformacijskih kampanja.

- U Hrvatskoj je to izmiješano s aktivizmom današnjih stranaka na polovima političkog spektra koje nemaju ni minimum identifikacije s europskim putom Hrvatske - rekao je Plenković.

OKRUGLI STOL NA VELEUČILIŠTU VERN

Nakon sastanka u Banskim dvorima i konferencije za medije, predsjednik Plenković i bavarski premijer sudjelovali su na okruglom stolu pod nazivom „Bavarska i Hrvatska kao znanstvena odredišta partneri u Europskoj uniji“ na veleučilištu Vern. Govorili su o znanstvenoj suradnji, razvoju akademskih resursa te jačanju akademske razmjene i gospodarskim inicijativama Hrvatske i Bavarske.

- Poboljšanje konkurentnosti ulaganjem u znanost, obrazovanje i inovacije ključ je uspjeha za napredak Europske unije i svih zemalja članica na globalnom tržištu - istaknuo je predsjednik Plenković.

https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-vlada-povecala-proracun-za-znanost-i-obrazovanje-za-vise-od-milijardu-kuna/25877