(VIDEO) Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas se u Banskim dvorima susreo s dobavljačima koncerna Agrokor. Uz predsjednika Plenkovića, na sastanku su bili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić te ministar poljoprivrede (i potpredsjednik HDZ-a) Tomislav Tolušić.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU S DOBAVLJAČIMA & NOVOM ZAKONU

Vlada RH intenzivno radi, kao što znate, na smirivanju ukupnog političkog ozračja, ali i ozračja u javnosti, vezano uz situaciju u našoj najvećoj kompaniji. Vodimo dijalog s kompanijom, dobavljačima i predstavnicima kreditora - dakle, banaka. Pripremili smo nacrt Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku - koji je Vlada prihvatila na sjednici u petak. Zakon će biti raspravljen u srijedu u Hrvatskom saboru. Željeli smo danas izravno od predstavnika dobavljača čuti njihove poglede na aktualnu situaciju te na njihov dijalog s bankama i na razgovore koje vode sa samom kompanijom.

O DIJALOGU & RESTRUKTURIRANJU AGROKORA

U ovom trenutku Vlada RH želi podržati svaki napor koji će dovesti do dogovora svih zainteresiranih aktera. Od same kompanije, pa do predstavnika vjerovnika, što uključuje i kreditore i banke i dobavljače - i domaće i inozemne - s obzirom da Agrokor ima rasprostranjenu poslovnu djelatnost u nizu zemalja u našem okruženju. Takav dogovor - koji bi omogućio kvalitetno restrukturiranje, dostupnost svježe likvidnosti za redovito poslovanje i ispunjavanje akumuliranih obveza i prema dobavljačima - sigurno bi bio najbolji potez. Mi bismo ga vrlo rado podržali. Apeliramo da se pri traženju takvog rješenja na odgovarajući način uzmu u obzir interesi svih aktera. I to na pravičan način - od najvećih do najmanjih dobavljača.

O STABILNOSTI GOSPODARSTVA I FINANCIJSKOG SUSTAVA

Želimo da rješenje situacije u našoj najvećoj kompaniji NE ugrozi stabilnost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Stoga je Vlada RH, kao odgovoran akter koji zastupa najšire interese hrvatskog društva i hrvatske države, pripremila nacrt zakona koji treba poslužiti ne da spašava jednu kompaniju ili jednog čovjeka, nego da bude svojevrsna mreža u koju, figurativno govoreći, s nekoga trapeza hrvatska ekonomija može doći u položaj koji je za nju ohrabrujući i stabilizirajući te - rekao bih - prosperitetan za budućnost. To je odgovornost Vlade RH. U sljedećih ćemo nekoliko dana intenzivno razgovarati sa svim akterima, pokušati pomoći u pronalasku rješenja, a isto tako smo spremni - ako se ukaže potreba - temeljem odredbi budućeg zakona preuzeti odgovornost koja bi podrazumijevala kvalitetno i održivo restrukturiranje kompanije u najboljem interesu hrvatskog gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zadrzati-radna-mjesta-osigurati-likvidnost-i-istodobno-krenuti-u-restrukturiranje