Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je - u povodu Dana grada Osijeka - sudjelovao je u Hrvatskom narodnom kazalištu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Ujedno je obilježena i 230. obljetnica ujedinjenja triju tada zasebnih gradskih dijelova - Tvrđe te Gornjeg i Donjeg grada.

Predsjednik Plenković u svom je obraćanju čestitao Osječankama i Osječanima dan njihova grada te je istaknuo kako je Osijek grad pun potencijala - koji se moraju bolje iskoristiti.

- Vlada to razumije pa će Osijek i Slavonija stoga imati punu i aktivnu potporu u svome daljnjem razvoju!

Projekt Slavonija - poseban model razvoja

Naglasio je da Vlada nastavlja razrađivati „Projekt Slavonija“ kao poseban model politike prema istočnoj Hrvatskoj - uvažavajući sve njene specifičnosti.

Plan je osigurati barem 2,5 milijarde eura iz EU fondova i drugih izvora, koje će biti generator razvoja tog kraja, s Osijekom kao središtem.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-bjelovara-prioriteti-gospodarski-rast-ravnomjeran-razvoj-svih-dijelova-hrvatske

Plenković je podsjetio da je u okviru različitih programa u Osijeku dosad financirano 27 projekata, u vrijednosti od 125 milijuna eura - od čega su 95 milijuna bespovratna sredstva.

- Dovršetkom međunarodnog prometnog 5c koridora, od Budimpešte do Ploča, Osijek će se dodatno povezati sa središnjom Europom.

Uspješno odgovoriti na sve izazove

Poručio je i da su snažna Slavonija i Baranja preduvjet uspjeha Hrvatske. 

- Temeljem industrijske, obrtničke i obrazovne tradicije, uvjeren sam da Osijek može uspješno odgovoriti na sve izazove i dodatno unaprijediti kvalitetu života svojih građana. Jer, o njegovom razvoju ovisi razvoj cijele Slavonije. Gospodarski potentan Osijek, uspješna Osječko-baranjska županija, snažna Slavonija i Baranja preduvjet su uspjeha Hrvatske.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-andrej-plenkovic-u-osijeku-projektom-slavonija-osigurat-cemo-2-5-milijarde-za-slavoniju/19752

VLADIMIR ŠEKS - POČASNI GRAĐANIN OSIJEKA

Valja istaknuti da je počasnim građaninom Osijeka - za jedinstveni doprinos razvoju grada te stvaranju moderne i suverene Republike Hrvatske - proglašen bivši predsjednik Hrvatskog sabora (a sadašnji predsjednik Savjetodavnog vijeća HDZ-a) Vladimir Šeks.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/vladimir-seks-pocasni-gradanin-osijeka